Back to top

Ígéretes újdonságok - rovarbarát növények

A Taspo szaklap a közelmúltban bemutatott néhány ígéretes új nemesítésű fajtát, amelyek várhatóan népszerűek és keresettek lesznek a kertészeti árudák és a felhasználók körében. A szép, változatos színvilágú, a klímaváltozás hatásait minél jobban elviselő fajták mellett rovarbarát növények nemesítése a cél.

Lavandula intermedia Phenomenal
A levendulák népszerűsége hosszú évek óta töretlen a kiskereskedelemben és az impulzusvásárlásokban egyaránt. A Plantipp most három levendulafajtát emelt ki. Kifejezetten hosszú ideig, tavasz végétől a tél beálltáig nyílik a Lavandula angustifolia Blue Jeans, még akkor is virágba borulva díszít, amikor más angustifolia-fajták elvirágoztak. Egészen mínusz 22 °C-ig télálló. Az erős hajtásrendszerű, kompakt növekedésű fajta a Globe Planter nemesítőműhely munkájának eredménye. A feltűnő, sötétlila virágok szép kontrasztot alkotnak a szürkészöld levélzettel, a növény körülbelül 40 centiméter magasra nő meg.

A Lavandula intermedia Phenomenal (nemesítője a Peace Tree Farm) kifejezetten nagyvirágú levendulafajta.

Erős ágainak köszönhetően a bokor nem nyílik szét, még akkor sem, ha meghaladja a 70 centiméteres magasságot. A gyökérzet erős és egyenletes növekedésű. Metszés után másodvirágzása is van, így nyár elejétől késő őszig díszítenek a nagyméretű virágbimbók. A nemesítő szerint a napos helyet, normál vagy homokos talajt kedveli.

Virágágyásban, szoliterként, de vegyes beültetésekben is jól érvényesül.

Feltűnő, cirmos lombozata van a Lavandula × heterophylla Meerlo fajtának. A levelek közepe szürkészöld, a szélük viszont krémszínű. A világoskék virágok kellemesen édes illatúak. A Meerlo fajta körülbelül 90 centiméter magas, és akár 120 centiméter széles is lehet, tökéletesen alkalmas évelőágyásba vagy sziklakerti ültetéshez, de cserépben, dézsában is szépen fejlődik. Ez a levendulafajta nagyon jó szárazságtűrő, és a hőséget is jól viseli.

A napos helyet kedveli, de félárnyékon is szépen fejlődik, jó vízáteresztő talajba érdemes ültetni. Körülbelül mínusz 9 °C-ig télálló.

Caladium Heart to Heart (fent)
Néhány egynyári balkonnövény inkább résterméknek tekinthető, ám a választék bővítésével tökéletesen alkalmasak arra, hogy a szakkereskedéseket kiemelje, megkülönböztesse a versenytársak tömegétől. Az árudán belül jól elhelyezve pedig akár slágertermékekké is válhatnak.

Heart to Heart néven új Caladium-hibrideket mutatott be a Kientzler nemesítőcég. A vadonatúj sorozat hat fajtából áll, amelyek gyönyörű, mintás leveleikkel azonnal magukra vonják a tekintetet. A trópusi területekről származó növényszépségek különlegessége, hogy bár szobanövényként terjedtek el, meglepően jól viselik a kültéri kiültetést is. Június közepétől kezdve védett, napos helyre ültetve erőteljes növekedésnek indulnak, akár dzsungelhatású kertrészlet kialakítására is alkalmasak.

Dézsába, balkonládába ültetve 50-60 centiméteres magasságot érnek el. 

Október elejétől kezdve visszahúzódnak. A gumók fagymentes helyen, 18 °C körüli hőmérsékleten átteleltethetők, azonban nem mindegyik gumó hajt ki újra.

A Begonia semperflorens Spreading Pink fajta extra lapos, elterülő növekedésű, amely a semperflorens-fajták között teljesen egyedi tulajdonság, emiatt izgalmas kereskedelmi lehetőség rejlik benne. A Spreading Pink fajta egész nyáron virágzik, erős növekedésű, nagy lombozattal rendelkezik, napos, meleg helyen kiválóan fejlődik, és a tűző napot is jól viseli. Nagy zöldtömege miatt tágas, a nemesítő szerint legalább 8-10 literes növénytartókban, ámpolnában növekszik a legszebben.

A Calibrachoa Chameleon Double Desert Rose egyöntetű, sűrű, bokros növekedésű, nagyon gazdagon virágzik, és különleges színekkel hívja fel magára a figyelmet.

A telt virágok színe a sárga és rózsaszín között változik, játékos színhatást kölcsönözve a növénynek. A termesztők számára ez előny, hiszen a vásárlók által igen kedvelt vegyes színű beültetésekhez elegendő csupán egy fajtát használni. Egész nyáron át tartó virágzása, és egységes, szép növekedése miatt várhatóan sikeres fajta lesz.

