Back to top

Dél-Afrikában rekord almatermésre számítanak

Az idén végre majdnem ideális volt az időjárás Dél-Afrikában az almástermésűek számára, és a néhány körzetben bekövetkezett jégesők ellenére arra számítanak, hogy nő az alma- és körteexport. A dél-afrikai gyümölcsexportot összefogó Hortgro szerint az alma kivitele 4, a körtéé 6%-kal nő az idén.

Fotó: Pixabay
Az időjárás kedvező volt ebben az évjáratban, hosszú szárazság után végre elég eső esett télen,

a tavasz hűvös, a nyár pedig mérsékelten meleg volt, ami kedvezett a színeződésnek. Több fiatal ültetvény is termőre fordult, ez is hozzájárult a nagyobb terméshozamhoz.

Most a koronavírus-járvány állítja komoly probléma elé az egész gyümölcságazatot Dél-Afrikában. Termesztők, áruvá készítők és kereskedők egyaránt szigorúan betartják a biztonsági előírásokat, van is elég szedő a szüret zökkenőmentes lebonyolításához. A járványhelyzetben nagy feladat volt a szüret megszervezése, hangsúlyozta az exportőr.

Nőtt a friss gyümölcsök iránti igény a járvány hatására, mert a fogyasztók figyelmét az egészséges táplálkozás felé fordította.

A konténerek nem érkeznek vissza Dél-Afrikába
Fotó: Pixabay
Sajnos a szállítások megszervezése most sokkal nehezebb, Cape Town kikötőjéből nehezebben jut el az áru Közel- és Távol-Keletre. Általános a konténerhiány, mert mindenütt nőtt az online vásárlások aránya a lakosság körében, ami leköti a kapacitások nagy részét. Ráadásul a hajóval való szállítás költségei az egekbe emelkedtek, és a hajókon ezek a szállítmányok vetélkednek a helyért a hűtött gyümölcsszállító konténerekkel. A világon van elég konténer, csak nem teszik meg a szokásos körüket Dél-Afrika felé, ezért a hagyományos (nem konténeres) rakományt szállító hajókat is keresik, bár az elérhetőségük és a szállítási árak még nem tisztázottak.

Március elejétől azonban megindult a dél-afrikai alma- és körteszezon, amit későinek, de kiválónak minősítenek.

Az almatermés várhatóan 484 ezer tonna lesz, körtéből 214 ezer tonnát takarítanak be.

Az országban jobbára az általunk ismert almafajtákat termesztik, de találtak három saját Gala-változatot, amelyek közül a legérdekesebb a teljes felszínén borvörös Bigbucks. Ugyancsak nagyon jól színeződik az ottani körülmények közt a Royal Beau és a Corder Gala.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/freshfruitportal.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kevesebb holland tulipán lesz jövőre

A holland tulipán népszerűsége évek óta töretlen, ráadásul a tulipánszezon ideje is hosszabb lett. Az idei fagykárok miatt azonban jövőre kevesebb tulipán fog virágozni Hollandiában.

Végre berobbant a spárgaszezon

Az időnként már túlzottan is meleg napokon lendületesen fejlődnek a sípok, így akár reggel és este is végig kell menni a sorokon a szedőknek. A napi hozam pedig az előző hetinek a háromszorosa, tudtuk meg Gulyás Jánostól, az 50 hektár, zömében zöldspárga ültetvénnyel rendelkező Bács-Zöldért Zrt. igazgatójától.

Változatos levéltetvek

A szúró-szívó szájszervvel rendelkező levéltetvek minden évben tetemes kárt okoznak a gyümölcsfák leveleinek, fiatal hajtásainak szívogatásával. A megtámadott levelek összesodródnak, torzulnak, elszíneződhetnek, és már a nyár elején lehullanak. Az új levelek lassabban képződnek, ami a hajtások növekedésének leállásához is vezethet.

Méregtelenítő kúrák - használ vagy inkább árt a testünknek?

A méregtelenítő kúrák célja a szervezet méregtelenítése a mérgező anyagoktól, népszerűek az egészségük javításában érdekelt emberek körében. De vajon ezek hasznosak vagy inkább károsak?

A paradicsom térhódítása az olasz gasztronómiában

Legyen szó egy pizzáról vagy egy spagettiről Olaszország legikonikusabb ételei mind tartalmaznak paradicsomot. De ez nem volt mindig így. Valójában a paradicsom csak a 19. században vált az olasz gasztronómia szerves részévé, azelőtt pedig azt gondolták erről a növényről, hogy mérgező.

Mi a hosszú élet titka?

Az emberek többségének az álma, hogy idősebb korában lássa felnőni az unokákat és aktívan részt vegyenek az ő életükben. Ezért is nagyon fontos a megfelelő táplálkozás, aminek elengedhetetlen eleme a zöldség-, gyümölcsfogyasztás.

Szamócamálna – akkora, mint a szamóca, de málna

A Kerti Kalendárium szerkesztőségéhez érkezett a kérdés, hogy hogyan kell ápolni a szamócamálnát, latin nevén a Rubus illecebrosus málnafajt. Ez a távol-keleti növény könnyen nevelhető nálunk is, de nem különösebben jóízű. Téli hidegre nem érzékeny, talajban nem válogat, viszont nagyon szúrós és szerteágazó gyökérzetével meredek rézsűk megfogására alkalmas.

Tavaszi lemosó permetezés

A nyugalmi időszak végen, a szőlő téli metszését követően elvégzett lemosó permetezéssel sok fontos szőlőkarósító tavaszi kártételét, elsődleges fertőzését akadályozhatjuk meg. Például a szőlőlisztharmat kórokozója micéliummal a rügyekben és ivaros termőtestekkel a tőke fás részein, törzsön, kordonkarokon megtapadva telel át. Itthon az ivaros termőtestekből induló fertőzés dominál.

Eső formájában érkezik a májusi arany

A jó májusi időhöz csapadék és meleg kell. Az elkezdődő csapadékos időszak országszerte hoz esőt, nagy valószínűséggel megáznak az állományok a jövő hét elejéig. Szükség is van a csapadékra, a talaj fölső rétege ugyanis nagy területen száraz, a frissen kelt kapás növények, és az őszi vetések is meghálálják majd. A fejlődésben egyébként 1-2 hetes lemaradás van a hideg tavaszi idő miatt.

Ilyen még nem volt: umami ízű lila paradicsom

Megjelenésében és beltartalmában is egyedi terméket vezet be a piacra a Syngenta. A sötétlila bogyójú, umami ízélménnyel megajándékozó koktélparadicsomot YOOM™ néven forgalmazzák. Az izgalmas ízű, színű csemegét hazánkban kizárólag a Trivega Kft. termesztheti, a fogyasztók pedig 250 grammos, fenntartható erdőgazdálkodásból származó alapanyagokból készült tálcás kiszerelésben vásárolhatják meg.