Back to top

Előttünk áll a feladat: kímélni a kalászosokat és eltüntetni a gyomokat

2021 áprilisára a kalászos állományok nagyon változatos képet mutatnak, jórészt fejletlenek és gyomosak. Egy tartós, hideg periódus után most már a szárazság is sanyargatja, gyengíti az állományokat.

Mezei tarsóka és ragadós galaj őszi búzában (Hajdúnánás, 2021. 03. 29.)

Ilyen körülmények mellett az idén különös figyelmet érdemel, hogy kíméletes, szelektív, a gabona fenológiai állapotától függetlenül alkalmazható rugalmas és széles hatásspektrumú terméket válasszunk.

Mindezeknek megfelelő választás a jól ismert Granstar® SuperStar, amely a kétszikű gyomnövények széles skáláját irtja, beleértve a mezei acatot, ragadós galajt, és a napraforgó árvakelést is.

Ebszékfű őszi búzában (Hajdúnánás, 2021. 03. 29.)

A Granstar® SuperStar hektáronként 50 g Granstar® Super 50 SX® és 250 ml Starane* Forte kombinációja 0,1% Trend® 90 nedvesítőszerrel kiegészítve. A termékkombinációnak nincs utóvetemény korlátozása, így repce is vethető utána.

Az egyedülálló SX® formuláció gyors, megbízható gyomirtó hatást biztosít, emellett könnyebbé teszi a permetező-tartály kimosását, amely kevesebb víz felhasználásával és rövidebb ideig tart.

Az egyedülálló SX® formulációjú gyomirtók használata után biztonságosan permetezhetünk akár repcében is, mert nem marad gyomirtószer-maradék a permetezőgép falán és csőrendszerében, nem károsodik az olajos kultúra sem.

A gyors tartálymosásnak köszönhetően pedig a szeszélyes és szeles időjárás miatt rendelkezésre álló rövid permetezési időket hatékonyan ki tudjuk használni.

SX® technológia a gyorsabb és hatékonyabb gyomirtásért

 

Ha a kalászos gabonája kímélése mellett szeretné megtisztítani a területet és eltüntetni a gyomokat, akkor az FMC jól bevált, rugalmas gyomirtó szer kínálatában Ön is megtalálja a megoldást.

További információ itt talál.

A növényvédő szereket biztonságosan és felelősséggel használja! Kérjük, mindig kövesse a készítmény címkéjén leírtakat annak alkalmazásakor! Az ® és ™ jellel jelölt termékek az FMC Corporation vagy leányvállalatainak márkanevei. (x)

Forrás: 
FMC-Agro Hungary Kft.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Értéktőzsde: „Oldalazó” árak

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) árupiaci szekciójában az április 9–15. közötti öt tőzsdenapon az ISCC NUTS II fenntartható takarmánykukorica május–júliusi jegyzése 75 000, a novemberi 59 000 (–1000 forint), a decemberi 60 000 forint/tonna volt. A 2022. márciusi lejáratú terménnyel 61 500 (+1000 forint) a 2022. májusival 63 000 forint/tonnáért kereskedhettek.

Méhekre kockázatos repcetáblákat semmisíttetett meg Baranya megyében a hatóság

Helyi méhészek jelzései alapján több virágzó és virágzás előtt álló repcetáblából is mintát vettek múlt héten a Baranya Megyei Kormányhivatal növényvédelmi szakemberei. A vizsgálatok célja az volt, hogy megállapítsák, az adott növényállományok kockázatot jelenthetnek-e a beporzó rovarokra, méhekre.

Takarmány-ár robbanás – ki fizeti a révészt?

Húsbavágó témát vett terítékre a Portfólió - idei harmadik - Agrár Klub konferenciája. Szakemberek segítségével járták körbe, milyen hatással lesz rövid és hosszú távon az árrobbanás a hazai takarmánypiacra és állattenyésztésre?

Színes-formás sárgarépák

A statisztikai jelentések szerint az utóbbi 10-15 évben egy magyar ember évente átlagosan 6,5-7 kg sárgarépát és petrezselyemgyökeret fogyasztott. Ez egy hétre vetítve 125-135 grammnak, azaz egyetlen sárgarépának felel meg.

A bogarak "halálra pisiltetése" lehet az új kártevőirtó módszer

Annak felfedezése, hogy mely hormonok szabályozzák a bogarak veséjében a vizeletképződést, egy napon segíthet a kártevő rovarok, elsősorban a bogarak elleni környezetkímélőbb védekezés kifejlesztésében - jelentették kutatók.

Gyökeres változást hozott az eső – Növényvédelmi előrejelzés 16. hét

Negyedéve tartó szárazság szakadt meg április közepén, és bár a tavaszi aszályt csak átmenetileg csökkenti a lehulló eső, a moníliás virág- és hajtásfertőzés kórokozójának növénybe hatolását annál jobban elősegíti. A fák a virágzás idején a legfogékonyabbak, de csapadékos tavaszon a fiatal hajtások érzékenysége is megnő, emiatt a védekezéseket a virágzási időszak után is folytatni kell. Az esővel erősödhet a varasodásveszély is.

Mivel permetezzük a vadgesztenyefákat?

Ismét beindítottuk az előrejelző hálózatunkat, április 6-án felszereltük a csapdákat a vadgesztenyelevél-aknázómoly rajzásának követésére. Az ország nyolc pontján figyeljük majd a fogási adatokat, és azok alapján teszünk javaslatot a permetezés megindítására. A kezdés időpontját azonban mindenki csak a saját faállományába kihelyezett csapdákkal tudja meghatározni.

Miért is drágul a hús, a tej, a csirkemell?

2021 a totális bizonytalanság évének tűnik a húsipar számára – nyilatkozta húsvét előtt a Hússzövetség elnöke. A húsiparban, de hozzátehetjük a tejipart és a baromfiipart is, emelkednek az önköltségek és az értékesítési árak, ami előbb-utóbb a fogyasztói árakban is megmutatkozik.

Őszi kalászosok áttelelés után

Idén húsvét után kétszer is esett a hó. Igaz, gyorsan elolvadt, de április 6–7-én, szinte mentsvárként, lehullott 4–6 milliméternyi csapadék, amikor már valóban szomjaztak a földek. A naptárra nézve az lehet a meggyőződésünk, hogy az ilyenkor szokásoshoz képest az őszi kalászosok lemaradtak a fejlődésben.

A zord időjárás a cukorrépát sem kíméli

Franciaország nagy részén a fagyos hőmérséklet súlyos károkat okozhat az újonnan elültetett cukorrépában, mellyel tovább fokozódnak a növénytermesztési ágazat nehézségei a növénybetegségek és a termések alacsony árai mellett.