A Fragaria × ananassa F1 Summer Breeze Snow új, folyton termő szamócafajta.

Formás növény nagy, hófehér virágokkal, ezért rózsaszamócának is nevezik. A kettős hasznosítású növény kiválóan illeszkedik a mostani trendekhez, a vásárlók imádni fogják terasz- és balkonnövényként. Szereti a napfényes helyet, könnyű gondozni, egész nyáron át bőségesen terem, gyümölcse finom, édes. Tavaly a zsűri javaslata alapján elnyerte az IPM fajtaújdonságoknak járó díját dézsás növény kategóriában.

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertészet és Szőlészet 2021/14 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Négyen versengenek a díjért

Bemutatták azt a négy új nemesítésű fajtát, amelyek idén esélyesek lehetnek a FleuroStar2021 díj elnyerésére. A versenyt szervező Fleuroselect nemzetközi dísznövényszövetség összegyűjtötte, hogy mely tulajdonságaiknak köszönhetően szerepelhetnek ezek a fajták a legjobbak között.

Az ehető bambuszrügy hazánkban is megterem

A néhány centiméteres „bambuszgyeptől” a több, mint 10 méter magas példányokig jól megférnek egymás mellett, az eredeti hazájuktól messzire került gyulai bambuszkert lakói. Mivel itt a szezonja, megkóstoltuk a magyar bambuszt – és finom! Az ehető bambuszok mellett e növényeknek sok más hasznuk is van, de a sötét múlt is kísért: emberölésre is használták némelyiket...

Egyesíti az előnyöket

Az amerikai pot in pot (konténer a konténerben) faiskolai termesztési rendszer egyesíti a szabadföldi és a konténeres termesztés előnyeit. A módszer lényege, hogy két konténer süllyesztenek a talajba, az egyik az úgynevezett állandó, a másik pedig a növényt tartalmazó termesztőcserép.

Szikrázó virágszőnyeget alkot a kristályvirág

Dél-Afrika hegyeiből és sivatagaiból származik a kristályvirág, amit körülbelül 30 éve vezettek be a dísznövény-kertészetbe mint fagytűrő, gazdagon virágzó pozsgás növényt. A kristályvirágokat többféleképpen lehet felhasználni, a terület adottságaitól függően.

Dióolaj zöld dióból

Június második felében végre elérkezik a zöld dió szedésének az ideje. Megéri kísérletezni vele, mert a zsenge termés igazán különleges és ínycsiklandó finomságokhoz használható.

Sicc a kertből! - Macskariasztó trükkök

Szőrösek, aranyosak, bújósak és magának valóak egyszerre, ugyanakkor konokok, de játékosak… és igazán fura viselkedést képes produkálni. Cirmik, Lukréciák és Szerénkék hada bandázik a kertekben, és nemcsak átjáróházként tekintenek a magántulajdonú ingatlanokra, de hatalmas alomtálcának is vélik gondozott gyepünk, virágágyásaink, zöldséges és fűszernövénykertünk minden egyes négyzetcentiméterét.

Kínában high-tech üvegházakkal küzdenek a koronavírus okozta élelmiszerhiánnyal

Kína legnépesebb városa, Sanghaj mellett fekvő Chongming-szigeten a munkások paradicsomot és uborkát szednek és csomagolnak egy üvegházban, amelyet egy holland vállalat üzemeltet. A több mint három futballpálya hosszú és két emelet magas létesítmény havonta akár 120 tonna cseresznyeparadicsomot is képes termelni.

Fokozódó csapadékhiány

Június általában a legmagasabb csapadékösszegű hónapunk, ami eddig igencsak száraz, és a következő 6-8 nap során sem várható kiadós, áztató eső. A talaj egyre jobban kiszárad, már nemcsak a felszín közeli, hanem a mélyebb rétegek is. A kórokozók elleni védekezésben és az érésben levő gyümölcsök számára jól jön a száraz idő, a szántóföldi növényeinknek viszont óriási szüksége lenne a csapadékra.

A budapesti virágágyások örökbe fogadhatók

Már van rá példa, hogy valaki fővárosi virágágyást fogadott örökbe egyeztetve a Főkerttel. A cég örült a megkeresésnek, mert nem tudnak mindenhol napi szintű gondoskodást biztosítani, ezért jó ha egy ilyen civil kezdeményezés résztvevői is besegítenek ebbe.

A füge is okozhat "égési sérülést"

Hamarosan itt a fügeszezon. Akinek érzékeny a bőre, óvatosan bánjon a növénnyel: akárcsak a sajtóhírekből ismert medvetalp, a füge is válthat ki allergiás bőrgyulladást. Zárt ruházattal, körültekintéssel meg lehet előzni a kellemetlenséget.