Az agrárpiaci adatok elemzéséért is felelős közintézmény, az Agrarmarkt Austria (AMA) április 8-án publikált egy rövid áttekintést az osztrák spárgatermesztés és spárgapiac utóbbi tíz évéről.
Eszerint
2020-ban 736 hektáron termesztettek spárgát a szomszédban, a felület több mint fele, 67%-a Alsó-Ausztriában van,
a legfőbb termesztőkörzet a más szántóföldi zöldségek tekintetében is élen járó Marchfeld régió. 2010 és 2019 között szinte minden spárgatermesztő tartományban nőtt a felület, országos átlagban 62% volt a plusz. Zöldspárgát szinte egész Ausztriában termesztenek, a más jellegű tudást és technológiát igénylő fehéret viszont leginkább csak Alsó-Ausztriában. A fehér és a zöld területi aránya 2020-ban körülbelül 2:1 volt.
Tavaly azonban alaposan csillapodott az ágazat lendülete, főleg Alsó-Ausztriában, ahol 86 hektárral csökkent a termesztőterület, ezzel a 2016-os szintre esett vissza.
Az AMA szerint ez több okra vezethető vissza, nem fogják rá egyértelműen a koronavírusra.
Az AMA információi szerint Ausztria spárga-önellátási aránya 49%, vagyis az országban elfogyasztott mennyiség felét máshonnan – elsősorban Olasz- és Spanyolországból – vásárolják, és nemcsak szezonon kívül, de áprilistól júniusig is folyamatos az import. 2020-ban azonban nemcsak a termesztőfelület, de
az import is látványosan, 15%-kal visszaesett, és ennek okaként már egyértelműen a járványt nevezik meg a szakértők,
vagyis azt, hogy a turizmus egy éve leállt. A lakosság ugyanakkor 8,6%-kal több spárgát fogyasztott el otthon, mint az előző évben, áll a tanulmányban.