
A fiatal gazdálkodó egyébként 2007 óta foglalkozik állattartással.
Mint mondja, mindig is a szürke marha tetszett neki, csak hát a kiskérődzők olcsóbbak voltak.

Van a szürke marhák között néhány vöröses színű állat – ezek szürke marha és limousin keresztezett állatok. Ahogy János meséli, 6 éve, az akkori szürke bikája helyett egy limousin tenyészbikát vásárolt a szürke tehenei mellé, mert a keresztezett borjúk a jobb húskihozatal miatt jobban eladhatók. Ő pedig korábban az élő borjakat értékesítette.
Nehéz a szürke marha árát meghatározni. A tehén átlagára 250 ezer forint körül mozog, de egy törzskönyvezett tenyészbika 4-600 ezer forint ugyanúgy lehet, mint akár másfél millió. Nem véletlen tehát, hogy Kovács János is az üszőborjakat megtartva az állományát inkább maga szaporította fel. Ahogy mondja, az ár attól is függ, hogy az állat mennyire vad. Egy nehezen kezelhető állatért volt, hogy mindössze ötvenezret kértek, a tulajdonos annyira szabadulni akart tőle. János egyébként épp ezt csodálja a fajtában: a magyar szürke szarvasmarha okos, életrevaló és vad. Ha ismeretlen közelít hozzá, védi az életét és védelmezi a társait. |
Az élő állat és a tőkehús árának összehasonításából arra a következtetésre jutott, hogy jobban megéri, ha a borjakat levágatja, de ő maga értékesíti. Ugyanis – ahogy egy webáruház kínálatában utánanéztünk - a belsőségek kilója általában 1000-2000 forint között van, az oldalas 2000 forint körül, a színhús pedig 3500-nál kezdődik, de még a húsos csont kilója is 500 forint.
Sőt, leállt a keresztezéssel is, mert így, húsként értékesítve a szürke marha, mint őshonos prémium termék sokkal drágábban adható el.
A feldolgozást pedig tovább akarja folytatni, kolbászfélék és egyéb húsáruk készítése és árusítása szerepel a tervei között.
A legelésző gulya még télen, sáros legelőn is csodás látványt nyújt, hát még nyáron! Így természetesen adódott, hogy azoknak az állatokat csodáló kirándulóknak, akikre rásötétedik, szállást is kínáljon a gazdaság. Jánosnak van egy jurtája és egy kellemes, fűtött vendégszobája is – ez a Gulya Vendégház. Az ide látogatók számára a látvány a fő attrakció: ki ne élvezné a grillezést vagy szalonnasütést háttérben a legelésző gulyával?
