Back to top

Idén grúzok szedik a német spárgát

Idén is bizonytalansággal indul a német spárgaszezon: az idénymunkások hiánya , az éttermek zárva tartása feszítik az ágazatot. Egyelőre egy biztos, most először a gazdák grúz vendégmunkásokat is alkalmazhatnak.

A spárga a németek kedvenc zöldsége, de a 2021-es szezon nagyon magas árakkal indul: 20-25 euró kilónként. Tavaly az idény elején általában 6-7 euróval kellett kevesebbet fizetni érte.

Idén néhány nappal ezelőtt kezdődött a betakarítási szezon Dél-Németországban, északon várhatóan április közepe és vége között kezdődik majd.

A spárga termesztése továbbra is jövedelmező vállalkozás.

A statisztika szerint minden német átlagosan 1,7 kg spárgát fogyaszt évente, és ez a tendencia növekedést is mutat.

Tavaly mintegy 1600 gazdaság növelte a spárga termesztési területét, összesen 22 500 hektáron termesztik ezt a zöldséget, és 117 ezer tonna termést produkálnak évente.

Ebben az évben azonban a termelőket a magas árszint ellenére is bizonytalanságok gyötrik, kérdés, hogy mikor és milyen mértékben lehet újra megnyitni az éttermi üzletágat. A spárga, a burgonya, a sonka és a hollandi mártás a legfontosabb alapanyagok az éttermekben , így a legfontosabb értékesítési csatorna a német spárgatermelők számára. Ha a gasztronómiai szezon ismét szünetelni fog, úgy mint tavaly, akkor ez nagyon keserű lenne a termelők számára "- írja a Die Welt. napilap.

A munkaerőhiány kérdése, amely egy évvel ezelőtt, a világjárvány kezdetén nagy figyelmet keltett, ismét aktuális.

A vállalkozók körében egyértelműen érződik a feszültség:  továbbra is kérdés, hogy minden idénymunkás utazhat-e a korlátozások miatt, és  sokan döntenek-e az otthon maradás mellett, félve a növekvő számú fertőzéstől?

A szakszervezeti adatok szerint évente mintegy 280 000 ember dolgozik Németországban idénymunkásként. Spárgát, epret és uborkát szednek, szőlőt szüretelnek és még sok minden mást végeznek. A termelők számára a kelet-európai munkavállalók nélkülözhetetlenek. Azonban egyre kevesebben érkeznek dolgozni Lengyelországból és Romániából az utazási korlátozások miatt.

Ezért a német munkaügyi minisztérium és a Szövetségi Foglalkoztatási Ügynökség idén tavasszal először mintegy 5000 grúz állampolgár idénymunkásként való alkalmazását teszi lehetővé a spárgatermelők számára. Ezenkívül a külföldi idénymunkások a szokásosnál hosszabb ideig dolgozhatnak Németországban, 102 napig vállalhatnak munkát. Julia Kloeckner agrárminiszter szerint ez a bővítés elősegíti a lakosság élelmiszer ellátását.

Forrás: 
farmer.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Új rododendron fajt fedeztek föl

Az oldenburgi egyetem kutatója elsőként számolt be a napokban arról, hogy az Egyesült Államokban található Great Smoky Mountains Nemzeti Park területén új rodondron fajra bukkant.

Hurrá! Végre jöhet a kukacropi!

A szárított sárga lisztkukac lett a nyerő, ez az első ehető rovar, amely élelmiszerként megszerezte a forgalomba hozatali engedélyt az EU-ban.

Kevesebb holland tulipán lesz jövőre

A holland tulipán népszerűsége évek óta töretlen, ráadásul a tulipánszezon ideje is hosszabb lett. Az idei fagykárok miatt azonban jövőre kevesebb tulipán fog virágozni Hollandiában.

Végre berobbant a spárgaszezon

Az időnként már túlzottan is meleg napokon lendületesen fejlődnek a sípok, így akár reggel és este is végig kell menni a sorokon a szedőknek. A napi hozam pedig az előző hetinek a háromszorosa, tudtuk meg Gulyás Jánostól, az 50 hektár, zömében zöldspárga ültetvénnyel rendelkező Bács-Zöldért Zrt. igazgatójától.

Méregtelenítő kúrák - használ vagy inkább árt a testünknek?

A méregtelenítő kúrák célja a szervezet méregtelenítése a mérgező anyagoktól, népszerűek az egészségük javításában érdekelt emberek körében. De vajon ezek hasznosak vagy inkább károsak?

Baromfihús hiány az Egyesült Államokban

Az amerikai piacon jelenleg gondot okoz a baromfihús iránti kereslet kielégítése. A csirkehúsos szendvicsek a vártnál jobban fogynak, de a hústermelők nem tudnak lépést tartani a megnövekedett igényekkel.

Pályáznak vagy bezárnak: sok állattartó számára vízválasztó a következő időszak

Harminc milliárdos pályázati keret nyílik meg május 28-án a kisebb állattartó telepek korszerűsítésére, és több mint ötszörösére emelte a kormány a tavaly hirdetett ÁTK-t.

A paradicsom térhódítása az olasz gasztronómiában

Legyen szó egy pizzáról vagy egy spagettiről Olaszország legikonikusabb ételei mind tartalmaznak paradicsomot. De ez nem volt mindig így. Valójában a paradicsom csak a 19. században vált az olasz gasztronómia szerves részévé, azelőtt pedig azt gondolták erről a növényről, hogy mérgező.

Kezdődik az egyéni gazdaságok összeírása

Országszerte mintegy 21 ezer egyéni gazdaság részvételével kezdi meg május 15-én a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) az egyéni gazdaságok összeírását. A válaszadók május 25-ig online, azt követően pedig június 15-ig összeírók segítségével, személyesen vagy telefonon keresztül válaszolhatnak a kérdésekre.

Húsmentesre váltott a New York-i sztár étterem

Daniel Humm, a három Michelin-csillaggal rendelkező Eleven Madison Park étterem séfje szerint a mai modern élelmiszer-előállítás fenntarthatatlan. New York egyik legfelkapottabb étterme étlapjáról elhagyja a húst és növényi menüt állít össze, miután séfje és tulajdonosa üzenetet tett közzé a weboldalán, miszerint a modern élelmiszer-rendszer „egyszerűen fenntarthatatlan”.