Back to top

Az erdőirtás és a pálmaolaj ültetvények válthatják ki a következő pandémiás helyzetet

A Föld meglévő erdőinek megőrzését célzó erdőgazdálkodás döntő fontosságú lehet a jövőbeni járványok megelőzésében.

Egy új kutatás, amely az első globális áttekintést mutatja arról, hogy az erdőirtás miként befolyásolja a betegségek kialakulását, aggasztó összefüggéseket tárt fel. A pálmaolaj ültetvények telepítése, az erdők kivágása és a füves területek új erdőkké történő „átalakítása” összefügg a betegségek kialakulásával, különösen a szúnyogok által terjesztett betegségekkel, valamint más zoonózisokkal, mint például a COVID-19.

Mit is nevezünk Zoonózisnak? Zoonózisnak azokat a betegségeket, illetve fertőzéseket nevezzük, amelyek állatról emberre, illetve emberről állatra átvihetők. A kórokozók lehetnek vírusok, baktériumok és gombák egyaránt.

Különösen a pálmaolaj-ültetvények terjeszkedése áll egyenesen arányban a fertőzések jelentős növekedésével - derül ki a Frontiers in Veterinary Science című tanulmányból.

A kutatók különböző adatforrásokat vizsgáltak, ideértve az ültetvények építésével, az erdőterületek növekedésével és csökkenésével kapcsolatos kutatásokat. Az 1990 és 2016 között a világ egész területén előforduló járványkitörésekről számoltak be. Ezt követően egy modellt hoztak létre annak megállapítására, hogy ezek az események hatással vannak-e egymásra.

Új ültetvény Indonéziában
Fotó: wikimedia

Megállapították, hogy mind az erdőirtás, mind az erdőtelepítés gyakorlata szorosan összefügg a betegség kitörésével, megerősítve a korábbi kutatásokat. Az olyan trópusi országokban, mint Brazília, Peru, Mianmar, Indonézia és Malajzia az olyan járványok, mint a malária és az ebola, szoros kapcsolatban álltak az erdőirtással. Az erdősítési tevékenységek és a vektor által terjedő betegségek, például a Lyme-kór és a cserjés tífusz korreláltak olyan országokban, mint az USA, Kína és Európa.

"Még nem ismerjük a pontos ökológiai mechanizmusokat, de feltételezzük, hogy az ültetvények, mint például az olajpálma, a természetes erdős területek kárára fejlődnek. Ezek a tevékenységek a biológiai sokféleség csökkenését idézi elő és ezek a mesterséges élőhelyek a kórokozók melegágyai – mondta a kutatás vezetője, Dr. Serge Morandin, az EurekAlert által kiadott nyilatkozatában.

A kutatók szerint ezek az eredmények azt sugallják, hogy a Föld meglévő erdőinek megőrzésére irányuló gondos erdőgazdálkodás különösen fontos a jövőbeni járványok megelőzésében.

"Reméljük, hogy ezek az eredmények segítenek a döntéshozóknak felismerni, hogy az erdők hozzájárulnak az egészséges bolygóhoz, populációhoz és, hogy a vezető testületeknek el kell kerülniük a gyepek erdősítését és a mezőgazdasági területek átalakítását" - mondta Morand.

Forrás: 
interestingengineering.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Menedék és újrakezdés

Másfél évtizede segítséget nyújtottunk a Talpalatnyi zöld Hollós Lászlóval ismeretterjesztő műsorhoz. A Kis-Sárréttel foglalkozó fejezetnek végül a Megtartó sárrét címet adtuk, majd a Menedék és újrakezdés alcímet is hozzáragasztottuk.

Megkerüli Hubertlakot

Bakonybéltől nem messze, a Magas-Bakony rengetegén át halad a Bakonyerdő Zrt. Hubertlaki Tanösvénye. Kalandos túra végigjárni, miközben sok érdekes információval gazdagodhatunk a térség élővilágáról, az erdőgazdálkodásról, és megcsodálhatjuk a környék gyöngyszemét, a bakonyi Gyilkos-tavat is.

30 év története

A fél évszázados jubileum apropóján igényes megjelenésű, a teljes időszak történetét átfogó kiadványt adott ki az év végén a Zalaerdő Erdészeti Zrt. A könyv részletezi az elmúlt évtizedek eredményeit, nehézségeit, bemutatja az öt erdészet tevékenységét és munkatársait.

Mit játszik az Ökocsiga?

Egy természetszerető óvónő és egy fáért rajongó, ügyes kezű ezermester találkozásából és színes ötleteikből született az Ökocsiga játszóház. A fantáziadús családi vállalkozást legegyszerűbben talán természet-, gyerek- és állatbarát tevékenységként lehetne bemutatni.

Hogy visszaálljon az eredeti állapot

A Peszéri-erdő a Duna-Tisza köze fajokban leggazdagabb erdeje, kiemelt jelentőségű természetmegőrzési terület.

Jó úton vagyunk

Tavaly Kiss Lászlót választották az Országos Erdészeti Egyesület elnökének. A hazai erdésztársadalom egyik tapasztalt alakjával a magyar erdészet és a magyar erdők jövőjéről beszélgettünk.

Valóságos főszereplők

Hajdanán az emberek szíve együtt lüktetett a természettel. Bár nem voltak tudósok vagy zsenik, jól ismerték a természet törvényeit. Olvastak a csillagok állásából, követték az állatok rejtett ösvényeit, és alaposan megfigyelték a növények törékenységét. S hogy mindez nem csak mese, arra Fekete István, korunk egyik legkiemelkedőbb írójának életműve a bizonyíték.

Határon innen

Minden magyar ember szíve hevesebben dobog a Trianon szó hallatára, hiszen az I. világháború után aláírt szerződés tragikusan megpecsételte Magyarország sorsát. A Magyarbirodalom 325 ezer négyzetkilométeres területének elcsatolták a 72 százalékát, és idegen uralom alá került a lakosság kétharmada. Az erdeink megcsonkítása ennél is csúfosabb képet mutat.

Ha sok az autó az erdőszélen

A járványhelyzet az erdők gondozása, fenntartása terén is érezteti hatását. A fővárosban és az agglomerációban élő mintegy hárommillió ember számára természetes kikapcsolódást kínáló, Pilisi Parkerdő által kezelt erdők látogatottsága rekordot döntött 2020-ban. A helyzet több helyen hasonló az országban.

Kell egy kis pezsgés!

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa 2021. május 7-én elindította „PEZSEGJ SZABADON!” kampányát, amellyel a minőségi magyar pezsgő tudatos és mértékkel való fogyasztására ösztönzi a fogyasztókat a Covid-19 utáni nyitást követően.