Back to top

Ez a juhfajta ideális a kiskertekbe, szőlőültetvényekbe és gyümölcsösökbe

Rövid lábuk, zömök testük, finomszálú gyapjuk van, nem tesznek kárt a szőlőben és a gyümölcsfákban, nagyon jó legelőkészséggel rendelkeznek, fűnyíróként kiválóan használhatók, akár a kiskertekben is. Ez jellemzi a babydoll southdownt, amely ősi angol juhfajta, ám hazánkban is egyre népszerűbb.

 „Bohókás megjelenésű, és számos gazdasági haszonnal bír” – meséli Kakas Dorottya, aki 7 évvel ezelőtt vágott bele a babydoll southdown juhok tenyésztésébe a Pécsvárad melletti kishosszúréti tanyán.  E fajtát előszeretettel alkalmazzák biogazdaságokban, gyümölcsösökben, szőlőültetvényekben, vagy éppen a kiskertekben, hiszen csak 60-70 cm a marmagasságuk,  a testtömegük viszont nagy, ami miatt

nem tudnak kétlábra állni, így nem tesznek kárt a szőlőben és a gyümölcsfákban.

Nagyon jó legelőkészséggel rendelkeznek, ezért sokan fűnyíróként használják. Kiegészítő takarmányt csak ellés idején kell adni nekik.

MMG - Ősi angol juh, a dabydoll southdown

Kishosszúréten jelenleg 22 anya és 9 jerke található a dabydoll shouthdown-ból. Nagy keletje van a tenyészkosoknak, Olaszországba és Ausztriába is értékesítettek már belőlük - meséli Dotottya. 

"Aki Angliából szeretne behozni babydoll southdownokat, az nem egyszerű feladatra vállalkozik, hiszen csak az angol tenyésztőszervezeten keresztül lehet engedélyt kapni a szállítására. Az állatokat be kell vizsgáltatni surlókór-rezisztenciára is, ami nem olcsó mulatság a szigetországban."

Fotó: BNE
Dorottya mindezzel együtt úgy véli, hogy megérte a pénzt és fáradtságot a babydoll-ok beszerzése. Sőt, nagyon megkedvelte ezt a fajtát, mivel az anyák jobban kezelhetők, a bárányok pedig vitálisabbak, mint a wallisiak. A babydoll southdown juhfajta is honosításra került, majd saját fajtakódot kapott 2016-ban, egy évvel később pedig OMÉK-on is bemutatták.

Olde Englisch South down sheep az egyik legősibb angol fajta, a Sussex régióból származik.

Extrém ellenálló képességgel és szívóssággal jellemezhető, páratlan a hústermelő képessége, húsa egyedülállóan porhanyós és ízletes.

1780-ban John Ellman felismerte a lehetőséget a fajtában, ezért elkezdte egységesíteni a fajtát. 1986-ban Mr. Robert Mock elkezdte felkutatni a fajta eredeti vérvonalát. Több évnyi keresés után talált 350 miniatűr egyedet, amik még az eredeti southdown törzskönyvi nyilvántartással rendelkeztek. Hogy megkülönböztesse eme kis birkákat a nagyobb southdownoktól, elnevezte őket Olde English Babydoll Southdown juhoknak.

Forrás: 
Kistermelők Lapja
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kistermelők Lapja 2021/4 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

„Berúgott” bivalyok hívták fel a figyelmet az illegális itallerakatra

Egy csapat becsípett bivaly leplezett le egy illegális itallerakatot Indiában, miután az állatok ittak a vályújukban lévő vízből. A rend­őrség összesen 101 üveg szeszes italt foglalt le a bivalykarámban, és letartóztatott három farmert illegális alkoholárusításáért Gujarat államban, számolt be a The Times of India.

Pályázati aktualitások: megnőtt a beruházási kedv

Ötvenmilliárd forintról 260 milliárd forintra emelték és újból megnyitották az állattartó telepek korszerűsítésére kiírt pályázatot. Ötven-ötven milliárd forintos keretösszeg érhető el kisebb kertészeti üzemek technológiai megújítására, illetve élelmiszeripari üzemek kisebb léptékű fejlesztésére is.

Óriási a beruházási kedv

Hatalmas a pályázati hajrá a magyar mezőgazdaságban, még a költségvetési ciklus elejét, a 2014-15-ös éveket is meghaladja a gazdálkodók beruházási kedve – mondta el Szigeti Tamás, aki néhány hete támogató okiratot vett át Nagy István agrárminisztertől, de profi pályázatíróként is jelentősek a tapasztalatai.

Cinket és vitaminokat is tartalmaz az innovatív takarmánykiegészítő

Speciális takarmánykiegészítőt fejlesztett ki és tesztelt egy hároméves nemzetközi projekt keretében az Adexgo Kft., a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Élelmiszertudományi és Technológiai Intézete (MATE ÉTTI), valamint négy román partner közös konzorciuma. Az ásványi anyagokban, vitaminokban és polifenolokban gazdag ZYNCOPPYEAST kiegészítő valamennyi gazdasági haszonállat takarmányozásában felhasználható.

Szabadtartásból származó tojásokkal bővül a Lidl tojásválasztéka

A Lidl Svájc fenntarthatóbbá, állatbarátabbá és regionálisabbá kívánja tenni tojáskínálatát. Mostantól különböző svájci régiók szabadtartásából származó tojásokat, valamint az IP Suisse irányelvei szerint előállított Terra Natura tojásokat forgalmaz.

Biodiverz fővárost méhlegelőkkel és legeltetéssel

Sokak pusztán gazosnak vélik azokat a méhlegelőket, amelyeket a Főkert Zrt. először alakított ki Budapesten. A kezdeményezés célja a nyugat-európai mintán alapuló urbanizált terek ökológiai átalakítása. Erről adott tájékoztatást kiadónknak Bajor Zoltán, a Főkert természetvédelmi vezetője.

Németországban tenyészállatokat fertőzött meg az afrikai sertéspestis

A német mezőgazdasági minisztérium megerősítette, hogy afrikai sertéspestis első eseteit fedezték fel házisertés-állományban. A betegséget a kelet-németországi Brandenburg tartományban lévő két gazdaság sertéseiben is igazolták.

Az elvadult disznók okozta éves szén-dioxid-kibocsátás 1,1 millió autóéval is felérhet

A világszerte élő elvadult házi sertések számlájára évente annyi szén-dioxid kibocsátása írható, amennyi 1,1 millió autó emissziójával érhet fel - állapította meg egy nemzetközi szakemberekből álló kutatócsoport.

Hogyan tartsunk boldog tyúkot?

Ha valaki már belejött a kertészkedésbe és megtapasztalta, mennyire örömteli érzés a család zöldség- és gyümölcsfogyasztásának legalább egy részét előteremteni, gyakran előkerül a kérdés, hogyan lehetne eggyel magasabb szintre lépni. Felmerülhet az igény a háztáji tyúktartásra, hogy az asztalra kerülő hús és a tojás is saját forrásból származzon.

Húsz flamingófióka kelt ki a napokban a Budapesti Állatkertben

Néhány nap alatt húsz flamingófióka kelt ki a Budapesti Állatkertben - számolt be róla közleményben az intézmény.