0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Több millió embernek keserű a csokoládé

A csokoládé iránti globális kereslet növekszik, de a látszólag kedvező helyzet ellenére néhány kakaóbab termelő országban, elsősorban Ghánában és Elefántcsontparton a gazdálkodók mély szegénységben élnek és teljesen elfogadott a gyermekmunka is.

A kakaóbab munkaigényes, fáradtságos termelése sok helyen méltatlan körülmények között, a természetet és a termelésben résztvevőket kizsákmányolva történik.

A kakaótermesztés 5,5 millió gazdálkodónak és mintegy 40 millió bérmunkásnak jelenti a megélhetést. Jövedelmük a világ tőzsdéjén tapasztalható áringadozásoktól és az egyre kiszámíthatatlanabb időjárási viszonyoktól függ.

A világ kakaóbab termésének közel kétharmada Nyugat-Afrikából származik. A legnagyobb kakaótermelő ország Elefántcsontpart, ahol aggasztó jelenség a “modernkori rabszolgaság”, de különösen a legrosszabb körülmények között dolgoztatott gyermekmunkások magas száma. Emellett a nagyfokú szegénység és erdőirtás, valamint a nemi alapú megkülönböztetés szintén velejárója a kakaótermelésnek. A munka több mint kétharmadát asszonyok végzik az átlagos elefántcsontparti kakaóültetvényeken, de csak a jövedelem negyedét kapják meg. 

A Fairtrade Alapítvány képviselői arra figyelmeztetnek, hogy

egy munkás napi kevesebb mint egy dollárt keres. Az ilyen jövedelmek csak a vegetációt teszik lehetővé

– szó sincs olyan beruházásokról, amelyek új eszközökbe vagy az új termelési módszerek elsajátításába fektetnének be, ami elősegítené a jövedelem növelését.

Ilyen körülmények között rendkívül fontos a Fairtrade által nyújtott, a kakaótermő régiókban működő tanúsítvány rendszer.

A Fairtrade Alapítványt azért hozták létre, hogy támogassa a helyi vállalkozásokat azáltal, hogy a gazdák számára tisztességes termékárakat és stabil feltételeket biztosítsanak az áruk exportálásához. A Fairtrade hálózathoz tartozó gazdálkodók fix árat kapnak terményeikért, amely fedezi a fenntartható kakaótermelés költségeit.

A Fairtrade szerint a jelenség felszámolása, a fenntartható (környezetbarát és etikus) termesztési gyakorlat megvalósítása csak a farmerek méltányos megfizetésével képzelhető el. De ettől még nagyon messze vannak: például a kávé amerikai felvásárlási ára negyven százalékkal marad el a fenntarthatósághoz szükséges minimális szinttől.

A Fairtrade tevékenységei nem korlátozódnak a kakaótermelők támogatására. A rendszer kiterjed a gyapot, a kávé, a tea és a virág termesztőkre is, törekszik helyzetük javítására, esélyt teremtve arra, hogy tisztességes díjazást kapjanak az elvégzett munkájukért. Valamint a méltányos kereskedelem egyik kulcspontja, hogy tiltja a gyermekmunkát.

A FairTrade és a kifejezetten kávéra, teára, kakaóra specializálódott UTZ egyik fő célkitűzése a kakaótermelésben eluralkodott nagyfokú kizsákmányoló munkamódszerek visszaszorítása lett. 

A Fairtrade nem csak a tisztességes minimál árat garantálja a termesztőknek, de a nemi alapú bérkülönbségek ellen is fellép a világ minden táján. A garantált minimális felvásárlási ár biztosabb megélhetést, magasabb jövedelmet nyújt a termelőknek akkor is, amikor a világpiaci ár csökken.

2017-ben a kakaó volt a leggyorsabban (57%-al) növekvő fairtrade termék a világon. 2018-ban további 21%-al nőtt az eladott mennyiség, és 44 millió Euró Fairtrade prémiumot fizettek ki a minősített kakaótermelő gazdáknak.  

A fogyasztók tudva, hogy a többletkiadás társadalmi célokat szolgál, hajlandók átlag 30-50 százalékkal többet fizetni a fairtrade termékekért. Magyarországon az UTZ minősített csokoládé, kakaó, kávé könnyebben elérhető és olcsóbb, amelyeket leginkább a Nestlé, a Lidl és az Aldi termékein találhatjuk meg. Érdemes tehát keresni a 100% UTZ Certified feliratot is.

A méltányos kereskedelemből származó termékek rendszerint bio-minősítésűek is, és a fairtrade csokoládék a legjobb minőségű csokik közé tartoznak.  Fogyasztóként tehát annyit tehetünk, hogy pénzünkkel az etikus körülményeket, a fairtrade termékeket támogatjuk.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu