Back to top

15 ezer méh rajzott a gyanútlan férfi autójánál

Átlagos bevásárlásra indult egy férfi egy új-mexikói élelmiszerboltba, de nem mindennapi látvánnyal kellett szembesülnie, amikor az autójához ért… Amikor kiért az üzletből és berakta a szatyrait a hátsó ülésre, meglátta, hogy mintegy 15 000 zümmögő méh telepedett az autója egyik hátsó ablakába.

A Las Cruces Tűzoltóság tisztviselője szerint a tűzoltók vasárnap késő délután mentek a helyszínre, mert riasztást kaptak arról, hogy egy méhrajt találtak egy áruház parkolójában lévő gépjárműben. Jesse Johnson hívták segíteni, aki ugyan szolgálaton kívül volt, de előszeretettel foglalkozik méhészettel, így egyértelmű volt, hogy segít a bajba jutott férfin, akinek az autóját ellepték a méhek. A tűzoltóság közleménye szerint a tűzoltó hagyományos méhész ruhában (fehér kabátban és fátyolos kalapban) érkezett a helyszínre, ahol szakszerűen eltávolította a méheket az autóból, majd áthelyezte a rovarokat saját telkére.

„Mindent megteszek annak érdekében, hogy az emberek ne öljék meg a méheket” – közölte Jesse Johnson.

A mézelő méhek szakértői szerint az ilyen események nem olyan ritkák az év ezen időszakában. Ugyanis a rajzás idején a zsúfolt kolóniák gyakran szaporodási céllal szétválnak, így a dolgozó méhek mintegy fele új otthont keresve elhagyja a kaptárt. Johnson elmondása szerint azt gyanította, hogy a raj egy közeli ereszcsatorna vagy egy házhoz közeli kaptárból származhatott.

 
Közzétette: Las Cruces Fire Department – 2021. március 29., hétfő

„Valószínűleg éppen „átutazóban” voltak a méhek valamilyen közeli helyre, például egy faágra, egy kerítésoszlopra vagy akár egy élelmiszerbolt előtt parkoló autóra… eközben pedig a felderítő méhek kimerészkedtek, és ideális helyet kerestek, hogy új otthon építsenek” – közölte Jamie Elis, a Florida Egyetem Entomológiai és Nematológiai Tanszék professzora. „Amikor egy kolónia szétválik, elég félelmetes látványt nyújthat azok számára, akik nem méhészek.”

A szakértők szerint kicsi a valószínűsége annak, hogy a méhek új rejtekhelyüknek az autót akarták választani,

ellenben sokkal valószínűbb, hogy egyszerűen csak egy rövid időre akartak ott csoportosulni, így inkább egyfajta „kemping” lett. Ha a méheket magukra hagyták volna, valószínűleg néhány órán vagy napon belül önállóan is átköltöztek volna egy másik helyre.

A Las Cruces Tűzoltóság tisztviselői szerint a viszonylag nagy forgalmú területen jelentkező rajjal járó veszély elhárítása érdekében a tűzoltók úgy döntöttek, hogy a legjobb megoldás a méhek gyors eltávolítása és áthelyezése.

A hatóságok biztosították a területet, míg Johnson eltávolította a méheket – írja a közlemény.

A tisztviselők elmondták, hogy az áruház biztonsági őrét megszúrták a méhek a folyamat során, de súlyos sérüléseket nem jelentettek.

 

Forrás: 
washingtonpost.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Rovartenyésztés felsőfokon: Amusca és Mavitec innovációja

A mérnöki, építési és tesztelési időszak után már rendelhető az első méretezhető, mobil rovartenyésztő "istálló". A forradalmi ötlet dr. Walter Jansentől, a rovarfehérjék előállításával foglalkozó Amusca rovarszakértőjétől származik, célja pedig az élő rovarlárvák előállítása fehérjetermelés céljából, a baromfi- és vízitakarmány-ipar számára.

Hurrá! Végre jöhet a kukacropi!

A szárított sárga lisztkukac lett a nyerő, ez az első ehető rovar, amely élelmiszerként megszerezte a forgalomba hozatali engedélyt az EU-ban.

Baromfihús hiány az Egyesült Államokban

Az amerikai piacon jelenleg gondot okoz a baromfihús iránti kereslet kielégítése. A csirkehúsos szendvicsek a vártnál jobban fogynak, de a hústermelők nem tudnak lépést tartani a megnövekedett igényekkel.

Húsmentesre váltott a New York-i sztár étterem

Daniel Humm, a három Michelin-csillaggal rendelkező Eleven Madison Park étterem séfje szerint a mai modern élelmiszer-előállítás fenntarthatatlan. New York egyik legfelkapottabb étterme étlapjáról elhagyja a húst és növényi menüt állít össze, miután séfje és tulajdonosa üzenetet tett közzé a weboldalán, miszerint a modern élelmiszer-rendszer „egyszerűen fenntarthatatlan”.

Túrázás közben is óvatosan!

Borsod-Abaúj-Zemplén megyét nagyjából ezer kilométer turistaút szeli keresztül, ezek jelentős része az ÉSZAKERDŐ Zrt. által kezelt állami tulajdonú erdőterületeken halad át. Többek között ilyen az Országos Kéktúra útvonala is, mely Hollóházáról indul és a teljes szakasz negyede az erdőgazdaság illetékességi területén található.

Ártalmatlanok a májustól megjelenő tőrösdarazsak

Májustól a nyár végéig lehet számítani a termetes tőrösdarazsak feltűnésére amint a kertek, parkok gyepén, egy korhadó fa közelében, a komposztnál keringenek, akár nagy tömegben is. A látvány ellenére nem kell félni tőlük, mert az emberre ártalmatlanok.

Mitől gyógyhatású a méz?

A mézben található fehérjék, enzimek, peptidek, vitaminok és ásványianyagok továbbá a méz fizikai tulajdonságai adják azokat az együtthatókat, melyek a mézet kiváló és természetes gyógyhatású készítménnyé teszik és megkülönböztetik a kristálycukortól vagy az egyéb édesítőszerektől. De melyek is pontosan ezek a hatóanyagok?

Mézmelegítés olcsón, kíméletesen

Évek óta használtam már elektromos mézkimelegítő készüléket, a folyamatos kimelegítgetés helyett azonban kerestem egy egyszerűbb megoldást. Azt a módszert, amellyel a több hordó méz állandó jelleggel a kívánt hőmérsékleten van és bármikor üvegezhető.

150 ezer genetikailag módosított szúnyogot engedtek szabadon az Egyesült Államokban

A Bill Gates által támogatott Oxitec biotechnológiai cég folytatja azt a tervet, miszerint több százmillió génmódosított szúnyogot engedjen szabadon Floridában, hogy a népességszabályozás egy új, kísérleti jellegű formáját tesztelje - erősítette meg a vállalat egy sajtóközleményben. A szúnyogok első adagját a héten engedték szabadon.

Még mindig parázslik egy óriás mamutfenyő a 2020-as kaliforniai tűzvész után

Még mindig parázsló óriás mamutfenyőt találtak kutatók a kaliforniai Sequoia Nemzeti Parkban, hónapokkal azt követően, hogy 2020 augusztusában tüzek pusztítottak a régióban.