0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Dél-Afrikában rekord almatermésre számítanak

Az idén végre majdnem ideális volt az időjárás Dél-Afrikában az almástermésűek számára, és a néhány körzetben bekövetkezett jégesők ellenére arra számítanak, hogy nő az alma- és körteexport. A dél-afrikai gyümölcsexportot összefogó Hortgro szerint az alma kivitele 4, a körtéé 6%-kal nő az idén.

Az időjárás kedvező volt ebben az évjáratban, hosszú szárazság után végre elég eső esett télen,

a tavasz hűvös, a nyár pedig mérsékelten meleg volt, ami kedvezett a színeződésnek. Több fiatal ültetvény is termőre fordult, ez is hozzájárult a nagyobb terméshozamhoz.

Most a koronavírus-járvány állítja komoly probléma elé az egész gyümölcságazatot Dél-Afrikában. Termesztők, áruvá készítők és kereskedők egyaránt szigorúan betartják a biztonsági előírásokat, van is elég szedő a szüret zökkenőmentes lebonyolításához. A járványhelyzetben nagy feladat volt a szüret megszervezése, hangsúlyozta az exportőr.

Nőtt a friss gyümölcsök iránti igény a járvány hatására, mert a fogyasztók figyelmét az egészséges táplálkozás felé fordította.

Sajnos a szállítások megszervezése most sokkal nehezebb, Cape Town kikötőjéből nehezebben jut el az áru Közel- és Távol-Keletre. Általános a konténerhiány, mert mindenütt nőtt az online vásárlások aránya a lakosság körében, ami leköti a kapacitások nagy részét. Ráadásul a hajóval való szállítás költségei az egekbe emelkedtek, és a hajókon ezek a szállítmányok vetélkednek a helyért a hűtött gyümölcsszállító konténerekkel. A világon van elég konténer, csak nem teszik meg a szokásos körüket Dél-Afrika felé, ezért a hagyományos (nem konténeres) rakományt szállító hajókat is keresik, bár az elérhetőségük és a szállítási árak még nem tisztázottak.

Március elejétől azonban megindult a dél-afrikai alma- és körteszezon, amit későinek, de kiválónak minősítenek.

Az almatermés várhatóan 484 ezer tonna lesz, körtéből 214 ezer tonnát takarítanak be.

Az országban jobbára az általunk ismert almafajtákat termesztik, de találtak három saját Gala-változatot, amelyek közül a legérdekesebb a teljes felszínén borvörös Bigbucks. Ugyancsak nagyon jól színeződik az ottani körülmények közt a Royal Beau és a Corder Gala.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/freshfruitportal.com