Back to top

Zöldség, gyümölcs: termelnek és feldolgoznak

Szörpöket málnából és fekete berkenyéből, lekvárokat almából, homoktövisből, málnából, fekete berkenyéből és fekete bodzából, 100 százalékos zöldség- és gyümölcsleveket céklából, almából, homoktövisből, málnából és fekete berkenyéből készít az ukki Bébic Szociális Szövetkezet.

Mindezt minimális tartósítószer használatával és pasztőrizálással, saját receptjei alapján, hangsúlyozta Komendánt Irén, a szövetkezet alapító-ügyvezetője, a Veszprém megyei Ukk korábbi, a szomszédos Megyer jelenlegi polgármestere.

– A Bébic Szociális Szövetkezetet 2013-ban alakította meg 12 magánszemély és Ukk Község Önkormányzata. Szövetkezetünket Ukk egyik külterületéről neveztük el.

Célunk munkahelyteremtés, gyógyító hatású termékek előállítása, az egészséges életmód, a helyi termékek és szolgáltatások népszerűsítése, a helyi értékek ápolása és újak teremtése,

valamint Ukk település népszerűsítése a vidéki élet és a növénytermesztés bemutatásával.

Komendánt Irén, a szövetkezet alapítóügyvezetője
Fotó: Bella Huba

Hogyan fogtak hozzá és hogyan hozták létre a szövetkezetet?

– Az önkormányzat által a START közfoglalkoztatási mintaprogram keretében indított mezőgazdasági projekt önfenntartóvá tételére hoztuk létre a szövetkezetet 2013 végén. Ukk önkormányzata és három közfoglalkoztatott voltak az alapító tagjai. A szociális szövetkezet 13 taggal alakult meg, egy 2017-ben benyújtott FÓKUSZ-pályázat elnyerésével. Az abban vállaltakat 2017. novembere és 2022. októbere között kell megvalósítanunk. A pályázat 3 éven keresztül támogatta a bérköltséget és működést, illetve szintén a pályázat keretében tudtunk raktárépületet, a feldolgozáshoz és raktározáshoz szükséges gépeket, berendezéseket vásárolni.

A pályázat szempontjából már a 1,5 éves továbbfoglalkoztatást teljesítjük, a gyakorlatban elsősorban az értékesítés és piacra jutás fejlesztésén dolgozunk.

Ennek érdekében tavalyelőtt saját budapesti üzletet nyitott a Bébic Szociális Szövetkezet. A 9Bar vendéglátó helyen a sajátjainkon kívül más szociális szövetkezetek termékeit is értékesítjük.

Jelenleg mi mindennel foglalkoznak és hogyan zajlik a munka?

– Az önkormányzati tagságának köszönhetően a START munkaprogram keretében beszerzett eszközökkel, az önkormányzat által a szövetkezet rendelkezésére bocsátott ingatlannal és pályázatok kihasználásával több lábon álló vállalkozást hoztunk létre. Termesztünk fekete berkenyét, homoktövist és bodzát.

Korábban málnát és céklát is termesztettünk, de kénytelenek voltunk belátni, hogy a megfelelő munkaerő hiánya miatt nem tudunk alapanyagot is termeszteni, feldolgozni és kereskedni is.

Ezért úgy döntöttünk, hogy az almát, a málnát és a homoktövis egy részét inkább megvásároljuk a környékünkről.

Egy zöldség- és gyümölcsfeldolgozó üzemet is létrehoztak.

– A helyi önkormányzattal 2014. szeptemberében írtuk alá az első haszon-kölcsönszerződést, ami a szövetkezet működésének tárgyi hátterét biztosította. A Bébic Szociális Szövetkezet abban az évben állította elő elő az első mintatermékeket (málnaszörp, paradicsomlé, céklalé) az önkormányzati területeken termelt alapanyagokból. Ugyanebben az évben készült el a zöldség- és gyümölcsfeldolgozó üzem is, amely egyben a szövetkezet székhelye.

