Back to top

Gazdaság és szálláshely - gyerekkori álom szürke marhákkal

2020 óta kistermelő. Gyerekkori kedvenceivel, szürke marhákkal foglalkozik: tenyészti őket, turistáknak mutatja meg kedvenceit, a borjak húsát tőkehúsként értékesíti és távlati tervei között a hús további feldolgozása szerepel. Ő Kovács János Balázs, a zalalövői Gulya Vendégház tulajdonosa.

5 éves bika a családjával
Fotó: Csatlós Norbert
Jánost épp legelőbővítés közben látogattuk meg. A legelője és az erdő között volt egy szederrel és bokrokkal benőtt terület, amit kitisztíttatott. Nem volt olcsó, mert a munkát végző gépszörny bérleti díja kezelővel együtt óránként bruttó kilencvenezer forint, viszont egy óra alatt elvégzi azt a munkát, ami saját erőből, célszerszámok nélkül hetekig tartana.

A fiatal gazdálkodó egyébként 2007 óta foglalkozik állattartással.

Eleinte 60-70 darab kecskéje és rackajuhai voltak, azonban eladta az állományt és vett 3 tehenet és három borjút.

Mint mondja, mindig is a szürke marha tetszett neki, csak hát a kiskérődzők olcsóbbak voltak.

Fotó: Csatlós Norbert
2011 óta viszont már marhák legelnek a domboldalon, mára borjakkal együtt harmincas az állomány: saját szaporulat, illetve vásárolt állatok. Azonban a szürke marha állományt tovább nem tudja bővíteni, mert a legelőjét körbezárja a falu, egy út és az erdő.

A fajta beváltja a hozzá fűzött reményeket: kitűnően hasznosítja a legelőt, és télen is a réti széna, illetve lucernaszéna kiegészítés elegendő.

Van a szürke marhák között néhány vöröses színű állat – ezek szürke marha és limousin keresztezett állatok. Ahogy János meséli, 6 éve, az akkori szürke bikája helyett egy limousin tenyészbikát vásárolt a szürke tehenei mellé, mert a keresztezett borjúk a jobb húskihozatal miatt jobban eladhatók. Ő pedig korábban az élő borjakat értékesítette.

Míg ugyanis egy értékesíthető szürke borjú 200-300 kilós, addig a keresztezett már eléri a 250-350 kilogrammot és a húskihozatala is 50-55%.
Nehéz a szürke marha árát meghatározni. A tehén átlagára 250 ezer forint körül mozog, de egy törzskönyvezett tenyészbika 4-600 ezer forint ugyanúgy lehet, mint akár másfél millió. Nem véletlen tehát, hogy Kovács János is az üszőborjakat megtartva az állományát inkább maga szaporította fel. Ahogy mondja, az ár attól is függ, hogy az állat mennyire vad. Egy nehezen kezelhető állatért volt, hogy mindössze ötvenezret kértek, a tulajdonos annyira szabadulni akart tőle. János egyébként épp ezt csodálja a fajtában: a magyar szürke szarvasmarha okos, életrevaló és vad. Ha ismeretlen közelít hozzá, védi az életét és védelmezi a társait.

Az élő állat és a tőkehús árának összehasonításából arra a következtetésre jutott, hogy jobban megéri, ha a borjakat levágatja, de ő maga értékesíti. Ugyanis – ahogy egy webáruház kínálatában utánanéztünk - a belsőségek kilója általában 1000-2000 forint között van, az oldalas 2000 forint körül, a színhús pedig 3500-nál kezdődik, de még a húsos csont kilója is 500 forint.

Így ma már a zalaszentiváni vágóhídra viszi a borjakat, majd otthon feldolgozza az állatot és a tőkehúst a háztól értékesíti.

Sőt, leállt a keresztezéssel is, mert így, húsként értékesítve a szürke marha, mint őshonos prémium termék sokkal drágábban adható el.

A feldolgozást pedig tovább akarja folytatni, kolbászfélék és egyéb húsáruk készítése és árusítása szerepel a tervei között.

Fejlesztési terveihez pedig a profitot egyelőre visszaforgatja a gazdaságba.

