Back to top

Az első Európai Gyapjú Nap

Az Európai Gyapjúkereskedelmi Alapítvány (EWE) április 9-én, pénteken tartotta meg az első Európai Gyapjú Napot, mely online keretek között zajlott.

A rendezvény célja a gyapjú ünneplése mellett, hogy európai színtéren lehetőséget kínáljon a nemzetközi kapcsolatépítésre és szakmai eszmecserére.

"Európában ma már több mint 100 millió juh legelészik, melyek sajtot, tejet és húst állítanak elő az otthonok és az éttermek számára. Azonban minden állat körülbelül 1,5 kg gyapjút termel évente, melyet állatjólléti okokból tavasszal muszáj levágni, hogy nyáron ne szenvedjenek a melegtől." - mondta az EWE.

"Az elmúlt 50 évben az európai gyapjúágazatot megtizedelték. Itt az ideje újjáteremteni a helyi, rugalmas textilgazdaságot azáltal, hogy olcsó szintetikus szálak helyett európai gyapjút vásároljunk." - tette hozzá a szervezet.

A helyzet igen kritikus Európa egyes részein, ahol különböző okokból gazdaságilag lehetetlen, hogy a nyers gyapjú felvásárlót találjon, ezért sokszor a gyapjú a mezőn marad, vagy bizonyos szélsőséges esetekben a megsemmisül.

Az európai gyapjú közel 10%-a veszik oda, ahelyett, ahelyett, hogy az európai tervezők és gyárak megújuló és fenntartható termékekké alakítanák át őket.

A Gyapjú Egyáltalán Nem Hulladék

Az EWE szerint intézményi szinten sokszor az európai gyapjút „hulladékként definiálják”.

"A gyapjú egyáltalán nem hulladék, mert változatos módon fel lehet használni bármelyik típusát." - állítja az EWE.

Az alapítvány célja a gyapjú körkörös gazdaságában érdekelt különböző egyesületek és csoportok jobb koordinációjának megteremtése Európában.

A rendezvény eseményeit a Facebookon lehetett nyomon követni.

Forrás: 
agriland.co.uk

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ahol hisznek a boldog állattartásban

Lassúság. Lelassulás. Lassítás. Mindenkinek mást jelentenek e szavak. Van, aki egyfajta figyelmeztetésnek, jelnek tekinti az élettől, hogy ideje visszavenni tempót, és a folytonos sietség, kapkodás, a munkák, a tárgyak, az élmények halmozása helyett megélni a mindennapok apró örömeit. Akár az állattartásban is.

Életképes egyetemek, piacképes tudás: fókuszban a hallgatók

Sokféle vélemény jelent meg a felsőoktatási modellváltásról, de azokat az összefüggéseket, amelyek rámutatnak, hogy nemcsak az egyetemek, hanem a hallgatók is profitálnak majd belőle, nem könnyű felismerni.

Egyáltalán nem vicces a tehénriogatós kihívás

Vonat gázolt a napokban egy tehenet Bajorországban, a rendőrség két fiatal lányt keres, akik vélhetően a „kulikitaka-challenge” keretében riasztották meg az állatot. Állattartók már régóta figyelmeztetnek a kihívás őrült és veszélyes voltára, és a Tik Tok is számos ilyen videót törölt már, de úgy tűnik, még mindig nincs vége.

Tisztítsuk Meg az Országot Program a somogyi erdőben

A SEFAG Zrt. tevékenysége során folyamatosan a somogyi erdő megtisztításáért munkálkodik. Az általa kezelt állami erdőterületeken éves szinten összességében több száz köbméter illegálisan elhelyezett szeméttől szabadítja meg az erdőt.

Rovartenyésztés felsőfokon: Amusca és Mavitec innovációja

A mérnöki, építési és tesztelési időszak után már rendelhető az első méretezhető, mobil rovartenyésztő "istálló". A forradalmi ötlet dr. Walter Jansentől, a rovarfehérjék előállításával foglalkozó Amusca rovarszakértőjétől származik, célja pedig az élő rovarlárvák előállítása fehérjetermelés céljából, a baromfi- és vízitakarmány-ipar számára.

Aszály sújtja a brazil kukoricát, a takarmányköltségek fenyegetik a húsipart

A száraz időjárás és a rosszul időzített ültetés nehezíti Brazília idei második kukoricatermését, felélesztve a takarmányárak újabb megugrásától való félelmeket, és emlékeztetve a húsipar 2016-os aszály utáni válságára.

Afrikai sertéspestis elleni vakcinát tesztelnek

Az afrikai sertéspestis elleni új vakcina klinikai tesztelése zajlik a Fülöp szigeteken, ahol nagy méreteket öltött a járvány.

Magyar óriás - A galambok királynője

Ha az amerikai King a galambok királya, akkor a magyar óriás a galambok királynője. Sajnos hazánkban kevés van belőlük, amit könnyen megértünk, ha tudjuk, hogy ennek a fajtának sem a tartása, sem a tenyésztése nem egyszerű.

Pályáznak vagy bezárnak: sok állattartó számára vízválasztó a következő időszak

Harminc milliárdos pályázati keret nyílik meg május 28-án a kisebb állattartó telepek korszerűsítésére, és több mint ötszörösére emelte a kormány a tavaly hirdetett ÁTK-t.

Kezdődik az egyéni gazdaságok összeírása

Országszerte mintegy 21 ezer egyéni gazdaság részvételével kezdi meg május 15-én a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) az egyéni gazdaságok összeírását. A válaszadók május 25-ig online, azt követően pedig június 15-ig összeírók segítségével, személyesen vagy telefonon keresztül válaszolhatnak a kérdésekre.