Bemutató a szövetkezet kínálatából
Fotó: Bella Huba

Az Ukk Fejlődéséért Szociális Szövetkezet 2015. januárjában beolvadt a Bébic Szociális Szövetkezetbe, amely szeptemberre a zöldség- és gyümölcsfeldolgozáshoz szükséges összes engedélyt beszerezte,

és egyből elnyerte a „Vidék Minősége – Éltető Balaton-felvidék” védjegy használati jogát. Azóta kézműves manufaktúra a feldolgozóüzem. Még 2019 májusában a Bébic Szociális Szövetkezet pályázati forrásból megvásárolta az önkormányzattól az addig haszonkölcsön-szerződés alapján használt raktárépületet és a feldolgozóüzemet, a gépeikkel, eszközeikkel és berendezéseikkel együtt.

Egyelőre zöldség- és gyümölcskészítmények előállítása a fő profilunk. A saját termékek előállítása mellett bérfeldolgozást is vállalunk. Ez utóbbi őszre koncentrálódik. Bérfeldolgozásra szőlőt, almát, sárgarépát, céklát, sütőtököt és ezek egyvelegét fogadjuk be. Évről évre egyre nagyobb az igény a bérfeldolgozásra, ennek ellenére úgy látjuk, hogy a hosszú távon profitáló működést a kereskedelemmel tudjuk megalapozni, például a saját üzemeltetésű budapesti boltunkkal, ahol szociális szövetkezetünk saját termékein kívül más jól működő, kiváló termékeket előállító szociális szövetkezetek áruját is értékesítjük.

Vidéki alkalmazottaink tavasszal és nyáron, amikor friss alapanyag híján holtidőszak van a feldolgozóüzemben, a szomszéd településen, Megyeren segítenek az ottani vendégházak és környezetük gondozásában.

A megyeri Pajta Bisztróban szintén megtalálhatók a Bébic Szociális Szövetkezet termékei, amiket el lehet fogyasztani a vendéglátó egységben, vagy el is lehet vinni őket. A koronavírusjárvány miatt a vendéglátó helyek és a vendégházak jelenleg zárva vannak, ami megnehezíti működésünket, de bízunk benne, hogy tavasszal már újra tudunk dolgozni és termelni. Addig kénytelenek vagyunk a tartalékainkból élni. Egyrészt Ukkon és környékén foglalkoztatjuk a dolgozóinkat, másrészt Budapesten. Vidéki munkavállalóink főként a termék-előállításban dolgoznak, a fővárosiak a mar­ketinget végzik és a budapesti üzletet működtetik.

Mit érdemes tudni a termékeikről?

– Egyre népszerűbb a tudatos táplálkozás, és nekünk az célunk, hogy kiváló minőségben állítsunk elő az egészségre pozitív hatással lévő termékeket, és hogy elérhető áron hozzuk forgalomba őket.

Amellett, hogy alapanyagaink egészségre gyakorolt pozitív hatását feltüntetjük termékeink csomagolásán, a honlapunkon részletesebben kifejtjük.

Sokan fogyasztják őket betegségmegelőzési és egészségmegőrzési céllal, illetve a súlyos betegségekre szedett gyógyszerek mellé kiegészítőként. Főként 100 százalékos cékla-, alma-, homoktövis- és feketeberkenye-levünket kedvelik emiatt.

2015-ben elnyertük az Éltető Balaton-felvidékért Egyesület által létrehozott Vidék Minősége védjegy használati jogát, ami termékeink minőségének elismerése mellett lehetővé teszi, hogy egy nagyszerű csapat tagjaként népszerűsítsük őket különböző felületeken és rendezvényeken.

Hogyan értékesítik termékei­ket?

– A jelenlegi piacunk nem használja ki a feldolgozóüzem maximális kapacitását, és úgy döntöttünk, hogy a piac növelésére területi képviselők foglalkoztatása lesz a megoldás.

Azonkívül együttműködünk más szociális szövetkezetekkel (Lovászpatona, Várpalota, Küngös stb.), termékeiket mi is forgalmazzuk.

Jelenleg a piacépítést tekintjük a fő feladatunknak, de emellett minél több lábon próbálunk állni, hogy az alkalmazottainkat meg tudjuk tartani.

Hogyan látja, keresettek a termékeik?

– A magánszemélyeknek és a vendéglátó egységeknek is egyre fontosabb a minőség, a kiváló beltartalom. Évről évre több család és kisvállalkozás jelentkezik nálunk bérfeldolgozási szolgáltatásunk kihasználására, azonkívül a vendéglátó helyeken egyre népszerűbbek a helyi termékek. Fejlesztési terveinkről azt mondhatom, hogy a kereslet határozza meg a kínálatot, márpedig egyre több a piacon a kiváló minőségű termék. A jövőben a bérfeldolgozást és a vendéglátó helyek kiszolgálását szeretnénk preferálni.

