Back to top

Ez a juhfajta ideális a kiskertekbe, szőlőültetvényekbe és gyümölcsösökbe

Rövid lábuk, zömök testük, finomszálú gyapjuk van, nem tesznek kárt a szőlőben és a gyümölcsfákban, nagyon jó legelőkészséggel rendelkeznek, fűnyíróként kiválóan használhatók, akár a kiskertekben is. Ez jellemzi a babydoll southdownt, amely ősi angol juhfajta, ám hazánkban is egyre népszerűbb.

 „Bohókás megjelenésű, és számos gazdasági haszonnal bír” – meséli Kakas Dorottya, aki 7 évvel ezelőtt vágott bele a babydoll southdown juhok tenyésztésébe a Pécsvárad melletti kishosszúréti tanyán.  E fajtát előszeretettel alkalmazzák biogazdaságokban, gyümölcsösökben, szőlőültetvényekben, vagy éppen a kiskertekben, hiszen csak 60-70 cm a marmagasságuk,  a testtömegük viszont nagy, ami miatt

nem tudnak kétlábra állni, így nem tesznek kárt a szőlőben és a gyümölcsfákban.

Nagyon jó legelőkészséggel rendelkeznek, ezért sokan fűnyíróként használják. Kiegészítő takarmányt csak ellés idején kell adni nekik.

MMG - Ősi angol juh, a dabydoll southdown

Kishosszúréten jelenleg 22 anya és 9 jerke található a dabydoll shouthdown-ból. Nagy keletje van a tenyészkosoknak, Olaszországba és Ausztriába is értékesítettek már belőlük - meséli Dotottya. 

"Aki Angliából szeretne behozni babydoll southdownokat, az nem egyszerű feladatra vállalkozik, hiszen csak az angol tenyésztőszervezeten keresztül lehet engedélyt kapni a szállítására. Az állatokat be kell vizsgáltatni surlókór-rezisztenciára is, ami nem olcsó mulatság a szigetországban."

Fotó: BNE
Dorottya mindezzel együtt úgy véli, hogy megérte a pénzt és fáradtságot a babydoll-ok beszerzése. Sőt, nagyon megkedvelte ezt a fajtát, mivel az anyák jobban kezelhetők, a bárányok pedig vitálisabbak, mint a wallisiak. A babydoll southdown juhfajta is honosításra került, majd saját fajtakódot kapott 2016-ban, egy évvel később pedig OMÉK-on is bemutatták.

Olde Englisch South down sheep az egyik legősibb angol fajta, a Sussex régióból származik.

Extrém ellenálló képességgel és szívóssággal jellemezhető, páratlan a hústermelő képessége, húsa egyedülállóan porhanyós és ízletes.

1780-ban John Ellman felismerte a lehetőséget a fajtában, ezért elkezdte egységesíteni a fajtát. 1986-ban Mr. Robert Mock elkezdte felkutatni a fajta eredeti vérvonalát. Több évnyi keresés után talált 350 miniatűr egyedet, amik még az eredeti southdown törzskönyvi nyilvántartással rendelkeztek. Hogy megkülönböztesse eme kis birkákat a nagyobb southdownoktól, elnevezte őket Olde English Babydoll Southdown juhoknak.

Forrás: 
Kistermelők Lapja
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kistermelők Lapja 2021/4 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ahol hisznek a boldog állattartásban

Lassúság. Lelassulás. Lassítás. Mindenkinek mást jelentenek e szavak. Van, aki egyfajta figyelmeztetésnek, jelnek tekinti az élettől, hogy ideje visszavenni tempót, és a folytonos sietség, kapkodás, a munkák, a tárgyak, az élmények halmozása helyett megélni a mindennapok apró örömeit. Akár az állattartásban is.

Egyáltalán nem vicces a tehénriogatós kihívás

Vonat gázolt a napokban egy tehenet Bajorországban, a rendőrség két fiatal lányt keres, akik vélhetően a „kulikitaka-challenge” keretében riasztották meg az állatot. Állattartók már régóta figyelmeztetnek a kihívás őrült és veszélyes voltára, és a Tik Tok is számos ilyen videót törölt már, de úgy tűnik, még mindig nincs vége.

Rovartenyésztés felsőfokon: Amusca és Mavitec innovációja

A mérnöki, építési és tesztelési időszak után már rendelhető az első méretezhető, mobil rovartenyésztő "istálló". A forradalmi ötlet dr. Walter Jansentől, a rovarfehérjék előállításával foglalkozó Amusca rovarszakértőjétől származik, célja pedig az élő rovarlárvák előállítása fehérjetermelés céljából, a baromfi- és vízitakarmány-ipar számára.

Aszály sújtja a brazil kukoricát, a takarmányköltségek fenyegetik a húsipart

A száraz időjárás és a rosszul időzített ültetés nehezíti Brazília idei második kukoricatermését, felélesztve a takarmányárak újabb megugrásától való félelmeket, és emlékeztetve a húsipar 2016-os aszály utáni válságára.

Afrikai sertéspestis elleni vakcinát tesztelnek

Az afrikai sertéspestis elleni új vakcina klinikai tesztelése zajlik a Fülöp szigeteken, ahol nagy méreteket öltött a járvány.

Magyar óriás - A galambok királynője

Ha az amerikai King a galambok királya, akkor a magyar óriás a galambok királynője. Sajnos hazánkban kevés van belőlük, amit könnyen megértünk, ha tudjuk, hogy ennek a fajtának sem a tartása, sem a tenyésztése nem egyszerű.

Pályáznak vagy bezárnak: sok állattartó számára vízválasztó a következő időszak

Harminc milliárdos pályázati keret nyílik meg május 28-án a kisebb állattartó telepek korszerűsítésére, és több mint ötszörösére emelte a kormány a tavaly hirdetett ÁTK-t.

Kezdődik az egyéni gazdaságok összeírása

Országszerte mintegy 21 ezer egyéni gazdaság részvételével kezdi meg május 15-én a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) az egyéni gazdaságok összeírását. A válaszadók május 25-ig online, azt követően pedig június 15-ig összeírók segítségével, személyesen vagy telefonon keresztül válaszolhatnak a kérdésekre.

Gyomorfekélyt jelezhet, ha bal oldalán fekszik a sertés

Gyomorfekély jele lehet, ha a sertések inkább a bal oldalukon fekszenek. Ezt állapította meg az Agri-Food and Biosciences Institute (AFBI) és a belfasti Queens University (QUB) közös kutatása. A kutatásból az is kiderült, hogy a gyomorfekélyes sertések kevésbé hajlamosak veszélyes viselkedésre, például farokharapásra.

Nézd meg a kezét, vedd meg a sajtját!

Magyarországon egyre többen készítenek tehén- és kecsketejből tejfölt, túrót, sajtokat, ám olyan szakember még mindig kevés van, aki a juhtejre alapozza vállalkozását. Rácz Miklós Tamás sajtkészítő Miskolctól 15 percnyi autózásra, Újcsanáloson ezt tette, amikor pár éve az öltönyt lecserélte gumicsizmára, s ezt azóta sem bánta meg.