Back to top

Szörnyek finom csatája

Vegyünk egy óriáskáposztát, adjunk hozzá tizenegy szakácsot és főzzünk világrekordot! – erre a receptre készül fesztiválshow a Harrogate Őszi Virágkiállítására szeptember 13-án Yorkshire-ban.

Óriásrépa a "Szörnyek csatájában)
A Harrogate Őszi Virágkiállításon 2011 óta rendezik meg az óriásira nőtt zöldségek versenyét
Fotó: flowershow.org.uk
A régió legjobb szakácsai egyetlen óriáskáposztából akarják megfőzni a világ legjobb káposztás ételeit. Nem kevesebb, mint százötféle receptet készítenek el egyetlen nap alatt, és ezzel új világrekordot akarnak felállítani.

Az egyetlen zöldségből készült legtöbb étel rekordjának felállítására szeptember 13-án, pénteken kerül sor a Plot to Pot Cookery Theatre (Sztorit a fazékba főzőszínház) című televíziós műsor keretében.

A rekordkísérlet a televíziós séf Stephanie Moon és Gilly Robinson kezdi, akik azt tervezik, hogy 45 perc alatt 30 különböző káposztás ételt készítenek el a főzőszínházban. Ezt követően a csapat többi tagja ragad fakanalat, és elkészítik a hatalmas menü következő fogásait, méghozzá úgy, hogy mindegyikben lesz egy darab az óriáskáposztából, miközben a kulináris világ szinte minden szegletébe eljuttatják nézőiket.

Plot to pot, vagyis sztorit a fazékba
Főzőszínház a Harrogate Őszi Virágkiállításán
Fotó: flowershow.org.uk

A Harrogate Őszi Virágkiállításon 2011 óta rendezik meg az óriásira nőtt zöldségek versenyét „Szörnyek csatája” elnevezéssel,

amely hihetetlenül népszerű. A legtöbb látogató felteszi a kérdést: milyen lenne megfőzni a győztes óriásokat? Ez adta az ötletet a szervezőknek a főzőshow megrendezéséhez. És amikor utánanéztek a témának, nem találtak rekordokat a legtöbb egy példányból készített ételhez kapcsolódóan.

Idén azzal hirdetik az eseményt, hogy a tizenegy tehetséges szakács készen áll arra, hogy versenyezzen az órával és új rekordot állítson fel, aki pedig valaha is azt hitte, hogy a káposzta unalmas, meg fog lepődni.

A Harrogate őszi virágkiállításon hat új, óriászöldségekkel kapcsolatos program zajlik idén a Great Yorkshire-i Showgroundban szeptember 13. és 15. között. A sütőtökök, póréhagymák, sárgarépák, céklák és paszternákok készülnek csatára, és új versenyzőként száll ringbe a rebarbara.

A Harrogate virágkiállításokat az Észak-Angliai Kertészeti Társaság szervezi. A programokból származó bevételt teljes egészében az észak-angliai kertkultúra és kertészeti tevekénységek fejlesztésére fordítják.

Forrás: 
flowershow.org.uk

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ahol hisznek a boldog állattartásban

Lassúság. Lelassulás. Lassítás. Mindenkinek mást jelentenek e szavak. Van, aki egyfajta figyelmeztetésnek, jelnek tekinti az élettől, hogy ideje visszavenni tempót, és a folytonos sietség, kapkodás, a munkák, a tárgyak, az élmények halmozása helyett megélni a mindennapok apró örömeit. Akár az állattartásban is.

Galgahévíz még kitart

Bármennyire is szeretnék feléleszteni a kistermelői piacokat, nem látni, hogy újra sikerülne visszaterelni a fogyasztókat. Pedig igazi nyerő helyzet lenne mind a vásárlók, mind a gazdák számára. Mészáros Vendel, sok galgahévízihez hasonlóan mezőgazdasági termelésből él. A víz, a munkaerő és a piac hármasában fogalmazta meg azokat a gondolatokat, amelyek ma a kistermelőket foglalkoztatják.

Hollandiában van a legtöbb vegetáriánus Európában

Egyre népszerűbbek a húspótló készítmények világszerte, egy kutatás szerint a hollandok fogyasztják a legtöbb húspótlót Európában.

Hurrá! Végre jöhet a kukacropi!

A szárított sárga lisztkukac lett a nyerő, ez az első ehető rovar, amely élelmiszerként megszerezte a forgalomba hozatali engedélyt az EU-ban.

Végre berobbant a spárgaszezon

Az időnként már túlzottan is meleg napokon lendületesen fejlődnek a sípok, így akár reggel és este is végig kell menni a sorokon a szedőknek. A napi hozam pedig az előző hetinek a háromszorosa, tudtuk meg Gulyás Jánostól, az 50 hektár, zömében zöldspárga ültetvénnyel rendelkező Bács-Zöldért Zrt. igazgatójától.

Méregtelenítő kúrák - használ vagy inkább árt a testünknek?

A méregtelenítő kúrák célja a szervezet méregtelenítése a mérgező anyagoktól, népszerűek az egészségük javításában érdekelt emberek körében. De vajon ezek hasznosak vagy inkább károsak?

Baromfihús hiány az Egyesült Államokban

Az amerikai piacon jelenleg gondot okoz a baromfihús iránti kereslet kielégítése. A csirkehúsos szendvicsek a vártnál jobban fogynak, de a hústermelők nem tudnak lépést tartani a megnövekedett igényekkel.

A paradicsom térhódítása az olasz gasztronómiában

Legyen szó egy pizzáról vagy egy spagettiről Olaszország legikonikusabb ételei mind tartalmaznak paradicsomot. De ez nem volt mindig így. Valójában a paradicsom csak a 19. században vált az olasz gasztronómia szerves részévé, azelőtt pedig azt gondolták erről a növényről, hogy mérgező.

Húsmentesre váltott a New York-i sztár étterem

Daniel Humm, a három Michelin-csillaggal rendelkező Eleven Madison Park étterem séfje szerint a mai modern élelmiszer-előállítás fenntarthatatlan. New York egyik legfelkapottabb étterme étlapjáról elhagyja a húst és növényi menüt állít össze, miután séfje és tulajdonosa üzenetet tett közzé a weboldalán, miszerint a modern élelmiszer-rendszer „egyszerűen fenntarthatatlan”.

Mi a hosszú élet titka?

Az emberek többségének az álma, hogy idősebb korában lássa felnőni az unokákat és aktívan részt vegyenek az ő életükben. Ezért is nagyon fontos a megfelelő táplálkozás, aminek elengedhetetlen eleme a zöldség-, gyümölcsfogyasztás.