Back to top

Az erdőirtás és a pálmaolaj ültetvények válthatják ki a következő pandémiás helyzetet

A Föld meglévő erdőinek megőrzését célzó erdőgazdálkodás döntő fontosságú lehet a jövőbeni járványok megelőzésében.

Egy új kutatás, amely az első globális áttekintést mutatja arról, hogy az erdőirtás miként befolyásolja a betegségek kialakulását, aggasztó összefüggéseket tárt fel. A pálmaolaj ültetvények telepítése, az erdők kivágása és a füves területek új erdőkké történő „átalakítása” összefügg a betegségek kialakulásával, különösen a szúnyogok által terjesztett betegségekkel, valamint más zoonózisokkal, mint például a COVID-19.

Mit is nevezünk Zoonózisnak? Zoonózisnak azokat a betegségeket, illetve fertőzéseket nevezzük, amelyek állatról emberre, illetve emberről állatra átvihetők. A kórokozók lehetnek vírusok, baktériumok és gombák egyaránt.

Különösen a pálmaolaj-ültetvények terjeszkedése áll egyenesen arányban a fertőzések jelentős növekedésével - derül ki a Frontiers in Veterinary Science című tanulmányból.

A kutatók különböző adatforrásokat vizsgáltak, ideértve az ültetvények építésével, az erdőterületek növekedésével és csökkenésével kapcsolatos kutatásokat. Az 1990 és 2016 között a világ egész területén előforduló járványkitörésekről számoltak be. Ezt követően egy modellt hoztak létre annak megállapítására, hogy ezek az események hatással vannak-e egymásra.

Új ültetvény Indonéziában
Fotó: wikimedia

Megállapították, hogy mind az erdőirtás, mind az erdőtelepítés gyakorlata szorosan összefügg a betegség kitörésével, megerősítve a korábbi kutatásokat. Az olyan trópusi országokban, mint Brazília, Peru, Mianmar, Indonézia és Malajzia az olyan járványok, mint a malária és az ebola, szoros kapcsolatban álltak az erdőirtással. Az erdősítési tevékenységek és a vektor által terjedő betegségek, például a Lyme-kór és a cserjés tífusz korreláltak olyan országokban, mint az USA, Kína és Európa.

"Még nem ismerjük a pontos ökológiai mechanizmusokat, de feltételezzük, hogy az ültetvények, mint például az olajpálma, a természetes erdős területek kárára fejlődnek. Ezek a tevékenységek a biológiai sokféleség csökkenését idézi elő és ezek a mesterséges élőhelyek a kórokozók melegágyai – mondta a kutatás vezetője, Dr. Serge Morandin, az EurekAlert által kiadott nyilatkozatában.

A kutatók szerint ezek az eredmények azt sugallják, hogy a Föld meglévő erdőinek megőrzésére irányuló gondos erdőgazdálkodás különösen fontos a jövőbeni járványok megelőzésében.

"Reméljük, hogy ezek az eredmények segítenek a döntéshozóknak felismerni, hogy az erdők hozzájárulnak az egészséges bolygóhoz, populációhoz és, hogy a vezető testületeknek el kell kerülniük a gyepek erdősítését és a mezőgazdasági területek átalakítását" - mondta Morand.

Forrás: 
interestingengineering.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

360 ezer diákkal egy hétig a fenntarthatóságról

Április 19-23. között hatodik alkalommal rendezik meg a Kárpát-medencei Fenntarthatósági Témahetet. A rendezvénysorozat Áder János online tanórájával kezdődött hétfő délelőtt. A Témahéten határon innen és túl több mint 1600 iskola 360 ezer diákja foglalkozik a fenntarthatóság kérdésével.

Egy indiai hangyafaj képes összezsugorítani, majd visszanöveszteni az agyát

Egy Indiában honos hangyafaj egyes dolgozói képesek összezsugorítani az agyukat és felduzzasztani a petefészküket, hogy királynőjük halála esetén biztosítsák a kolónia túlélését, és ha valamilyen okból ez az "álkirálynői" státuszuk megszűnik, belső szerveik visszaalakulnak eredeti állapotukba - állapították meg a kutatók.

Nem kell a műanyag - tészta és rizs újratöltő állomást tesztel az Aldi

Az áruházlánc új rendszert tesztel a műanyag hulladék csökkentésére azzal, hogy csomagolásmentes tészta- és rizstermékek értékesítésébe kezd, mely a kimért zöldség és gyümölcs árusítás folyamatához hasonlóan működik.

A bölények menthetik meg a spanyol erdőket

A bölények menthetnék meg a spanyol erdőket a tüzektől, mivel a korábban a kihalás szélére sodródott, de manapság újra növekedő populációjú növényevő faj az erdők gyúlékony aljnövényzetével táplálkozik - hívják fel a figyelmet szakemberek.

Kis Majorgazda tábort is indítanak

A régmúlt háztáji gazdaságainak munkálatait is felidéző múzeumpedagógiai programot állított össze a Keszthelyi Majortörténeti Kiállítóhely. Horváth Zoltán, a létesítmény novemberben megbízott igazgatója lapunknak elmondta, hogy a közelmúltban végrehajtott fejlesztéseik mellett nagy érdeklődéssel kísért nyári táboraik is e program céljait szolgálják.

A járvány mellékhatása a szorongás, de helyes étkezéssel és mozgással tehetünk ellene

A rendszeres testmozgás és az egészséges táplálkozás következtében az egereknek felnőtt korukra nagyobb méretű lett az agytérfogata és kevésbé szorongtak, mint azok a társaik, akik nem így nevelkedtek – áll a kaliforniai egyetem kutatásában.

Rezét újra szolgálatban

Sikeresen teljesítette a hatósági üzembe helyezési vizsgát a Gemenci Állami Erdei Vasút gőzöse, így újból szolgálatba állhat. Utasokkal teli szerelvényeket azonban a koronavírus-járvány miatt még nem vontathat.

25 év, 25 erdei kincs, 25 kilométer

Negyed évszázada tart a környezeti nevelés a Mecsekerdő Zrt. erdei iskoláiban, ennek alkalmából az online oktatásban is felhasználható ismeretterjesztő sorozatot készít, valamint közös kilométer- és emlékgyűjtésre hív a baranyai erdőgazdaság.

Újratervezés a kertészetekben az éttermek nyitása után

A legfrissebb hírek szerint jövő héten nyithatnak az éttermek teraszai, azaz a HORECA szektor lassan és fokozatosan talán újraindulhat. Ez a hazai kertészeti termesztésben több folyamatot is elindít az ágazati szereplők véleménye szerint.

Az esőerdők második legnagyobb pusztítója az Európai Unió

A Természetvédelmi Világalap felmérése és elemzése szerint közvetve az Európai Unió a második legnagyobb pusztítója az esőerdőknek azzal, hogy olyan fogyasztási cikkekre tart igényt nagy mennyiségben, ami az erdők kivágásához vezet.