Back to top

Melyik a legelbűvölőbb futómadár?

Hófehér vagy ezüstszürke tollazat, hosszú szempillák, kíváncsi tekintet és békés természet. Ez jellemzi az amerikai kontinens déli részéről származó futómadarat, a nandut, amelyet egyre többen tartanak idehaza díszállatként.

MMG - Ilyenek a nanduk

A nandu eredeti őshazájában Dél-Amerikában erdős területeken él, ahol előny a kisebb testméret. Ezt az adottságot leszámítva éppen olyan, mintha strucc lenne, megegyezik a belső felépítése és a bélműködése is a nagyobb rokonéval. Van szárnya, de repülni nem tud. A viselkedése már jobban különbözik a nagytestvértől, hiszen a nandu igazán békés madár. Sőt annyira aranyos és kecses, hogy aki meglátogatja Felsőlajoson Bogdán Jenő ezotikus állatfarmját például a célból, hogy emucsibét vásároljon, és meglátja a nandut, akkor abból is visz néhányat. A legkelendőbb és így a legdrágább a fehér fajta, ami nem albínó, hanem színváltozat- meséli a házigazda. 

Úgy tartható a nandu, mint a tyúk, és ami meglepő, hogy bár sokkal nagyobb annál, mégis tenyésztője tapasztalata szerint ugyanannyit eszik. Legelő állat, általában füvön él, de a felsőlajosi farmon már mindent kicsipegettek gyökerestül, úgyhogy nyáron friss, szecskázott lucernát, télen pedig még ledarált káposztaféléket is kapnak. A szemestakarmányt: búzát, kukoricát, árpát, durvára törve kell adni nekik, mert a rövid bélrendszerük miatt csak így tudják megemészteni.

Könnyen meg lehet szeretni a nandut, mert kezes, nincs szaga, kevés gond van vele, és egyszerű tartani. „Eladjuk a csirkéket, tehát a szaporulat hozza a hasznot

- mondja Bogdán Jenő, majd még egy jövedelmező dolgot említ. Amelyik tojásból nem kel ki csirke, azt kifúrják, és eladják külföldre, ahol dísztárgyakat készítenek belőle. Tavaly a nanduk nagyon sokat tojtak, és hogy semmi ne menjen veszendőbe, belefogtak egy új tevékenységbe: száraztésztát kezdtek gyártani a tojásból. „Isteni finom” - teszi hozzá a házigazda. Egyébként akár rántotta is készülhetne négy éhes ember számára egy-egy tojásból.

Egy nandu csibe 30 ezer forintba kerül, a fehér még ennél is drágább, 35 ezer forint. Ellentétben az emuval, amit hizlalnak és levágnak, a nandut, amelyből egyelőre nagyon kevés szaladgál idehaza, díszállatként, hobbiból tartják. Kérdés, hogy ez meddig maradhat így, hiszen a húsa fantasztikus, akik kóstolták, azt mondják, hogy leginkább a lazacéra emlékeztet. Bogdán gazda tapasztalatból beszél, mert bár sosem akart nandut vágni, egyszer mégis meg kellett tennie, a madara ugyanis eltörte a lábát. Fájó szívvel, de elfogyasztották az egyik kedvencüket.

A teljes cikk a Kistermelők Lapja márciusi számában olvasható! 

Forrás: 
Kistermelők Lapja
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kistermelők Lapja 2021/3 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Takarmány-ár robbanás – ki fizeti a révészt?

Húsbavágó témát vett terítékre a Portfólió - idei harmadik - Agrár Klub konferenciája. Szakemberek segítségével járták körbe, milyen hatással lesz rövid és hosszú távon az árrobbanás a hazai takarmánypiacra és állattenyésztésre?

Méhészet: Őstermelők adózása 2.

Az ősszel elfogadott 2020. évi CXXIII. törvény az őstermelők adózását is új alapokra helyezte. A rendszer Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által kezdeményezett felülvizsgálatát követően az új szabályozást teljesen új szempontok szerint alakították ki és vezették be 2021-től. Az előző írásomban ígértem, hogy a legtöbb őstermelő számára optimális adózási formát ismertetem a következő részben. Lássuk!

Jelentősen megugrott Kínában a sertéshústermelés

Kína első negyedéves sertéshústermelése az egy évvel korábbihoz képest 31,9%-kal 13,69 millió tonnára emelkedett - derült ki a múlt héten közzétett adatokból, ami két éve a legmagasabb negyedéves mennyiség.

33 milliárd forint támogatás érkezett a szarvasmarha- és juhtartókhoz

Lényegében befejeződött a tejelő tehenek, az anyajuhok és a hízott húsmarha bikák után a tavalyi évben benyújtott termeléshez kötött támogatások kifizetése. Ennek eredményeképpen 33 milliárd forint segíti a gazdálkodókat - tájékoztatott az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára.

Felelős állattartást elősegítő ivartalanítási program indul

Félmilliárd forintos keretösszeggel jelent meg pályázat kutyák azonosító chippel való ellátására, veszettség elleni oltásra, valamint kutyák és macskák ivartalanítására hétfőn falvak önkormányzatai számára - jelentette be az Etyek-Botpusztai állatmenhelyen a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos.

Webinár az antimikrobiális rezisztenciáról

Állatorvosok és állattartók számára rendezett két alkalomból álló online szakmai beszélgetést az Alpha-Vet Kft., ahol a téma szakavatott képviselői segítettek eligazodni az antibiotikumokat érintő szakmai tudnivalók és jogszabályok világában.

Húsz-huszonötszázalékos drágulás jöhet a hús árában

Hosszú válságot is okozhat a takarmányárak nagyságrendileg 30 százalékos emelkedése, amit a termelők a termékeik árában is szeretnének érvényesíteni.

Válságban a brit sertés export

A brit Nemzeti Sertésszövetség (NPA) szerint az új Brexit-követelmények miatt képtelenség tenyészállatokat exportálni az EU-ba, ami károsítja az Egyesült Királyság sertéságazatát.

AgroUni agrár-felsőoktatási konferencia

Közös online konferenciát szervezett a Doktoranduszok Országos Szövetségének Agrártudományi Osztálya, a Magyar Tudomány- és Innovációmenedzsment Alapítvány, valamint a Digitális Jólét Program AgroUni – Fókuszban az agrár-felsőoktatás aktuális kérdései címmel.

Állati jó munkatársak

A munkára fogható állatokat mindig is „alkalmazta” az emberiség, hiszen jóval olcsóbbak mint a kétlábú munkaerő, nem beszélnek vissza, sokszor az adott feladatban hatékonyabbak is az embernél és szakszervezetbe sem tömörülnek…