A legelésző gulya még télen, sáros legelőn is csodás látványt nyújt, hát még nyáron! Így természetesen adódott, hogy azoknak az állatokat csodáló kirándulóknak, akikre rásötétedik, szállást is kínáljon a gazdaság. Jánosnak van egy jurtája és egy kellemes, fűtött vendégszobája is – ez a Gulya Vendégház. Az ide látogatók számára a látvány a fő attrakció: ki ne élvezné a grillezést vagy szalonnasütést háttérben a legelésző gulyával?

Ahogy látszik ez a gép legeltetésre alkalmassá teszi a tüskés bozótot
Fotó: Csatlós Norbert

Forrás: 
Kistermelők Lapja
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kistermelők Lapja 2021/3 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ilyen még nem volt: umami ízű lila paradicsom

Megjelenésében és beltartalmában is egyedi terméket vezet be a piacra a Syngenta. A sötétlila bogyójú, umami ízélménnyel megajándékozó koktélparadicsomot YOOM™ néven forgalmazzák. Az izgalmas ízű, színű csemegét hazánkban kizárólag a Trivega Kft. termesztheti, a fogyasztók pedig 250 grammos, fenntartható erdőgazdálkodásból származó alapanyagokból készült tálcás kiszerelésben vásárolhatják meg.

Alacsony a magyar tejtermékek aránya az élelmiszerüzletekben

Hivatkozással a Nébih 2021. évi kutatási jelentésére (Magyar termékek aránya az élelmiszer-kiskereskedelmi láncok kínálatában – 2020) a magyar termékek kínálatának csökkenése egyértelműen megállapítható.

Töretlen a gomba népszerűsége

A különféle táplálkozási irányzatok terjedésével, és az egészségesebb étkezést követők táborának bővülésével növekszik a gombafogyasztás is. Magas fehérje- és alacsony kalória-,szénhidrát-, illetve zsírtartalmánál fogva ugyanis a gomba jól illeszkedik például a hús nélküli táplálkozásba, illetve a diétázók étrendjébe is.

A tehenész-gumicsizma már a múlté

Egy pályakezdő agrármérnöknek hatalmas megpróbáltatás a semmiből felépíteni egy vállalkozást, ugyanakkor nem is lehetetlen. Hogy megvalósuljon, folyamatos tapasztalatszerzésre van szükség: meg kell ismerni a szakma legalját, a kétkezi munkát, az alkalmazottak gondolkodásmódját, az állatok életét, és ezekből építkezve létrehozni a vállalkozást, máskülönben a cég ingatag alapokon nyugszik.

A kutyák tartós stressze összefügg a gazdával való kapcsolattal

A kutyák által tartósan megélt stressz összefügg a gazdával való kapcsolattal - állapították meg a svédországi Linköpingi Egyetem kutatói.

Amit a növényútlevélről tudni kell

Az új növényegészségügyi szabályozás célja a növényi kártevőkkel és betegségekkel szembeni hatékonyabb védekezés, hogy biztonságosabbá váljon a kereskedelem, és csökkenjen a károsítók unió területére való behurcolásának és elterjedésének kockázata.

Folyamatosan javul a bizalmi index

A mezőgazdaságnak és az élelmiszeriparnak jelenleg és a közeljövőben rendelkezésére álló, példátlan nagyságú forrásokat okosan kell elkölteni – bár könnyen eltékozolhatók. A Takarékbank Agrár Üzletágának szakértői viszont már az előbbire számítanak. Szerintük a szektor mostanra túlesett egyfajta kiválasztódási folyamaton, a beruházások már valóban a hatékonyságot szolgálják.

Egy bio pékmester a koronavírus idején

A Piszkei Öko Pékség 1996-ban kezdte meg a teljesőrlésű bio gabonából készült kenyerek és sütemények készítését. Az országban fellelhető legjobb minőségű, a Biokontroll Hungária Kht. által szigorúan ellenőrzött, vegyszermentes gabonákat és magvakat dolgozzák fel.

Erős korlátozással, de a Füvészkert híres pálmaháza is megnyitott

Ismét látogatható a pálmaház és a bemutatóház, naponta egy órára – adta hírül az ELTE budapesti botanikus kertje, a közismert Füvészkert. A szabadtéri területek március közepe óta már látogathatók, a fedett részek pedig május 8. óta tartanak nyitva, a belépés feltétele a védettségi igazolvány.

Miniszteri biztos a Balaton élővilágának megóvásáért

A Balaton élővilágának megóvásával kapcsolatos feladatok ellátására miniszteri biztossá nevezte ki Szári Zsoltot az agrárminiszter május 1-től.