Back to top

A méhész sem szakmunkás

Bizonyára sokan olvasták dr. Vicze Ernő 1983-ban, „A méhész is szakmunkás” címmel kiadott könyvét, mely a méhészek meglehetősen összetett és szerteágazó munkáját írja le. A könyv tartalmazza a méheknek azt a nélkülözhetetlen szerepét is, amivel hozzájárulnak a természet rendjének fennmaradásához. A könyv címe ihlette e cikk megírását, kissé más nézőpontból.

Talán sok méhész számára ismert, hogy az országos szakképzési rendszert átalakították, hivatalos megfogalmazás szerint: „…a gazdasági igényekkel való összehangolásra irányuló kormánykoncepcióval összhangban”. Ennek keretében a méhész­oktatás nem került be az OKJ-s (Országos Képzési Jegyzék) rendszerbe.

Méhésztanfolyamokat ezután is lehet tartani, de a végzők nem országosan elismert bizonyítványt, hanem ún. tanúsítványt kapnak arról, hogy elvégezték a tanfolyamot.

A méhészek munkájának elismertsége alacsonyabb szintre került.

Különböző nyilatkozatokban gyakran hallani a méhek és egyéb beporzók munkájának jelentőségéről. Mivel a méheket a méhészek tartják életben, az egyéb beporzókat pedig természetvédő elkötelezettségük révén védik, így az összefüggés cáfolhatatlan. A méhészek nem választhatók el a méhektől.

Ma már nem lehet úgy méheket tartani, mint néhány évtizeddel ezelőtt. A magukra hagyott méhészetek néhány hét alatt tönkremennek. A méhlegelő-adottságok drasztikus beszűkülése, a varroa atka kártétele, a rovarirtó szerek használata és a hozzáértés hiánya akár külön-külön is, néhány nap alatt teljes méhészetet képes lenne megsemmisíteni.

Ma hazánkban kizárólag a képzett méhész szakértelme tartja működésben a méhészeteket. Óriási erőfeszítések árán.

Az időjárás megváltozása a méhészkedés technológiájában módosításokat követel. Az időjárás régen sem igazodott a méhészkedéshez, most különösen nem, nekünk kell idomulni. Az enyhe telet követő tavaszi fagyok gyakran kényszerítik a korábban jól bevált technológia áttervezését. Az akác sikere - vagy kudarca - után elkövetkezik a rettegett július hónap. A napraforgó virágzásának hónapja. Minden évben sok ezer méhcsalád szenved kisebb, de inkább nagyobb veszteségeket a rovarölő szerektől. Persze mindig reménytelinek indul, hátha nem lesz pusztulás. Sokszor már az a méhész is örül, akinek „csak” a kijáró méhei vesztek oda. Se méz, se méhek. Ekkor, mentsd a menthetőt elkeserítő jelszóval, már csak a következő évre lehet koncentrálni. Összeszedni a maradék családokat, egyesítéssel, serkentéssel, anyavásárlással valahogy telelőképes állapotba hozni. Ehhez óriási önuralom, elszántság, elméleti ismeret és sok gyakorlati tapasztalat kell.

Reménytelenséggel küszködő, önbizalmában megtépázott méhésznek kell méz nélkül és pénz nélkül bízni a jövőben.

Az esetek többségében a méhpusztulások okozói ismeretlenek maradnak, hiába a méhegészségügyi felelős, a hatósági állatorvos, a laborok. A méhész pedig semmi mást nem akart, csak egy kis mézet, miközben hozzájárul a növénytermesztő gazda jövedelmezőségének növeléséhez. A rovarölő szerek használatának észszerűsítésére, a méheket és egyéb beporzókat védő használatára tett egyesületi kezdeményezés az elmúlt évben nagyon ígéretesnek indult, de még az agrárium legfelső vezetésének támogatása ellenére is meghiúsulni látszik.

