Back to top

Színes kukoricahibridekkel a nagypapa nyomdokában- Rendhagyó generációváltás

Megéri-e az agrárpályát választani? Egy fiatal növénynemesítőnek van helye a magyar mezőgazdaságban? Erről beszélgettünk a Rádi testvérekkel, a Pannon Genetic Kft. két fiatal ügyvezetőjével. Kiadónk elindította a szerdánként jelentkező MMG Gazdahang című podcast csatornáját, ahol az aktuális agrárhírek mellett izgalmas stúdióbeszélgetéseket is hallgathatnak. Az interjúkat MMG Direkt műsorunkban a youtube-on is megnézhetik.

MMG - Direkt | Hogy az agrárszakma lehet szép? Csak nagyapánktól hallottuk | Rádi testvérek

 

Első adásban Sári Enikő, a Magyar Mezőgazdaság Kiadó tulajdonos ügyvezetője beszélgetett a Pannon Genetic Kft. két fiatal ügyvezetőjével, Rádi Ferízzel és Rádi Martinnal, akiket az agráriumban zajló generációváltásról kérdeztük, valamint elmesélték, miképpen vitték tovább a nagypapájuk által felépített vállalkozást.

Az egyiptomi származású Rádi testvérek nagypapája a ’60-as években ösztöndíjjal került Magyarországra, ahol az akkori Szent István Egyetem agrárhallgatója lett.

Tanulmányai után az országban maradt, és létrehozta saját kukoricanemesítő vállalkozását. Fia, bár az agrárium területén kandidátusi fokozatott szerzett, gyermeksebész lett, így unokái vették át tőle a „stafétabotot”, akik gyerekkoruktól kezdve tudták, hogy a nagypapa kukoricanemesítésében szeretnének dolgozni.

Nagy István agrárminiszter és Rádi Feríz a 2020-as Bábolnai Gazdanapok kukorica fajtabemutatóján

"Négy éves voltam, amikor először kivitt nagyapám a tenyészkertbe. Az élmény magával ragadhatott, mert már 12 évesen tudtam, kukoricanemesítő leszek. Ebben a korban a gyerekek különösen formálhatók, nagyapám pedig élve ezzel a lehetőséggel, iránymutatott a pályaválasztásban" -mondta Rádi Feríz.

Feríz Szegeden végzett molekuláris növénybiológia szakon, jelenleg pedig precíziós nemesítésből PhD-zik.

Tizennyolc éves volt, mikor nagyapja eltávozott, onnantól ő irányítja a Pannon Genetic Kft.-t, amihez testvére, Martin két éve csatlakozott.

"Én végül közgazdász diplomát szereztem, így a cég pénzügyeivel, az értékesítéssel foglalkozom, de magam is érdeklődöm a nemesítés és a fajták iránt, hogy tudjam, pontosan mit adok el vevőinknek " - tette hozzá Rádi Martin.

A kukorica nemesítése Kiskunhalason történik, maga az előállítás pedig országszerte zajlik mintegy 1650 hektáron. A cégcsoport 65 főt foglalkoztat a székhelyen, valamint Baranya és Békés megyei gazdaságukban.

Nem szeretnének túlságosan gazdag termékpalettával szolgálni, mert az megnehezíti a választást, ugyanakkor, ha túl sok hibrid van egyszerre a piacon, az a minőség rovására megy.

"Minden FAO-szám esetében 3 hibridet szerepeltetünk, ezenkívül silót és különleges hibrideket: fehér-, piros- és feketeszemű hibrideket tartunk. Ha pedig érkezik egy új hibrid, azt egy korábbival cseréljük a palettán belül" - mondta Rádi Feríz

A mutatós fajtákat a fiúk nagyapjának testvére kezdte el nemesíteni, és a galambászok, baromfitenyésztők kifejezetten kedvelik a maghéjban lévő karotin- és antocián-tartalma miatt.

Tápkeverékekbe kiválóan alkalmas, mivel a magok színanyagai magasabb beltartalmi értékekkel rendelkező tápanyagot eredményeznek.