Nagyszabású gépesítést nem tervezünk, mert szeretnénk megőrizni üzemünk manufaktúra jellegét.

Az sem célunk, hogy nagy vállalkozássá váljunk. Szeretnénk megőrizni kis csapatunk családiasan jó hangulatát.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2021/13 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Felszaladt néhány plusz kiló a karantén alatt? - Táplálkozási tippek az egész családnak

A karantén, a bezártság, az iskola nélküli napok nagyban megváltoztatták a családok mindennapjait: mozgásszegényebb életmód, felboruló étkezési szokások. A napi feladatok mellett sokkal nehezebb odafigyelni a helyes táplálkozásra.

Takarmány-ár robbanás – ki fizeti a révészt?

Húsbavágó témát vett terítékre a Portfólió - idei harmadik - Agrár Klub konferenciája. Szakemberek segítségével járták körbe, milyen hatással lesz rövid és hosszú távon az árrobbanás a hazai takarmánypiacra és állattenyésztésre?

Idénymunkások Németországban: nem sikerült rendezni egy fontos kérdést a spárgaszezon kezdetéig

Az eredeti bejelentés szerint a 15. héttől már érvényben kellene lennie a „70 napos szabály” 102 naposra hosszabbításának, azonban a Bundestag még nem hagyta jóvá, mert a kormánypártok nem tudnak megegyezni egy fontos részletkérdésben. Eközben a német gazdaszövetség változatlanul 115 napért száll síkra.

Mikor kezdjük el öntözni?

A fák gyökerei nagy területet hálóznak be a talajban, és a legtöbb vizet és táp­anyagot két időszakban veszik fel: március közepétől május közepéig, illetve augusztusban és szeptemberben. Mindkét időszakban energiaigényes élettani folyamatok játszódnak le a fákban, amit lehetőség szerint nekünk is támogatnunk kell.

Színes-formás sárgarépák

A statisztikai jelentések szerint az utóbbi 10-15 évben egy magyar ember évente átlagosan 6,5-7 kg sárgarépát és petrezselyemgyökeret fogyasztott. Ez egy hétre vetítve 125-135 grammnak, azaz egyetlen sárgarépának felel meg.

A bogarak "halálra pisiltetése" lehet az új kártevőirtó módszer

Annak felfedezése, hogy mely hormonok szabályozzák a bogarak veséjében a vizeletképződést, egy napon segíthet a kártevő rovarok, elsősorban a bogarak elleni környezetkímélőbb védekezés kifejlesztésében - jelentették kutatók.

Jelentősen megugrott Kínában a sertéshústermelés

Kína első negyedéves sertéshústermelése az egy évvel korábbihoz képest 31,9%-kal 13,69 millió tonnára emelkedett - derült ki a múlt héten közzétett adatokból, ami két éve a legmagasabb negyedéves mennyiség.

33 milliárd forint támogatás érkezett a szarvasmarha- és juhtartókhoz

Lényegében befejeződött a tejelő tehenek, az anyajuhok és a hízott húsmarha bikák után a tavalyi évben benyújtott termeléshez kötött támogatások kifizetése. Ennek eredményeképpen 33 milliárd forint segíti a gazdálkodókat - tájékoztatott az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára.

Annyi, amennyi benne van!

Én kis kertem címmel képes ismeretterjesztő „élménybeszámolót” jelentetett meg Aszódi János, az ATV-n népszerű Új Mezőgazdasági Magazin szerkesztő-riportere. A könyv számos hasznos tanáccsal, okos tippel, kipróbált recepttel, személyes történettel és sok-sok fotóval mutat be több mint harminc növényt.

Felelős állattartást elősegítő ivartalanítási program indul

Félmilliárd forintos keretösszeggel jelent meg pályázat kutyák azonosító chippel való ellátására, veszettség elleni oltásra, valamint kutyák és macskák ivartalanítására hétfőn falvak önkormányzatai számára - jelentette be az Etyek-Botpusztai állatmenhelyen a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos.