Back to top

A Delan® Pro sikerének titka a hatóanyag kivonások viharában

A hatóanyag kivonások korát éljük a szőlővédelemben. 2021-ben olyan nagy felületen, önállóan vagy kombinációban használt hatóanyag kerül kivonásra, mint a mankoceb. Ahhoz, hogy a több hatáshelyű kontakt, szerves fungicidek peronoszpóra elleni védelemben betöltött szerepét megértsük, vissza kell mennünk egy kicsit az időben.

A Rhöm & Haas cég 1943-ra jutott el a fejlesztéseivel arra a szintre, hogy levédte az első ditiokarbamát molekulát a nabamot (diszódium-etilén-biszditiokarbamát). A nabam azonban oldatba jutva a vízzel és oxigénnel rendkívül instabil. A kipermetezést követő hatékonysági vizsgálatok nagy szórást mutattak. Jelentős előrelépést a cink-szulfáttal történő tankkombináció jelentette, aminek az eredményeképpen a nabam cink-szulfáttal alkotott komplexe stabil maradt és jó hatékonyságot értek el vele. Ezt később zinebnek nevezték el.

Fejlesztések sora következett ezután (maneb), mígnem az igazi áttörést a cég 1962-es új bevezetése a maneb cink ion komplexe a mankoceb bevezetése adta.

A mankoceb bevezetést azonban a BASF fejlesztése megelőzte, az ugyancsak ditiokarbamátként számontartott metiram 1958-as németországi engedélyeztetésével. A hatóanyagcsoporton belül a mankoceb és metiram azóta több millió hektáron védte meg a termést nemcsak szőlőben, de számos gyümölcs és zöldség kultúrában is.

Nagy előnyük az, hogy a kórokozó biológiai ciklusának több pontján képesek beavatkozni, ezért az ellenük kialakuló rezisztencia kockázata alacsony.

A folyamatban lévő mankoceb kivezetéssel csökken az ilyen kontakt szerves fungicidek száma. A metiram mellett a kinon származékok közé tartozó ditianon az a hatóanyag, amely előreláthatóan még évekig szolgálja a szőlő- és almavédelmet. A ditianon a Merck németországi laboratóriumából került 1957-ben bevezetésre Delan® néven. A több, mint 60 éve tartó sikerét annak köszönheti, hogy kórokozók széles köre ellen jelent megbízható megoldást.

A szőlőperonoszpóra, alma varasodás a csonthéjasok sztigminás betegsége, meggyantraknózis, az őszibarack tafrinás levélfodrosodása mellett a világban még széles körben használják a ribiszke rozsda, a málna didimellás betegsége, a szamóca mikoszferellás és diplokarponos betegsége, komló peronoszpóra, a citrusfélék fomopszisza valamint a nyárfa drepanopezizás betegsége ellen.

Annak titka, hogy a ditianon még mindig kimagasló hatékonyságot mutat a fent felsorolt kórokozókkal szemben, az a több hatáshely, ahol beavatkozik a gomba működésébe. Spóracsírázás gátló hatással bír, enzimműködést gátol (glükóz-6-foszfátdehidrogenáz, glicerinaldehid-3-foszfát dehidrogenáz, malát dehidrogenáz és glutation reduktáz gátló), és leállítja bizonyos fehérjék szintézisét. Ugyan az esőállóságával kimagaslik más kontakt hatóanyagokkal összevetve, mégis a kipermetezést követően a kezelt felületen marad, onnan nem szívódik fel és nem jut el a frissen növekvő részekbe.

A Delan® termékfejlesztése egy új szintre lépett, amikor 2017-ben először almában, majd 2019-ben szőlőben bevezettük a Delan® Pro készítményt. Az új szint, pedig nem volt más, mint a kálium-foszfonáttal kiegészített gyári kombináció és ezáltal a növény teljeskörű védelme, beleértve a permetezést követően kifejlődő fiatal növekményeket is.

A kálium-foszfonát még két hatáshellyel növelte a ditianon hatáshelyeit.

Egyrészt közvetlen fungicid hatással rendelkezik, másrészt a növény patogén felismerő receptorait stimulálva önvédekező mechanizmust vált ki belőle. Mindezen felül a kálium-foszfonátot a legmobilisabb molekulaként tartjuk számon. Minden adott tehát, hogy a peronoszpóra elleni teljeskörű védelmet a Delan® Pro-val biztosítani tudjuk. Napjainkban több készítmény alkalmazásánál elhangzik, hogy kerüljük az egymást követő (blokk) kezeléseket. A Delan® Pro-nál - köszönhetően a megannyi hatáshelynek - a blokk-kezelések megengedettek.

A siker receptjéhez a Delan® Pro dozírozása is nagyban hozzájárul. A soha nem látott dózis flexibilitás az, ami az egyik legkedveltebb termékké tette a készítményt. Két egyforma évjárat nincs, így a peronoszpóra fertőzési nyomása is kezelésről-kezelésre változik. Ehhez a legpontosabb dozírozást adjuk a Delan® Pro mellé az alacsony fertőzési helyzettől (1,8 l/ha) a magas fertőzési nyomásig (3 l/ha) megtaláljuk a legköltséghatékonyabb dózist.

A tavalyi év értkeléseként szőlész-borász termelőkkel beszélgettünk, tekintse meg videóinkat a BASF YouTube csatornájának magyarországi lejátszási listáján! (x)

Kattintson ide!

Forrás: 
BASF Hungária Kft.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A precíziós gazdálkodást kutatják a Széchenyi István Egyetem óvári karán

A győri Széchenyi István Egyetem hagyományosan rendkívül erős gyökerekkel rendelkezik a műszaki és informatikai tudományok terén, s erre építve valósít meg a mosonmagyaróvári Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kar egy olyan projektet, amelynek középpontjában a precíziós gazdálkodás áll.

Hat százalékkal nőtt a Corteva árbevétele

Erős eredményekről számol be a Corteva 2021-es első negyedévi jelentése. Az egész évre nézve magasabb nettó értékesítést vár a globális mezőgazdasági vállalat.

Az úszó város lehet az éghajlatváltozás elleni küzdelem egyik módja

Úszó város épül a Maldív-szigeteken partjainál. Ez a világszinten is úttörő jelentőségű építmény elsősorban a lakosok védelmét szolgálja az emelkedő óceánszint ellen.

Most érdemes belevágni a precíziós gépesítésbe

Érdemes figyelniük a gazdáknak a nyárra várható precíziós nagygépfejlesztési pályázatra, mivel ötven, de akár nyolcvan százalékkal olcsóbban juthatnak korszerű permetezőgépekhez – mondta el a Magyar Mezőgazdaságnak Kókai Balázs, a Huniper Kft. képviselője, a Bábolnai Gazdanapok egyik legrégebbi szakmai partnere.

Végre berobbant a spárgaszezon

Az időnként már túlzottan is meleg napokon lendületesen fejlődnek a sípok, így akár reggel és este is végig kell menni a sorokon a szedőknek. A napi hozam pedig az előző hetinek a háromszorosa, tudtuk meg Gulyás Jánostól, az 50 hektár, zömében zöldspárga ültetvénnyel rendelkező Bács-Zöldért Zrt. igazgatójától.

Alkalmazkodnak a növények a klímaváltozáshoz

Első ízben összesítették a világszerte rendelkezésre álló adatokat a kutatók azzal kapcsolatban, hogyan reagálnak a növénypopulációk az éghajlatváltozásra. A tudósok megállapították, hogy a rövid élettartamú és gyors nemzedékváltással rendelkező növények rosszabbul viselik az éghajlatváltozással együtt járó szélsőségeket, mint a hosszú életű fajok.

Változatos levéltetvek

A szúró-szívó szájszervvel rendelkező levéltetvek minden évben tetemes kárt okoznak a gyümölcsfák leveleinek, fiatal hajtásainak szívogatásával. A megtámadott levelek összesodródnak, torzulnak, elszíneződhetnek, és már a nyár elején lehullanak. Az új levelek lassabban képződnek, ami a hajtások növekedésének leállásához is vezethet.

Kéthetente egy haláleset az Egyesült Királyság gazdaságaiban

Harmincnégyen haltak meg az Egyesült Királyságban az elmúlt tizenkét hónapban (HSE 2021. március) a mezőgazdaságban. A legnagyobb kockázatot a gépek, a magasságban végzett munka, illetve az állatállomány jelentette – tájékoztatott az innovatív biztonságtechnikai megoldásokkal foglalkozó Agri-TechE.

18. alkalommal rendezik meg a Balatoni Borok Versenyét

Az idei évben 18. alkalommal rendezik meg a Balatoni Borok Versenyét, amely a Balatoni Borrégió egészét lefedi. Az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) programhoz kapcsolódó verseny kiváló lehetőséget teremt a balatoni borok számára a nemzetközi porondon való megmutatkozáshoz – mondta az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára Veszprémben.

Tavaszi lemosó permetezés

A nyugalmi időszak végen, a szőlő téli metszését követően elvégzett lemosó permetezéssel sok fontos szőlőkarósító tavaszi kártételét, elsődleges fertőzését akadályozhatjuk meg. Például a szőlőlisztharmat kórokozója micéliummal a rügyekben és ivaros termőtestekkel a tőke fás részein, törzsön, kordonkarokon megtapadva telel át. Itthon az ivaros termőtestekből induló fertőzés dominál.