Back to top

Ígéretes újdonságok - rovarbarát növények

A Taspo szaklap a közelmúltban bemutatott néhány ígéretes új nemesítésű fajtát, amelyek várhatóan népszerűek és keresettek lesznek a kertészeti árudák és a felhasználók körében. A szép, változatos színvilágú, a klímaváltozás hatásait minél jobban elviselő fajták mellett rovarbarát növények nemesítése a cél.

Lavandula intermedia Phenomenal
A levendulák népszerűsége hosszú évek óta töretlen a kiskereskedelemben és az impulzusvásárlásokban egyaránt. A Plantipp most három levendulafajtát emelt ki. Kifejezetten hosszú ideig, tavasz végétől a tél beálltáig nyílik a Lavandula angustifolia Blue Jeans, még akkor is virágba borulva díszít, amikor más angustifolia-fajták elvirágoztak. Egészen mínusz 22 °C-ig télálló. Az erős hajtásrendszerű, kompakt növekedésű fajta a Globe Planter nemesítőműhely munkájának eredménye. A feltűnő, sötétlila virágok szép kontrasztot alkotnak a szürkészöld levélzettel, a növény körülbelül 40 centiméter magasra nő meg.

A Lavandula intermedia Phenomenal (nemesítője a Peace Tree Farm) kifejezetten nagyvirágú levendulafajta.

Erős ágainak köszönhetően a bokor nem nyílik szét, még akkor sem, ha meghaladja a 70 centiméteres magasságot. A gyökérzet erős és egyenletes növekedésű. Metszés után másodvirágzása is van, így nyár elejétől késő őszig díszítenek a nagyméretű virágbimbók. A nemesítő szerint a napos helyet, normál vagy homokos talajt kedveli.

Virágágyásban, szoliterként, de vegyes beültetésekben is jól érvényesül.

Feltűnő, cirmos lombozata van a Lavandula × heterophylla Meerlo fajtának. A levelek közepe szürkészöld, a szélük viszont krémszínű. A világoskék virágok kellemesen édes illatúak. A Meerlo fajta körülbelül 90 centiméter magas, és akár 120 centiméter széles is lehet, tökéletesen alkalmas évelőágyásba vagy sziklakerti ültetéshez, de cserépben, dézsában is szépen fejlődik. Ez a levendulafajta nagyon jó szárazságtűrő, és a hőséget is jól viseli.

A napos helyet kedveli, de félárnyékon is szépen fejlődik, jó vízáteresztő talajba érdemes ültetni. Körülbelül mínusz 9 °C-ig télálló.

Caladium Heart to Heart (fent)
Néhány egynyári balkonnövény inkább résterméknek tekinthető, ám a választék bővítésével tökéletesen alkalmasak arra, hogy a szakkereskedéseket kiemelje, megkülönböztesse a versenytársak tömegétől. Az árudán belül jól elhelyezve pedig akár slágertermékekké is válhatnak.

Heart to Heart néven új Caladium-hibrideket mutatott be a Kientzler nemesítőcég. A vadonatúj sorozat hat fajtából áll, amelyek gyönyörű, mintás leveleikkel azonnal magukra vonják a tekintetet. A trópusi területekről származó növényszépségek különlegessége, hogy bár szobanövényként terjedtek el, meglepően jól viselik a kültéri kiültetést is. Június közepétől kezdve védett, napos helyre ültetve erőteljes növekedésnek indulnak, akár dzsungelhatású kertrészlet kialakítására is alkalmasak.

Dézsába, balkonládába ültetve 50-60 centiméteres magasságot érnek el. 

Október elejétől kezdve visszahúzódnak. A gumók fagymentes helyen, 18 °C körüli hőmérsékleten átteleltethetők, azonban nem mindegyik gumó hajt ki újra.

A Begonia semperflorens Spreading Pink fajta extra lapos, elterülő növekedésű, amely a semperflorens-fajták között teljesen egyedi tulajdonság, emiatt izgalmas kereskedelmi lehetőség rejlik benne. A Spreading Pink fajta egész nyáron virágzik, erős növekedésű, nagy lombozattal rendelkezik, napos, meleg helyen kiválóan fejlődik, és a tűző napot is jól viseli. Nagy zöldtömege miatt tágas, a nemesítő szerint legalább 8-10 literes növénytartókban, ámpolnában növekszik a legszebben.

A Calibrachoa Chameleon Double Desert Rose egyöntetű, sűrű, bokros növekedésű, nagyon gazdagon virágzik, és különleges színekkel hívja fel magára a figyelmet.

A telt virágok színe a sárga és rózsaszín között változik, játékos színhatást kölcsönözve a növénynek. A termesztők számára ez előny, hiszen a vásárlók által igen kedvelt vegyes színű beültetésekhez elegendő csupán egy fajtát használni. Egész nyáron át tartó virágzása, és egységes, szép növekedése miatt várhatóan sikeres fajta lesz.

