Back to top

Ígéretes újdonságok - rovarbarát növények

A Taspo szaklap a közelmúltban bemutatott néhány ígéretes új nemesítésű fajtát, amelyek várhatóan népszerűek és keresettek lesznek a kertészeti árudák és a felhasználók körében. A szép, változatos színvilágú, a klímaváltozás hatásait minél jobban elviselő fajták mellett rovarbarát növények nemesítése a cél.

Lavandula intermedia Phenomenal
A levendulák népszerűsége hosszú évek óta töretlen a kiskereskedelemben és az impulzusvásárlásokban egyaránt. A Plantipp most három levendulafajtát emelt ki. Kifejezetten hosszú ideig, tavasz végétől a tél beálltáig nyílik a Lavandula angustifolia Blue Jeans, még akkor is virágba borulva díszít, amikor más angustifolia-fajták elvirágoztak. Egészen mínusz 22 °C-ig télálló. Az erős hajtásrendszerű, kompakt növekedésű fajta a Globe Planter nemesítőműhely munkájának eredménye. A feltűnő, sötétlila virágok szép kontrasztot alkotnak a szürkészöld levélzettel, a növény körülbelül 40 centiméter magasra nő meg.

A Lavandula intermedia Phenomenal (nemesítője a Peace Tree Farm) kifejezetten nagyvirágú levendulafajta.

Erős ágainak köszönhetően a bokor nem nyílik szét, még akkor sem, ha meghaladja a 70 centiméteres magasságot. A gyökérzet erős és egyenletes növekedésű. Metszés után másodvirágzása is van, így nyár elejétől késő őszig díszítenek a nagyméretű virágbimbók. A nemesítő szerint a napos helyet, normál vagy homokos talajt kedveli.

Virágágyásban, szoliterként, de vegyes beültetésekben is jól érvényesül.

Feltűnő, cirmos lombozata van a Lavandula × heterophylla Meerlo fajtának. A levelek közepe szürkészöld, a szélük viszont krémszínű. A világoskék virágok kellemesen édes illatúak. A Meerlo fajta körülbelül 90 centiméter magas, és akár 120 centiméter széles is lehet, tökéletesen alkalmas évelőágyásba vagy sziklakerti ültetéshez, de cserépben, dézsában is szépen fejlődik. Ez a levendulafajta nagyon jó szárazságtűrő, és a hőséget is jól viseli.

A napos helyet kedveli, de félárnyékon is szépen fejlődik, jó vízáteresztő talajba érdemes ültetni. Körülbelül mínusz 9 °C-ig télálló.

Caladium Heart to Heart (fent)
Néhány egynyári balkonnövény inkább résterméknek tekinthető, ám a választék bővítésével tökéletesen alkalmasak arra, hogy a szakkereskedéseket kiemelje, megkülönböztesse a versenytársak tömegétől. Az árudán belül jól elhelyezve pedig akár slágertermékekké is válhatnak.

Heart to Heart néven új Caladium-hibrideket mutatott be a Kientzler nemesítőcég. A vadonatúj sorozat hat fajtából áll, amelyek gyönyörű, mintás leveleikkel azonnal magukra vonják a tekintetet. A trópusi területekről származó növényszépségek különlegessége, hogy bár szobanövényként terjedtek el, meglepően jól viselik a kültéri kiültetést is. Június közepétől kezdve védett, napos helyre ültetve erőteljes növekedésnek indulnak, akár dzsungelhatású kertrészlet kialakítására is alkalmasak.

Dézsába, balkonládába ültetve 50-60 centiméteres magasságot érnek el. 

Október elejétől kezdve visszahúzódnak. A gumók fagymentes helyen, 18 °C körüli hőmérsékleten átteleltethetők, azonban nem mindegyik gumó hajt ki újra.

A Begonia semperflorens Spreading Pink fajta extra lapos, elterülő növekedésű, amely a semperflorens-fajták között teljesen egyedi tulajdonság, emiatt izgalmas kereskedelmi lehetőség rejlik benne. A Spreading Pink fajta egész nyáron virágzik, erős növekedésű, nagy lombozattal rendelkezik, napos, meleg helyen kiválóan fejlődik, és a tűző napot is jól viseli. Nagy zöldtömege miatt tágas, a nemesítő szerint legalább 8-10 literes növénytartókban, ámpolnában növekszik a legszebben.

A Calibrachoa Chameleon Double Desert Rose egyöntetű, sűrű, bokros növekedésű, nagyon gazdagon virágzik, és különleges színekkel hívja fel magára a figyelmet.

A telt virágok színe a sárga és rózsaszín között változik, játékos színhatást kölcsönözve a növénynek. A termesztők számára ez előny, hiszen a vásárlók által igen kedvelt vegyes színű beültetésekhez elegendő csupán egy fajtát használni. Egész nyáron át tartó virágzása, és egységes, szép növekedése miatt várhatóan sikeres fajta lesz.