Mindnyájan örülhetünk, amikor a hírekből nap mint nap arról értesülünk, hogy az ország jó ütemben fejlődik. Szinte hetente új beruházások indulnak. Üzemeket, gyárakat létesítenek, zöldmezős beruházások valósulnak meg sorozatban. Autópályák épülnek, ipari parkok nőnek ki a városok bevezető útjai mentén.

A gazdaság fejlődik, de az is nyilvánvaló, hogy ezeken a területeken többé már nem nő virág.

Ami megmarad a méhek számára, az a kevés és rövid ideig tartó tavaszi virágzás, a repce, az akác és a napraforgó. Az a napraforgó, ami sok méhészetben több kárt okoz, mint hasznot. Szükség lenne egy országos szintű felmérésre, amelynek során ki lehetne jelölni olyan területeket, amelyek nem, vagy nehezen művelhetők, illetve művelés alól kivonhatók. Ezek védett státuszt kaphatnának, ahol a flóra valamelyest megújulhatna és a méhek növényvédő szerektől mentes háborítatlan környezetet találnának. Egyes becslések szerint a rovarporozta növények megporzását hozzávetőleg 80%-ban mézelő méhek végzik. A virágos növények közel 70%-a rovarmegporzást igényel. A megporzással termelt érték világszinten kb. 50-szerese a mézének.

A méhek tartása, különösen tenyésztése magas szintű képzettséget és sok gyakorlatot igényel.

A rendszerváltás után, amikor több ágazat fejlődése is új lendületet vett, több olyan véleményt is lehetett hallani, hogy szükség lenne az egyetemi szintű méhészoktatásra. Jól emlékszem, amikor első alkalommal, a méhészet oktatásának esélyeivel kapcsolatban bementem a rektorhoz (Kaposvári Egyetem). Szinte szó szerint vissza tudom idézni szavait: „Méhek? Hú te, figyelj! Én szeretem a mézet. Emlékszem, amikor gyerekkoromban a faluban, gyerekek összeverődtünk, elmentünk a méhészhez. Ott a faluban volt egy öreg méhész. Hajtottuk a pörgetőt, aztán kaptunk egy kis lépes mézet. De most ne haragudj, el kell mennem egy értekezletre. Szevasz”. Aztán végül kollégáimmal mégis eljutottunk a méhészet oktatásáig fakultatív, illetve alternatív tantárgyként és felnőttképzés keretében az OKJ-s képzésig.

Az egyetemi átszervezések következtében néhány éve megszűnt az egyetemi hallgatók méhészeti oktatása és most országos szinten az OKJ-s képzés is.

Más állattenyésztő ágazatokban, ahol az állatok zárt helyen vannak, a takarmány gramm pontossággal ki van mérve minden nap, kor és hasznosítás szerint, a tevékenység kockázata minimális, mégis követelmény a felsőfokú végzettség. Méhészetben a méheket nem lehet karámba zárni. Szabadon kell mozogniuk, berepülik a szomszédos területeket is, ahol ezer veszély leselkedik rájuk. Életük függ az időjárástól, a méhlegelőtől, a növényvédelemtől, a méhész képzettségétől. A méheknek önálló „elképzelésük” van az életről. Ember és rovar közötti kapcsolatot létesíteni úgy, hogy az oda-vissza működőképes legyen, tanulás és gyakorlat nélkül lehetetlen.

A méhésznek pedig rugalmasnak is kell lenni. Gyakran kell módosítani a technológián a tervhez képest. Sokszor csak órákon múlik. Van úgy, hogy az este megtervezett következő napok programja az időjárás hirtelen változása miatt reggelre teljesen másképpen alakul.

A méhek biológiáját, a méhlegelő-ismereteket, a méztermelési technológiákat, a betegségeket, az eszközhasználatot, a méhek szállítását meg kell tanulni.

Egyre gyakrabban új fogalommal is ismerkednünk kell: az újrakezdés lehetőségének definíciójával.

A természet jelenlegi és várható állapotát figyelemmel követők között régóta közismert, hogy a méhek a méhészek nélkül már nem maradnának életben. A méhek jelenleg a társadalom szolgálatában vannak, de ennek inkább fordítva kellene lenni.

