Back to top

Hívjuk segítségül a természetet: szűrjük a vizet fával!

Hogyan állítsunk elő baktériummentes ivóvizet? Egy kutatócsoport a legegyszerűbb módját találta meg: használjunk természetes fát vízszűrőként.

Újonnan kifejlesztett vízszűrőt tesztelnek Indiában a Massachusetts Institute of Technology (MIT) mérnökei.

A kulcs a fatörzsek és ágak szerkezete, a fa vékony csatornákat használ a víz szállítására, amelyeket természetes szűrőként működő membránok kötnek össze.

Ezt megfigyelve alkották meg a víz tisztítására alkalmas szerkezetet.

Az ágak és törzsek keresztmetszete tehát alkalmas víztisztításra, az ezekből készült szűrők pedig olcsók, tartósan használhatók és hosszú ideig megőrzik tulajdonságukat.

MIT engineers make filters from tree branches to purify drinking water | Xylem Water Filter

A tudósok megállapították, hogy egy ilyen egyszerű szűrő nemcsak a nagy mechanikai szennyeződések ellen hatékony, hanem képes eltávolítani néhány baktériumot és vírust is a vízből. Az ezen alapuló szerkezet óránként körülbelül 1 liter vizet tisztít meg.

Az MIT mérnökei által kifejlesztett szűrőket Indiában alkalmazzák, ahol a világon a legmagasabb a vízi eredetű betegség okozta halálozási arány. Itt több mint 160 millió ember számára nem áll rendelkezésre biztonságos ivóvíz.

Két éven keresztül mérnökök és tudósok hegyvidéki falvakban és városi régiókban mérték fel a helyzetet és dolgoztak a civil szervezetek segítségével. Helyi fenyőkből gyártottak és teszteltek szűrőket. Megerősítették, hogy hatékonyan eltávolították a vízben jelenlévő baktériumokat.

Indiában több mint 1000 potenciális felhasználó környezeti adatainak segítségével a kutatók egy egyszerű szűrőrendszer prototípusát tervezték meg, amelynek tetején egy tartály található, amelyet vízzel tölthetnek fel. A víz egy méter hosszú csövön keresztül halad át egy fa-szűrőn, és egy szeleppel vezérelt kifolyón keresztül távozik. A szűrő szükség szerint cserélhető.

A fa szűrők széles körű rendelkezésre bocsátásának lehetőségeit most vizsgálják, különösen azokon a területeken, ahol a szennyezett ivóvíz a betegségek és halálozások fő oka.

A csapat egy nyílt forráskódú weboldalt indított, amely útmutatásokat tartalmaz a különböző típusú fák szűrőinek tervezéséhez és gyártásához. Az oldal célja, hogy támogassa a vállalkozókat és szervezeteket a technológia bevezetésében.

Forrás: 
rp.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Mit játszik az Ökocsiga?

Egy természetszerető óvónő és egy fáért rajongó, ügyes kezű ezermester találkozásából és színes ötleteikből született az Ökocsiga játszóház. A fantáziadús családi vállalkozást legegyszerűbben talán természet-, gyerek- és állatbarát tevékenységként lehetne bemutatni.

Hogy visszaálljon az eredeti állapot

A Peszéri-erdő a Duna-Tisza köze fajokban leggazdagabb erdeje, kiemelt jelentőségű természetmegőrzési terület.

Kiskertek öntözése: már most is szükséges lehet…

Már idén is voltak meleg napok, amikor csapadékhiány volt tapasztalható a kertekben: a zöldségeskertekben elvetett magok kelesztő öntözés nélkül nem tudnak kicsírázni, és a palántázás után is szükség van vízpótlásra… Bár most esős napok vannak országszerte, ez nem marad így sokáig...

Rovartenyésztés felsőfokon: Amusca és Mavitec innovációja

A mérnöki, építési és tesztelési időszak után már rendelhető az első méretezhető, mobil rovartenyésztő "istálló". A forradalmi ötlet dr. Walter Jansentől, a rovarfehérjék előállításával foglalkozó Amusca rovarszakértőjétől származik, célja pedig az élő rovarlárvák előállítása fehérjetermelés céljából, a baromfi- és vízitakarmány-ipar számára.

Új rododendron fajt fedeztek föl

Az oldenburgi egyetem kutatója elsőként számolt be a napokban arról, hogy az Egyesült Államokban található Great Smoky Mountains Nemzeti Park területén új rodondron fajra bukkant.

Változatos levéltetvek

A szúró-szívó szájszervvel rendelkező levéltetvek minden évben tetemes kárt okoznak a gyümölcsfák leveleinek, fiatal hajtásainak szívogatásával. A megtámadott levelek összesodródnak, torzulnak, elszíneződhetnek, és már a nyár elején lehullanak. Az új levelek lassabban képződnek, ami a hajtások növekedésének leállásához is vezethet.

Afrikai sertéspestis elleni vakcinát tesztelnek

Az afrikai sertéspestis elleni új vakcina klinikai tesztelése zajlik a Fülöp szigeteken, ahol nagy méreteket öltött a járvány.

Méregtelenítő kúrák - használ vagy inkább árt a testünknek?

A méregtelenítő kúrák célja a szervezet méregtelenítése a mérgező anyagoktól, népszerűek az egészségük javításában érdekelt emberek körében. De vajon ezek hasznosak vagy inkább károsak?

Kéthetente egy haláleset az Egyesült Királyság gazdaságaiban

Harmincnégyen haltak meg az Egyesült Királyságban az elmúlt tizenkét hónapban (HSE 2021. március) a mezőgazdaságban. A legnagyobb kockázatot a gépek, a magasságban végzett munka, illetve az állatállomány jelentette – tájékoztatott az innovatív biztonságtechnikai megoldásokkal foglalkozó Agri-TechE.

Gyomorfekélyt jelezhet, ha bal oldalán fekszik a sertés

Gyomorfekély jele lehet, ha a sertések inkább a bal oldalukon fekszenek. Ezt állapította meg az Agri-Food and Biosciences Institute (AFBI) és a belfasti Queens University (QUB) közös kutatása. A kutatásból az is kiderült, hogy a gyomorfekélyes sertések kevésbé hajlamosak veszélyes viselkedésre, például farokharapásra.