A Fragaria × ananassa F1 Summer Breeze Snow új, folyton termő szamócafajta.

Formás növény nagy, hófehér virágokkal, ezért rózsaszamócának is nevezik. A kettős hasznosítású növény kiválóan illeszkedik a mostani trendekhez, a vásárlók imádni fogják terasz- és balkonnövényként. Szereti a napfényes helyet, könnyű gondozni, egész nyáron át bőségesen terem, gyümölcse finom, édes. Tavaly a zsűri javaslata alapján elnyerte az IPM fajtaújdonságoknak járó díját dézsás növény kategóriában.

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertészet és Szőlészet 2021/14 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kiskertek öntözése: már most is szükséges lehet…

Már idén is voltak meleg napok, amikor csapadékhiány volt tapasztalható a kertekben: a zöldségeskertekben elvetett magok kelesztő öntözés nélkül nem tudnak kicsírázni, és a palántázás után is szükség van vízpótlásra… Bár most esős napok vannak országszerte, ez nem marad így sokáig...

Új rododendron fajt fedeztek föl

Az oldenburgi egyetem kutatója elsőként számolt be a napokban arról, hogy az Egyesült Államokban található Great Smoky Mountains Nemzeti Park területén új rodondron fajra bukkant.

Kevesebb holland tulipán lesz jövőre

A holland tulipán népszerűsége évek óta töretlen, ráadásul a tulipánszezon ideje is hosszabb lett. Az idei fagykárok miatt azonban jövőre kevesebb tulipán fog virágozni Hollandiában.

Alkalmazkodnak a növények a klímaváltozáshoz

Első ízben összesítették a világszerte rendelkezésre álló adatokat a kutatók azzal kapcsolatban, hogyan reagálnak a növénypopulációk az éghajlatváltozásra. A tudósok megállapították, hogy a rövid élettartamú és gyors nemzedékváltással rendelkező növények rosszabbul viselik az éghajlatváltozással együtt járó szélsőségeket, mint a hosszú életű fajok.

Változatos levéltetvek

A szúró-szívó szájszervvel rendelkező levéltetvek minden évben tetemes kárt okoznak a gyümölcsfák leveleinek, fiatal hajtásainak szívogatásával. A megtámadott levelek összesodródnak, torzulnak, elszíneződhetnek, és már a nyár elején lehullanak. Az új levelek lassabban képződnek, ami a hajtások növekedésének leállásához is vezethet.

Értékteremtő tevékenységnek tekinti a kiskertek művelését az agrártárca

Országos jelentőségű, értékteremtő tevékenységnek tekinti az Agrárminisztérium (AM) a kiskertek művelését - jelentette ki a tárca mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára a Kiskert program 2020-2025 pénteki sajtótájékoztatóján Budapesten.

Kevesebb jég, kevesebb kár

Április közepén megnyomták a gombot, s ezzel üzembe helyezték az országos jégkármérséklő rendszert. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) által üzemeltetetett, az ország 986 pontjáról ezüst-jodidot a felhőkbe juttató rendszer minden évben több milliárd forint kárt előz meg a mezőgazdaságban, emellett lakossági, ipari, állami létesítményeket, ingatlanokat és ingóságokat is véd.

Húsmentesre váltott a New York-i sztár étterem

Daniel Humm, a három Michelin-csillaggal rendelkező Eleven Madison Park étterem séfje szerint a mai modern élelmiszer-előállítás fenntarthatatlan. New York egyik legfelkapottabb étterme étlapjáról elhagyja a húst és növényi menüt állít össze, miután séfje és tulajdonosa üzenetet tett közzé a weboldalán, miszerint a modern élelmiszer-rendszer „egyszerűen fenntarthatatlan”.

Szamócamálna – akkora, mint a szamóca, de málna

A Kerti Kalendárium szerkesztőségéhez érkezett a kérdés, hogy hogyan kell ápolni a szamócamálnát, latin nevén a Rubus illecebrosus málnafajt. Ez a távol-keleti növény könnyen nevelhető nálunk is, de nem különösebben jóízű. Téli hidegre nem érzékeny, talajban nem válogat, viszont nagyon szúrós és szerteágazó gyökérzetével meredek rézsűk megfogására alkalmas.

Tavaszi lemosó permetezés

A nyugalmi időszak végen, a szőlő téli metszését követően elvégzett lemosó permetezéssel sok fontos szőlőkarósító tavaszi kártételét, elsődleges fertőzését akadályozhatjuk meg. Például a szőlőlisztharmat kórokozója micéliummal a rügyekben és ivaros termőtestekkel a tőke fás részein, törzsön, kordonkarokon megtapadva telel át. Itthon az ivaros termőtestekből induló fertőzés dominál.