Olyan élet van a méhészekre bízva, amitől az emberiség léte függ.

Egyre több olyan méhész van, aki magas szintű képzettséggel és sokéves gyakorlattal is a határán van ennek a megfelelésnek. Bonyolult, felelősségteljes, minden mozzanatában kockázatokkal teli szakma. Pontosabban már nem szakma, csak tevékenység. Mostantól ehhez már elegendő lesz egy tanúsítvány is. Bár az sem kötelező.

Csonka Imre

Kaposvár

Forrás: 
Méhészet
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Méhészet 2021/3 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

5G és agrár drónok: ezekhez is érteniük kell a mai agrárszakembereknek

A digitális technológia hatalmas lehetőséget jelent a mezőgazdaságnak, mert a hatékonyság növelése mellett környezetkímélő megoldásokat tesz lehetővő. Egyúttal azonban új igényeket is támaszt az agrárképzéssel szemben.

Mézmelegítés olcsón, kíméletesen

Évek óta használtam már elektromos mézkimelegítő készüléket, a folyamatos kimelegítgetés helyett azonban kerestem egy egyszerűbb megoldást. Azt a módszert, amellyel a több hordó méz állandó jelleggel a kívánt hőmérsékleten van és bármikor üvegezhető.

150 ezer genetikailag módosított szúnyogot engedtek szabadon az Egyesült Államokban

A Bill Gates által támogatott Oxitec biotechnológiai cég folytatja azt a tervet, miszerint több százmillió génmódosított szúnyogot engedjen szabadon Floridában, hogy a népességszabályozás egy új, kísérleti jellegű formáját tesztelje - erősítette meg a vállalat egy sajtóközleményben. A szúnyogok első adagját a héten engedték szabadon.

Erdélyben is megjelent a madárinfluenza, 180 ezer szárnyast ölnek le

A H5N8-as típusú madárinfluenza-vírus jelentélét mutatták ki egy Maros megyében, Nyárádtőn (Ungheni) működő baromfifarmon, ezért elrendelték a teljes állomány (180 ezer szárnyas) elpusztítását - közölte pénteken a romániai állategészségügyi és élelmiszerbiztonsági szakhatóság (ANSVSA).

Baromfi Világnap: május 10-e a baromfis szakma ünnepe

Magyar kezdeményezésre május 10-én ünnepli a baromfis szakma a Baromfi Világnapot. Az esemény célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a baromfiágazati szereplőkre, akik egyre fontosabb szerepet töltenek be a világ élelmiszer-ellátásában.

Már van Covid 19 elleni vakcina állatoknak is

A világon több olyan eset történt, hogy a koronavírus fertőzés emberről állatra, majd állatról emberre is terjedt. Épp ezért több ország fejleszt állatoknak szánt vakcinát, ám az oroszoknál már kész is az első ilyen...

A mennyasszony segített világra egy borjút a saját esküvőjén

A hétköznapinak egyáltalán nem nevezhető esküvőn a menyasszony az 1200 dolláros ruhájában sárba bukott, az esküvői fogadáson pedig 100 vendég előtt megszületett egy borjú.

Csak lánycsibéket keltetnek

Kikelt az az első 150 000 csibe, melyekből csak tojók lesznek. A csibéket egy új technológiája használatával keltették ki, amelynek eredménye az állatbarát nemi meghatározás.

Megtiltanák az oroszlánok tenyésztését vadászat és kölyöksimogatás céljára Dél-Afrikában

Megtiltanák az oroszlánok tenyésztését vadászat és kölyöksimogatás céljára Dél-Afrikában egy új tervezet szerint.

Ismét összeült a Nemzeti Állatvédelmi Tanács

Magyarországot öt éven belül Európa élmezőnyébe kívánjuk juttatni az állatvédelem területén, ezt a célt támogatja a Nemzeti Állatvédelmi Tanács megalakulása is – jelentette ki a Nemzeti Állatvédelmi Program megújításért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztos a testület ülésén.