Back to top

Legeltetés és gyomirtás - gyomkezelés szarvasmarhákkal

Itt a tavasz, a hőmérséklet melegszik, a madarak csicseregnek,a tulipánok is virágzanak, viszont ezzel egyidőben a nemkívánatos gyomnövények is megjelentek. Hogyan hat ez a legeltetésre? Mire számítsanak a szarvasmarhatartók a gyomkezelési stratégia tervezésekor?

A szarvasmarha legeltetéssel történő gyomirtás ötlete nemrégiben felmerült a Kansas Állami Egyetem Húsmarha Intézetének Cattle Chat Podcastjében. A szarvasmarhatartás szakértők egy csoportja megvitatta a témát, többek között Sarah Lancaster, az egyetem tudósa és adjunktusa, valamint Phillip Lancaster BCI takarmányozási szaktanácsadója és Brad White igazgató.

Mire számítsanak a szarvasmarhatartók a gyomkezelési stratégia tervezésekor?

"Az állattartóknak tudniuk kell, mi a céljuk - mondta Sarah Lancaster -, ha a cél a jó minőségű széna termesztése, akkor a gyomkezelési stratégia különbözik attól a tanácstól, amit akkor adnék, ha a terv a szarvasmarhák legeltetése lenne."

Sarah Lancaster hozzátette a legfontosabb tanácsot, amelyet a gyomirtással kapcsolatban adhat – ne legeltessék túl a legelőket.

"Kerülje a túlzott legeltetést, mert fontos, hogy a takarmánynövény egészséges maradjon. Túllegeltetés esetén pedig teret adunk a gyomnövényeknek is.”

Folytatta: „ Más évelő növényekhez hasonlóan a fűfélék is a télire elraktározott tápanyagkészletből hozzák meg első hajtásukat, és amennyiben idejekorán ráengedik a szarvasmarhákat a legelőre, akkor az bizony árt a növénynek.” Phillip azt tanácsolja, hogy a tarlómagasság a legeltetés előtt érje el a 12-15 cm-t, őshonos gyepek esetén pedig a 20-25 cm-t.

A túlzott legeltetés elkerülése mellett Sarah Lancaster azt javasolja az állattartóknak, hogy 3-4 évente vegyenek talajmintákat legelőikről, és azt teszteltessék laboratóriumban.

„A laboratórium segít abban, hogy pontosan hány mintát kell leadni. Én azt javaslom, hogy a legelő teljes feltérképezése érdekében legalább 15 különböző helyről vegyenek mintát.. ”- mondta.

A minta eredményei megmutatják a pH, a nitrogén és a foszfor mennyiségét a talajban. "A talaj az idő múlásával lassan ugyan, de változik." - mondta Sarah. A talajösszetétel ismerete segít az állattartóknak és az agronómiai tanácsadóknak a megfelelő stratégia kidolgozásában és a műtrágya időben történő kijuttatásának meghatározására.

Az egyetemi tudós hozzátette azt is, hogy nem minden gyom káros a gazdák számára. Egyes gyomok, mint például a parlagfű, jó tápértékkel bír, és a szarvasmarhák bátran legelhetik azt, nem utolsó szempont, hogy legeltetéssel visszaszorítható a parlagfű.

Forrás: 
agdaily.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kiskertek öntözése: már most is szükséges lehet…

Már idén is voltak meleg napok, amikor csapadékhiány volt tapasztalható a kertekben: a zöldségeskertekben elvetett magok kelesztő öntözés nélkül nem tudnak kicsírázni, és a palántázás után is szükség van vízpótlásra… Bár most esős napok vannak országszerte, ez nem marad így sokáig...

Rovartenyésztés felsőfokon: Amusca és Mavitec innovációja

A mérnöki, építési és tesztelési időszak után már rendelhető az első méretezhető, mobil rovartenyésztő "istálló". A forradalmi ötlet dr. Walter Jansentől, a rovarfehérjék előállításával foglalkozó Amusca rovarszakértőjétől származik, célja pedig az élő rovarlárvák előállítása fehérjetermelés céljából, a baromfi- és vízitakarmány-ipar számára.

Aszály sújtja a brazil kukoricát, a takarmányköltségek fenyegetik a húsipart

A száraz időjárás és a rosszul időzített ültetés nehezíti Brazília idei második kukoricatermését, felélesztve a takarmányárak újabb megugrásától való félelmeket, és emlékeztetve a húsipar 2016-os aszály utáni válságára.

Pályáznak vagy bezárnak: sok állattartó számára vízválasztó a következő időszak

Harminc milliárdos pályázati keret nyílik meg május 28-án a kisebb állattartó telepek korszerűsítésére, és több mint ötszörösére emelte a kormány a tavaly hirdetett ÁTK-t.

Húsmentesre váltott a New York-i sztár étterem

Daniel Humm, a három Michelin-csillaggal rendelkező Eleven Madison Park étterem séfje szerint a mai modern élelmiszer-előállítás fenntarthatatlan. New York egyik legfelkapottabb étterme étlapjáról elhagyja a húst és növényi menüt állít össze, miután séfje és tulajdonosa üzenetet tett közzé a weboldalán, miszerint a modern élelmiszer-rendszer „egyszerűen fenntarthatatlan”.

Új fajták és takarmányok

A takarmányozás mindig is az állattenyésztéssel kapcsolatos kutatásoknak azon területe volt, ahol a gazdasági élet szereplői szívesen együttműködtek az egyetemekkel, hisz a takarmányozási költségek csökkentése meghatározó az állati termék előállításának rentabilitásában.

Eső formájában érkezik a májusi arany

A jó májusi időhöz csapadék és meleg kell. Az elkezdődő csapadékos időszak országszerte hoz esőt, nagy valószínűséggel megáznak az állományok a jövő hét elejéig. Szükség is van a csapadékra, a talaj fölső rétege ugyanis nagy területen száraz, a frissen kelt kapás növények, és az őszi vetések is meghálálják majd. A fejlődésben egyébként 1-2 hetes lemaradás van a hideg tavaszi idő miatt.

Gyepgazdálkodási munkacsoportot hozott létre az Agrárminisztérium

Gyepgazdálkodási munkacsoportot hozott létre az Agrárminisztérium a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Állattenyésztők Szövetsége részvételével és kezdeményezésére annak érdekében, hogy elősegítse a hazai gyepek jobb hasznosítását és a gyepgazdálkodás színvonalának emelését – mondta Feldman Zsolt mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár.

Hullámzó hőmérséklet: gondok és gondolatok

A furcsa és elkeserítő időjárású tél végén próbáltam találó közmondást keresni a múlt népi bölcsességéből. O. Nagy Gábor egyetlen igazi, faggyal kapcsolatos adatát találtam: „Majd ha fagy, hó lesz nagy, majd ha zöldre virágzik, kékre fagy”. Az idén januártól sokféle meglepetés érte a gazdákat: összekeveredett a késő ősz, az alig tél és a kora tavasz.

A tehenész-gumicsizma már a múlté

Egy pályakezdő agrármérnöknek hatalmas megpróbáltatás a semmiből felépíteni egy vállalkozást, ugyanakkor nem is lehetetlen. Hogy megvalósuljon, folyamatos tapasztalatszerzésre van szükség: meg kell ismerni a szakma legalját, a kétkezi munkát, az alkalmazottak gondolkodásmódját, az állatok életét, és ezekből építkezve létrehozni a vállalkozást, máskülönben a cég ingatag alapokon nyugszik.