A mezőgazdaságok üvegházhatású gáz kibocsátása az Európai Unió teljes kibocsátásnak nagyjából 10%-át teszi ki, és ezzel az éghajlatváltozás hatásainak élvonalában áll. Az ebből adódó rekord szintű hőhullámok és az elhúzódó aszályok következtében csökken Európa terméshozama.
A mezőgazdasági területeken az elmúlt évtizedben 60%-kal nőtt a kémiai növényvédő szerek és a szintetikus műtrágyák használatának.
A Bizottság felvázolta, hogyan segítené elő az ökológiai termékek iránti kereslet növelését, ami segítene az EU-nak abban, hogy 2050-re teljesen megszüntesse a nettó kibocsátást. Ha a biogazdálkodó területek aránya eléri a 25%-ot, akkor a méhek biztonságban tudhatók és a biológiai sokféleség is védve van – mondta a Bizottság.
A mezőgazdaság különösen metánt és dinitrogén-oxid gázt bocsát ki. A metán az állatok emésztése során a tápanyagok bendőben történő lebontása következtében keletkezik, és böfögéssel kerül ki a légkörbe. A dinitrogénoxid-kibocsátás a szerves és szervetlen nitrogéntartalmú trágyák használatának közvetett eredménye.
A Bizottság közölte, hogy az EU mezőgazdasági támogatási programja 2023-2027 között 38-58 milliárd eurót kínál a gazdálkodóknak az ökológiai termelés elősegítésére.
Az Ökológiai Gazdálkodási Mozgalmak Nemzetközi Szövetsége (IFOAM) úgy üdvözölte az EU tervét, mint „az élelmiszerrendszerünk átalakításának új korszakát”.
Az EU kötelező fenntarthatósági követelményeket dolgoz ki az élelmiszerek közbeszerzésére, amelyek integrálhatják a biotermékeket az iskolai étkeztetésbe, valamint az állami tulajdonú étkezdékbe egyaránt.