0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Hívjuk segítségül a természetet: szűrjük a vizet fával!

Hogyan állítsunk elő baktériummentes ivóvizet? Egy kutatócsoport a legegyszerűbb módját találta meg: használjunk természetes fát vízszűrőként.

Újonnan kifejlesztett vízszűrőt tesztelnek Indiában a Massachusetts Institute of Technology (MIT) mérnökei.

A kulcs a fatörzsek és ágak szerkezete, a fa vékony csatornákat használ a víz szállítására, amelyeket természetes szűrőként működő membránok kötnek össze.

Ezt megfigyelve alkották meg a víz tisztítására alkalmas szerkezetet.

Az ágak és törzsek keresztmetszete tehát alkalmas víztisztításra, az ezekből készült szűrők pedig olcsók, tartósan használhatók és hosszú ideig megőrzik tulajdonságukat.

youtube://v/3MpNLbPEhwQ

A tudósok megállapították, hogy egy ilyen egyszerű szűrő nemcsak a nagy mechanikai szennyeződések ellen hatékony, hanem képes eltávolítani néhány baktériumot és vírust is a vízből. Az ezen alapuló szerkezet óránként körülbelül 1 liter vizet tisztít meg.

Az MIT mérnökei által kifejlesztett szűrőket Indiában alkalmazzák, ahol a világon a legmagasabb a vízi eredetű betegség okozta halálozási arány. Itt több mint 160 millió ember számára nem áll rendelkezésre biztonságos ivóvíz.

Két éven keresztül mérnökök és tudósok hegyvidéki falvakban és városi régiókban mérték fel a helyzetet és dolgoztak a civil szervezetek segítségével. Helyi fenyőkből gyártottak és teszteltek szűrőket. Megerősítették, hogy hatékonyan eltávolították a vízben jelenlévő baktériumokat.

Indiában több mint 1000 potenciális felhasználó környezeti adatainak segítségével a kutatók egy egyszerű szűrőrendszer prototípusát tervezték meg, amelynek tetején egy tartály található, amelyet vízzel tölthetnek fel. A víz egy méter hosszú csövön keresztül halad át egy fa-szűrőn, és egy szeleppel vezérelt kifolyón keresztül távozik. A szűrő szükség szerint cserélhető.

A fa szűrők széles körű rendelkezésre bocsátásának lehetőségeit most vizsgálják, különösen azokon a területeken, ahol a szennyezett ivóvíz a betegségek és halálozások fő oka.

A csapat egy nyílt forráskódú weboldalt indított, amely útmutatásokat tartalmaz a különböző típusú fák szűrőinek tervezéséhez és gyártásához. Az oldal célja, hogy támogassa a vállalkozókat és szervezeteket a technológia bevezetésében.

Forrás: rp.pl