A Fragaria × ananassa F1 Summer Breeze Snow új, folyton termő szamócafajta.

Formás növény nagy, hófehér virágokkal, ezért rózsaszamócának is nevezik. A kettős hasznosítású növény kiválóan illeszkedik a mostani trendekhez, a vásárlók imádni fogják terasz- és balkonnövényként. Szereti a napfényes helyet, könnyű gondozni, egész nyáron át bőségesen terem, gyümölcse finom, édes. Tavaly a zsűri javaslata alapján elnyerte az IPM fajtaújdonságoknak járó díját dézsás növény kategóriában.

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertészet és Szőlészet 2021/14 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Gombával a rák ellen

Egy új tanulmány szerint napi 18 gramm gomba elfogyasztása csökkentheti a rák kialakulásának kockázatát. Akik naponta megesznek két közepes méretű gombát, 45%-kal kisebb eséllyel lesznek rákos betegek, mint a gombát nem fogyasztók. Ez a Pennsylvaniai Egyetemen készült kutatás következtetése, amelyet az Advances in Nut­rition című cikkben publikáltak.

Mindig zsenge a karalábé

Annak idején édesapámnak megengedték, hogy ne egye meg a karalábélevest, és gyerekkoromban én sem szerettem ezt a zöldséget. Azóta sok új fajta született, amelyek zsengék maradnak és kellemes ropogós állagúak, jóízűek, nyersen is jól fogyaszthatók. Érdemes a házikertben is termeszteni, május elejétől palántázható.

Hogyan segíthet a legeltető marhatartás a globális felmelegedés enyhítésében?

Bizonyos elméletek szerint a szarvasmarhák szennyezik a légkört, mert emésztési folyamataik révén metánt bocsátanak ki. Azonban egy új megközelítés ezt az elméletet igyekszik megcáfolni, ugyanis a szarvasmarhák éppen, hogy segítenek a légköri széndioxid csökkentésében és a klímaváltozás enyhítésében.

A klímaváltozás hatása

Nagyszabású nemzetközi tudományos tanulmányt készít a FAO az éghajlatváltozás növényi kártevőkre gyakorolt hatásáról a mezőgazdaságban, az erdőgazdálkodásban és az ökoszisztémákban. Az átfogó tanulmány megjelentetését Finnország kezdeményezte és támogatta.

A biogazdálkodás képes lehet ellátni Európát 2050-re

Meg lehetne valósítani Európában egy biogazdálkodáson alapuló, fenntartható, biodiverzitás-barát agro-élelmiszerrendszert, amely lehetővé teszi a mezőgazdaság és a környezet kiegyensúlyozott együttélését a francia Nemzeti Kutatási Központ (CNRS) tudósai szerint.

Hazánkban is megjelent a paradicsom barna termés-ráncosodás vírus

A paradicsomot és paprikát károsító paradicsom barna termés-ráncosodás vírus (ToBRFV) rendkívül könnyen terjedő, jelentős veszteséget okozó, veszélyes károsító. 2018 óta Európa számos országában teret hódított, és idén egy Csongrád-Csanád és egy Győr-Moson-Sopron megyei termelőnél is igazolta a jelenlétét a Nébih laboratóriuma.

Májusi cseresznye...

Május közepén érik a legkorábbi magyar nemesítésű cseresznye, majd sorban követik a többiek. A hazai fajták közt több öntermékeny is van, amikhez nem kell porzópartnert ültetnünk a kertbe. Akinek csak kevés helye van, ilyet válasszon!

Kínában utcákat fertőtlenít, Mindszenten gyümölcsöst permetez

Kínában a fejlesztések olyan ütemben zajlanak, hogy néha még angol nyelvű szoftvert sem érkeznek készíteni egy új termékhez. Ennek egy mindszenti gyümölcsöskertben voltunk a szemtanúi, permetezőrobotot láttunk. De ha kell, füvet nyír, műtrágyát szór, vagy terhet hord az eszköz.

Meglephetünk egy virágcsokorral?

Egy ország mosolyát szeretnék előcsalogatni június 28-án hazánk lelkes és a közös jóért örömmel adakozó „virágos” szak­emberei (virágüzletek, kertészeti árudák, faiskolák), vagyis újra itt a nagysikerű VIRÁGGAL EGY MOSOLYÉRT országos akció.

Négyen versengenek a díjért

Bemutatták azt a négy új nemesítésű fajtát, amelyek idén esélyesek lehetnek a FleuroStar2021 díj elnyerésére. A versenyt szervező Fleuroselect nemzetközi dísznövényszövetség összegyűjtötte, hogy mely tulajdonságaiknak köszönhetően szerepelhetnek ezek a fajták a legjobbak között.