A cégcsoport céljai között szerepel, hogy magas minőségű, a piacon előkelő helyen álló termékpalettát tudjon a magyar vetőmagpiacra felvonultatni, továbbá a feldolgozás területén az elkövetkezendő két évben magasabb minőséget kívánnak elérni. Emellett igyekeznek végzős hallgatókat is fogadni, ezzel is segítve a generációváltás első lépéseiben, azonban a kukoricanemesítés a mezőgazdaságon belül igen szűk szegmens, így még nehezebb a pályakezdők csábítása.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Értéktőzsde: „Oldalazó” árak

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) árupiaci szekciójában az április 9–15. közötti öt tőzsdenapon az ISCC NUTS II fenntartható takarmánykukorica május–júliusi jegyzése 75 000, a novemberi 59 000 (–1000 forint), a decemberi 60 000 forint/tonna volt. A 2022. márciusi lejáratú terménnyel 61 500 (+1000 forint) a 2022. májusival 63 000 forint/tonnáért kereskedhettek.

Méhekre kockázatos repcetáblákat semmisíttetett meg Baranya megyében a hatóság

Helyi méhészek jelzései alapján több virágzó és virágzás előtt álló repcetáblából is mintát vettek múlt héten a Baranya Megyei Kormányhivatal növényvédelmi szakemberei. A vizsgálatok célja az volt, hogy megállapítsák, az adott növényállományok kockázatot jelenthetnek-e a beporzó rovarokra, méhekre.

Takarmány-ár robbanás – ki fizeti a révészt?

Húsbavágó témát vett terítékre a Portfólió - idei harmadik - Agrár Klub konferenciája. Szakemberek segítségével járták körbe, milyen hatással lesz rövid és hosszú távon az árrobbanás a hazai takarmánypiacra és állattenyésztésre?

Hazai virágkertészet: Egyre nagyobb szükség lesz rá

Változások a technológiákban 2021 címmel szemináriumot szervezett a Flora Hungaria Nagybani Piac. A járványhelyzetre való tekintettel az előadásokat kizárólag online közvetítés formájában lehetett követni. Az előadók számára is szokatlan, fizikai közönség nélkül megrendezett esemény sok szakmai újdonságot tartogatott az érdeklődőknek.

Aszály, fagy, covid – ezzel küzd a növénytermesztés Mezőfalván is

A tavalyi aszály idején jó technológiával elég sok vizet sikerült a talajban még májusban is megőriznie a mezőfalvai szakembereknek, most azonban talajaikban sokkal kevesebb a víz, és az a vetéseken is meglátszik.

AgroUni agrár-felsőoktatási konferencia

Közös online konferenciát szervezett a Doktoranduszok Országos Szövetségének Agrártudományi Osztálya, a Magyar Tudomány- és Innovációmenedzsment Alapítvány, valamint a Digitális Jólét Program AgroUni – Fókuszban az agrár-felsőoktatás aktuális kérdései címmel.

Szemeskukorica - Szuperkorai és silóhibridek

A Gabonakutató Nonprofit Kft. széles hibridportfólióval áll a termelők rendelkezésére, a szuperkorai fajtáktól egészen a középérésű silóhibridekig. Cikkünkben a GK Kukorica- és Ciroknemesítési Osztályának szemeskukorica-hibridjeit mutatjuk be. A szemestakarmány-előállítás elsődleges szempontjai a magas terméshozam és az alacsony toxintartalom.

Oda a 2021-es termés? A fagy elképesztő károkat okozott szőlőültetvényekben

Franciaország egész területén aggasztóan nagy károkat okozott az ültetvényekben a zord időjárás. Jelenleg a francia gazdák megpróbálják felmérni az okozott károk költségeit, melyet a három egymást követő fagypont alatti éjszaka okozott. A jelek szerint a borász nagy része búcsút mondhat 2021-es szüretnek.

Őszi kalászosok áttelelés után

Idén húsvét után kétszer is esett a hó. Igaz, gyorsan elolvadt, de április 6–7-én, szinte mentsvárként, lehullott 4–6 milliméternyi csapadék, amikor már valóban szomjaztak a földek. A naptárra nézve az lehet a meggyőződésünk, hogy az ilyenkor szokásoshoz képest az őszi kalászosok lemaradtak a fejlődésben.

Már csak a meleg hiányzik

A hét első felében hazánk fölé helyeződött légörvénynek köszönhetően országszerte megáztak a talajok, de a csapadék mellett jelentős lehűlés is érkezett. Ugyanakkor a borult, csapadékos időben a károkozó hajnali fagyok eddig az ország nagy részére nem tértek vissza, de a felhőzet elvonulása után péntek hajnalban többfelé, szombaton már kevesebb helyen hűl majd -2 - -3 fokig a levegő.