Back to top

Idén grúzok szedik a német spárgát

Idén is bizonytalansággal indul a német spárgaszezon: az idénymunkások hiánya , az éttermek zárva tartása feszítik az ágazatot. Egyelőre egy biztos, most először a gazdák grúz vendégmunkásokat is alkalmazhatnak.

A spárga a németek kedvenc zöldsége, de a 2021-es szezon nagyon magas árakkal indul: 20-25 euró kilónként. Tavaly az idény elején általában 6-7 euróval kellett kevesebbet fizetni érte.

Idén néhány nappal ezelőtt kezdődött a betakarítási szezon Dél-Németországban, északon várhatóan április közepe és vége között kezdődik majd.

A spárga termesztése továbbra is jövedelmező vállalkozás.

A statisztika szerint minden német átlagosan 1,7 kg spárgát fogyaszt évente, és ez a tendencia növekedést is mutat.

Tavaly mintegy 1600 gazdaság növelte a spárga termesztési területét, összesen 22 500 hektáron termesztik ezt a zöldséget, és 117 ezer tonna termést produkálnak évente.

Ebben az évben azonban a termelőket a magas árszint ellenére is bizonytalanságok gyötrik, kérdés, hogy mikor és milyen mértékben lehet újra megnyitni az éttermi üzletágat. A spárga, a burgonya, a sonka és a hollandi mártás a legfontosabb alapanyagok az éttermekben , így a legfontosabb értékesítési csatorna a német spárgatermelők számára. Ha a gasztronómiai szezon ismét szünetelni fog, úgy mint tavaly, akkor ez nagyon keserű lenne a termelők számára "- írja a Die Welt. napilap.

A munkaerőhiány kérdése, amely egy évvel ezelőtt, a világjárvány kezdetén nagy figyelmet keltett, ismét aktuális.

A vállalkozók körében egyértelműen érződik a feszültség:  továbbra is kérdés, hogy minden idénymunkás utazhat-e a korlátozások miatt, és  sokan döntenek-e az otthon maradás mellett, félve a növekvő számú fertőzéstől?

A szakszervezeti adatok szerint évente mintegy 280 000 ember dolgozik Németországban idénymunkásként. Spárgát, epret és uborkát szednek, szőlőt szüretelnek és még sok minden mást végeznek. A termelők számára a kelet-európai munkavállalók nélkülözhetetlenek. Azonban egyre kevesebben érkeznek dolgozni Lengyelországból és Romániából az utazási korlátozások miatt.

Ezért a német munkaügyi minisztérium és a Szövetségi Foglalkoztatási Ügynökség idén tavasszal először mintegy 5000 grúz állampolgár idénymunkásként való alkalmazását teszi lehetővé a spárgatermelők számára. Ezenkívül a külföldi idénymunkások a szokásosnál hosszabb ideig dolgozhatnak Németországban, 102 napig vállalhatnak munkát. Julia Kloeckner agrárminiszter szerint ez a bővítés elősegíti a lakosság élelmiszer ellátását.

Forrás: 
farmer.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az integráció nem a vitákról szól

Hatalmas erőfeszítéseket tesz az Európai Unió a leszakadó országok gazdasági felzárkóztatásáért, a közös gazdasági erőt biztosító integráció elmélyítéséért, és még sok tennivaló van ennek érdekében. Erőfeszítések ide vagy oda, az biztos, hogy a COVID után gazdasági értelemben is más lesz a világ.

Bőrök növényekből: nem muszáj állatot ölni a bőrcipőért

A növényi bőrökkel nem csak az állatvédőket és vegetáriánusokat célozzák meg, hanem mindenkit, aki lelkifurdalás nélkül szeretne bőrcipőt viselni vagy bőrtáskát hordani. Mangóból, almából, ananászból és kaktuszból is készül alternatív bőr, sőt eredetileg a linóleum is egy természetes, lenolaj alapú anyag...

Amit a növényútlevélről tudni kell

Az új növényegészségügyi szabályozás célja a növényi kártevőkkel és betegségekkel szembeni hatékonyabb védekezés, hogy biztonságosabbá váljon a kereskedelem, és csökkenjen a károsítók unió területére való behurcolásának és elterjedésének kockázata.

Folyamatosan javul a bizalmi index

A mezőgazdaságnak és az élelmiszeriparnak jelenleg és a közeljövőben rendelkezésére álló, példátlan nagyságú forrásokat okosan kell elkölteni – bár könnyen eltékozolhatók. A Takarékbank Agrár Üzletágának szakértői viszont már az előbbire számítanak. Szerintük a szektor mostanra túlesett egyfajta kiválasztódási folyamaton, a beruházások már valóban a hatékonyságot szolgálják.

Az articsóka egészségesebb mint gondolná

Mindannyian hallottuk már, hogy jó, ha több zöldséget eszünk, de azét nyomós indok nélkül nehéz rávenni magunkat, hogy egy nagy adag csülkös pacal helyett inkább a zöldséget válasszuk. Azért az köztudott, hogy étrendünk milyen nagy hatással van közérzetünkre a hét minden napján.

Összetett fagyvédelem

Öt éve jártunk Weppert Sándornál, aki minden lehetséges módszerrel próbálja megvédeni a körteültetvényét a tavaszi fagyoktól. Akkor a fűtési lehetőségekről beszéltünk (Fagyvédelem öreg ültetvényben, KSZ 2016/19.), most egy saját fejlesztésű szélgépet mutatott be, ami reményei szerint kereskedelmi forgalomba is kerülhet. Módosított fagyvédelmi öntözési gyakorlatán is.

Új piaci szegmens született ‒ a gyöngyparadicsomoké

Holland nemesítésből származó, valóban csak bogyóméretű miniparadicsomok tarolnak az ausztrál és óceániai piacon. A Tomberry-nek nevezett újdonság iránt folyamatosan élénk a kereslet, amivel sikerült lépést tartani a termesztés felfuttatásával.

Egy bio pékmester a koronavírus idején

A Piszkei Öko Pékség 1996-ban kezdte meg a teljesőrlésű bio gabonából készült kenyerek és sütemények készítését. Az országban fellelhető legjobb minőségű, a Biokontroll Hungária Kht. által szigorúan ellenőrzött, vegyszermentes gabonákat és magvakat dolgozzák fel.

Erős korlátozással, de a Füvészkert híres pálmaháza is megnyitott

Ismét látogatható a pálmaház és a bemutatóház, naponta egy órára – adta hírül az ELTE budapesti botanikus kertje, a közismert Füvészkert. A szabadtéri területek március közepe óta már látogathatók, a fedett részek pedig május 8. óta tartanak nyitva, a belépés feltétele a védettségi igazolvány.

Kell egy kis pezsgés!

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa 2021. május 7-én elindította „PEZSEGJ SZABADON!” kampányát, amellyel a minőségi magyar pezsgő tudatos és mértékkel való fogyasztására ösztönzi a fogyasztókat a Covid-19 utáni nyitást követően.