Back to top

Világszínvonalú magyar Chardonnay-k

A Chardonnay du Monde nemzetközi borversenyen a világ legjobb Chardonnay borai közt egy magyar aranyérmest és nyolc ezüstérmest találunk. A Thummerer Pincészet 2019-es Egri Chardonnay Battonage bora érdemelt aranyérmet. A világversenyen 51 arany- és 145 ezüstérem született.

A Chardonnay du Monde nemzetközi borverseny a világ legjobb Chardonnay borait ismeri el, a világ borászainak színe-java méri össze borait Franciaországban.

Az idei, 28. világversenyen 36 ország 604 bortétele szerepelt a 200 nemzetközi bíráló előtt.

A versenyen végül 51 arany- és 145 ezüstérem született. Ebben a rangos mezőnyben nyert aranyérmet egyedüli magyarként a Thummerer Pincészet Chardonnay-ja.

Az országok versenyében, mint az megszokott, Franciaország végzett az élen,

30 éremmel, köztük 25 arannyal. A szervezők kiemelték a habzó Chardonnay-kat, köztük a jól szereplő magyar pezsgőket is, hiszen a Törley két tétele is ezüstérmet érdemelt. Itt Champagne volt a befutó, és értékelték a belga, orosz és szlovák italokat is. Az idei verseny újdonsága volt, hogy a gyöngyöző borokat speciálisan erre a célra kifejlesztett pohárból kóstolták a bírálók.

A zsűrizés során nagyra értékelték a hordóhasználatot, ha az harmonikusan illeszkedett a borhoz,

de ha elnyomta a Chardonnay fajtajegyeit, hibának számított. Némi cukor általában emelt a pontszámon, ez a tendencia az utóbbi években már érzékelhető volt a versenyen. Az idén több nemszáraz Chardonnay is magas pontszámot kapott.

A 10 top Chardonnay közül 5 francia, 2 spanyol és 1-1 dél-afrikai, kanadai, svájci, új-zélandi, német, szerb, bolgár és román tétel volt. (Hogy a top 10 miért 15, az az azonos pontszámok miatt alakult így.)

Fotó: Thummerer Pincészet
Thummerer Vilmos azért is különösen értékesnek tekinti ezt az érmet, mert a Chardonnay du Monde a többi nemzetközi versenynél jóval szigorúbb minőségi előírásokat támaszt, az egyik legmagasabb presztízsű borverseny.

Magyarország nemzetközi szinten is kiemelkedő eredményt ért el, hiszen kilenc éremmel a negyedik helyen végzett az éremtáblázaton, Franciaország, Svájc és Kanada mögött.

A Thummerer Pincészet aranyérmes Egri Chardonnay Battonage, 2019-es évjáratú bora közepes intenzitású, aranysárga megjelenésű. Illatában trópusi gyümölcsök és lédús szőlő keveredik elegáns tölgyes tónusokkal, valamint battonage-fűszerekkel.

Ezüstérmesek

Várszegi Pincészet - Wieland Selection Chardonnay, 2018;

Kovács Nimród Winery - Monopole Battonage Egri Chardonnay, 2017;

Villa Pátzay Borbirtok - Pátzay Chardonnay, 2018;

Törley Pezsgőpincészet - Törley Chardonnay Brut és Campanula Chardonnay 2020;

Nyakas Pince - Menádok Budai Chardonnay (Semi Dry), 2017 és Budai Selection Chardonnay 2018;

Gál Szőlőbirtok és Pincészet - Chardonnay 2020.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kihirdették az első Interwine díj eredményeit

Az elmúlt év rávilágított arra, hogy mennyire fontos az online jelentét. Egy jól működő honlap, lehetőleg webshoppal, ma már elengedhetetlen a vállalkozások számára – így van ez a borászatokkal is. A Hungarianwines.eu éppen ezért megszervezte az első Interwine díjat, a magyar borászatok és borkereskedések honlapjainak versenyét.

A francia kormány egymilliárd euróval segíti a fagykárt szenvedett gazdákat

Egymilliárd euróval segíti a francia kormány azokat a gazdálkodókat, akiket a leginkább sújtottak a tavaszi fagyok, az áprilisi, szokatlanul hideg időjárás.

Románia Délkelet-Európa borhatalma

A bukaresti VINARIUM Nemzetközi Borversenyre mintegy 1200 mintát várnak a világ minden tájáról május 27. és 30. között.

Kereskedelmi forgalomba kerül az aranyos rezgőgomba

Új gombafaj került a belga Fresh Mushroom Europe cég kínálatába, a főként Kínában fogyasztott Tremella aurantia. A különleges gombát Ázsiából exportálják a világ minden részére. Az FME kínálatában egész évben megtalálható lesz, és a forgalmazó szerint itt az ideje, hogy az európai konyhákban is teret nyerjen..

Rezét újra szolgálatban

Sikeresen teljesítette a hatósági üzembe helyezési vizsgát a Gemenci Állami Erdei Vasút gőzöse, így újból szolgálatba állhat. Utasokkal teli szerelvényeket azonban a koronavírus-járvány miatt még nem vontathat.

25 év, 25 erdei kincs, 25 kilométer

Negyed évszázada tart a környezeti nevelés a Mecsekerdő Zrt. erdei iskoláiban, ennek alkalmából az online oktatásban is felhasználható ismeretterjesztő sorozatot készít, valamint közös kilométer- és emlékgyűjtésre hív a baranyai erdőgazdaság.

Oda a 2021-es termés? A fagy elképesztő károkat okozott szőlőültetvényekben

Franciaország egész területén aggasztóan nagy károkat okozott az ültetvényekben a zord időjárás. Jelenleg a francia gazdák megpróbálják felmérni az okozott károk költségeit, melyet a három egymást követő fagypont alatti éjszaka okozott. A jelek szerint a borász nagy része búcsút mondhat 2021-es szüretnek.

A zord időjárás a cukorrépát sem kíméli

Franciaország nagy részén a fagyos hőmérséklet súlyos károkat okozhat az újonnan elültetett cukorrépában, mellyel tovább fokozódnak a növénytermesztési ágazat nehézségei a növénybetegségek és a termések alacsony árai mellett.

Egy magyar borászat Kínában

Bár Kínáról elsősorban nem a bor jut eszünkbe, de tény, hogy az utóbbi két évtizedben jelentős szereplővé vált a hatalmas ázsiai ország a világ borpiacán. Európán kívül már régóta Kína a magyar bor egyik legnagyobb vásárlója, ráadásul a kínai borigény évről évre meredeken növekszik.

A házak a szőlőbe költöznek

Egyre többen sürgetik a radikálisan fellépést a szőlőültetvényeket károsító ingatlanspekuláció ellen. A kárpótlás után két-háromezer négyzetméteres területekre felszabdalt ültetvények egy része spekulánsok kezébe került, akik panorámás lakótelkekre jellemző áron kínálják őket eladásra.