Back to top

Májinka András: Menekülés

„Gyermekkorom óta életem része volt a természet szeretete, a növények, állatok, tájak megismerése. Szüleimmel sokat kirándultunk, ez azóta is az egyik kedvenc elfoglaltságom. Tősgyökeres alföldiként mindig is vonzottak a hegyvidéki tájak."

"Egy álmom vált valóra, mikor egy éve Debrecenből egy kis csendes Heves megyei faluba költözhettünk. Mező a telek végén, madárfütty, kertbe bejáró szarvas – hazaértem! A fotózást sosem tanultam, autodidakta módon ismerkedtem meg vele, eleinte kamerás mobilokon keresztül. Ahogy fejlődött a mobilfotózás, úgy fejlődtem vele én is.

Egy idő után éreztem, hogy elértem a korlátait, ideje fényképezőgépre váltani.

Az első kompaktommal készült fotókat, 2008-ban titokban ismerőseim benevezték egy kelet-magyarországi fotópályázatra, ahol 3 képem harmadik helyezett lett. Később egy budapesti fotós egyesület színeiben a Baptista Szeretetszolgálat által rendezett „cipősdoboz akció” keretein belül árverezték el a tagok fotóit, köztük 3 képem. Illusztrációként néhány természetet bemutató könyvben is megjelentek alkotásaim, valamint fotókiállítást is rendeztek képeimből Debrecenben.

Ezek mind motiváltak a további tanulásra, önfejlesztésre.

A mellékelt fotóm az egyik kedvencem. Járt már kiállításon, jelent meg képeskönyvben. Egy sétám alkalmával figyeltem fel erre a virágra a debreceni Nagyerdő és a város találkozásánál, ahol a természet összeér a civilizációval. A virág mintha a rabságából szeretne kiszabadulni, nyújtózkodik az utca másik oldalán elterülő erdő felé, vágyakozva a természetes élőhelye után.

Mivel a régi objektívek szerelmese vagyok, éppen egy közel 40 éves darab volt a gépemen.

Ezeknek a régi objektíveknek páratlan és utánozhatatlan a képi világuk, tökéletesek egyedi képek alkotásához. Jelen esetben a fények és az erdő felől beszűrődő becsillanások is segítségemre voltak, gyönyörű bokeh (elmosódás) formájában. Így született meg ez a fotó, és így sikerült örök emléket állítani a természet e múlandó, de örökkön örökké megújuló szépségének.”

Forrás: 
A Mi Erdőnk
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a A Mi Erdőnk 2020/6 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Menedék és újrakezdés

Másfél évtizede segítséget nyújtottunk a Talpalatnyi zöld Hollós Lászlóval ismeretterjesztő műsorhoz. A Kis-Sárréttel foglalkozó fejezetnek végül a Megtartó sárrét címet adtuk, majd a Menedék és újrakezdés alcímet is hozzáragasztottuk.

Megkerüli Hubertlakot

Bakonybéltől nem messze, a Magas-Bakony rengetegén át halad a Bakonyerdő Zrt. Hubertlaki Tanösvénye. Kalandos túra végigjárni, miközben sok érdekes információval gazdagodhatunk a térség élővilágáról, az erdőgazdálkodásról, és megcsodálhatjuk a környék gyöngyszemét, a bakonyi Gyilkos-tavat is.

30 év története

A fél évszázados jubileum apropóján igényes megjelenésű, a teljes időszak történetét átfogó kiadványt adott ki az év végén a Zalaerdő Erdészeti Zrt. A könyv részletezi az elmúlt évtizedek eredményeit, nehézségeit, bemutatja az öt erdészet tevékenységét és munkatársait.

Mit játszik az Ökocsiga?

Egy természetszerető óvónő és egy fáért rajongó, ügyes kezű ezermester találkozásából és színes ötleteikből született az Ökocsiga játszóház. A fantáziadús családi vállalkozást legegyszerűbben talán természet-, gyerek- és állatbarát tevékenységként lehetne bemutatni.

Hogy visszaálljon az eredeti állapot

A Peszéri-erdő a Duna-Tisza köze fajokban leggazdagabb erdeje, kiemelt jelentőségű természetmegőrzési terület.

Jó úton vagyunk

Tavaly Kiss Lászlót választották az Országos Erdészeti Egyesület elnökének. A hazai erdésztársadalom egyik tapasztalt alakjával a magyar erdészet és a magyar erdők jövőjéről beszélgettünk.

Valóságos főszereplők

Hajdanán az emberek szíve együtt lüktetett a természettel. Bár nem voltak tudósok vagy zsenik, jól ismerték a természet törvényeit. Olvastak a csillagok állásából, követték az állatok rejtett ösvényeit, és alaposan megfigyelték a növények törékenységét. S hogy mindez nem csak mese, arra Fekete István, korunk egyik legkiemelkedőbb írójának életműve a bizonyíték.

Határon innen

Minden magyar ember szíve hevesebben dobog a Trianon szó hallatára, hiszen az I. világháború után aláírt szerződés tragikusan megpecsételte Magyarország sorsát. A Magyarbirodalom 325 ezer négyzetkilométeres területének elcsatolták a 72 százalékát, és idegen uralom alá került a lakosság kétharmada. Az erdeink megcsonkítása ennél is csúfosabb képet mutat.

Ha sok az autó az erdőszélen

A járványhelyzet az erdők gondozása, fenntartása terén is érezteti hatását. A fővárosban és az agglomerációban élő mintegy hárommillió ember számára természetes kikapcsolódást kínáló, Pilisi Parkerdő által kezelt erdők látogatottsága rekordot döntött 2020-ban. A helyzet több helyen hasonló az országban.

Egy tragikus sorsú erdész emlékére

A kőkereszt a felirata szerint „Jézus nagyobb dicsőségére 1890 Fultán János orozva meggyilkolt erdész emlékezetére” emeltetett. De vajon ki lehetett Foltán János, és miért állított emlékére az utókor ilyen feltűnő emléket?