Back to top

10 éves mélyponton a marhahúsfogyasztás

Oroszországban tavaly 1,94 millió tonnára esett vissza a marhahúsfogyasztás, mely 3,4 %-os visszaesést jelent az előző évhez képest. A nagymértékű csökkenés legfőbb okát a HoReCa szektor bezárása és a fogyasztók alacsonyabb jövedelme jelenti.

illusztráció
Fotó: Csatlós Norbert
Az orosz Nemzeti Hússzövetség közleménye szerint a koronavírus-járványhoz kapcsolódó korlátozások, az otthoni munkavégzés és a jövedelem bizonytalansága mind olyan tényezők voltak, amelyek tavaly arra késztették a fogyasztókat, hogy inkább olcsóbb húsokat válasszanak, például baromfit vagy sertéshúst a marhahús helyett.

A marhahúsfogyasztás immár második éve csökken folyamatosan és 10 éves mélypontra zuhant tavaly.

Ugyanakkor azt is megfigyelték, hogy amikor a fogyasztók mégis a marha mellett döntenek, inkább a prémium minőséget választják, így például a fekete Angus marhahús értékesítése tavaly 25%-kal nőtt. Ez a pozitív tendencia pedig idén is folytatódik a prémium hústermékek esetében, míg

az olcsóbb marhahúsok iránti kereslet már évek óta csökken.

A marhahúsok exportja tavaly is növekedett (20 000 tonnára), ám a készletek 45%-a a kínai piac irányul. Az ágazat szakértői arra számítottak, hogy a marhahús értékesítése az idei év végére helyreáll, amit a HoReCa szegmens újranyitása, valamint a sertés- és baromfihús áremelkedése is fellendít majd. A húsiparban történt változásokban részben az afrikai sertéspestis is közrejátszott, melynek következtében

az orosz Nemzeti Sertéstenyésztők Szakszervezete idén a sertéshústermelést 175-180 000 tonnára jósolta, a korábbi 250-260 000 tonnás mennyiség helyett.

A Cherkizovo Group, orosz húsipari feldolgozó vállalat év elején, a negyedik negyedévben 176 200 tonna értékesítési mennyiséget tapasztalt, mely összhangban volt a 2019-es és az azt megelőző negyedik negyedéves eredményekkel.

Az átlagos eladási ár éves szinten 4%-kal nőtt, míg negyedéves összehasonlításban 5%-kal emelkedett.

Forrás: 
esmmagazin.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Hurrá! Végre jöhet a kukacropi!

A szárított sárga lisztkukac lett a nyerő, ez az első ehető rovar, amely élelmiszerként megszerezte a forgalomba hozatali engedélyt az EU-ban.

Kevesebb holland tulipán lesz jövőre

A holland tulipán népszerűsége évek óta töretlen, ráadásul a tulipánszezon ideje is hosszabb lett. Az idei fagykárok miatt azonban jövőre kevesebb tulipán fog virágozni Hollandiában.

Végre berobbant a spárgaszezon

Az időnként már túlzottan is meleg napokon lendületesen fejlődnek a sípok, így akár reggel és este is végig kell menni a sorokon a szedőknek. A napi hozam pedig az előző hetinek a háromszorosa, tudtuk meg Gulyás Jánostól, az 50 hektár, zömében zöldspárga ültetvénnyel rendelkező Bács-Zöldért Zrt. igazgatójától.

Méregtelenítő kúrák - használ vagy inkább árt a testünknek?

A méregtelenítő kúrák célja a szervezet méregtelenítése a mérgező anyagoktól, népszerűek az egészségük javításában érdekelt emberek körében. De vajon ezek hasznosak vagy inkább károsak?

Baromfihús hiány az Egyesült Államokban

Az amerikai piacon jelenleg gondot okoz a baromfihús iránti kereslet kielégítése. A csirkehúsos szendvicsek a vártnál jobban fogynak, de a hústermelők nem tudnak lépést tartani a megnövekedett igényekkel.

A paradicsom térhódítása az olasz gasztronómiában

Legyen szó egy pizzáról vagy egy spagettiről Olaszország legikonikusabb ételei mind tartalmaznak paradicsomot. De ez nem volt mindig így. Valójában a paradicsom csak a 19. században vált az olasz gasztronómia szerves részévé, azelőtt pedig azt gondolták erről a növényről, hogy mérgező.

Húsmentesre váltott a New York-i sztár étterem

Daniel Humm, a három Michelin-csillaggal rendelkező Eleven Madison Park étterem séfje szerint a mai modern élelmiszer-előállítás fenntarthatatlan. New York egyik legfelkapottabb étterme étlapjáról elhagyja a húst és növényi menüt állít össze, miután séfje és tulajdonosa üzenetet tett közzé a weboldalán, miszerint a modern élelmiszer-rendszer „egyszerűen fenntarthatatlan”.

Nézd meg a kezét, vedd meg a sajtját!

Magyarországon egyre többen készítenek tehén- és kecsketejből tejfölt, túrót, sajtokat, ám olyan szakember még mindig kevés van, aki a juhtejre alapozza vállalkozását. Rácz Miklós Tamás sajtkészítő Miskolctól 15 percnyi autózásra, Újcsanáloson ezt tette, amikor pár éve az öltönyt lecserélte gumicsizmára, s ezt azóta sem bánta meg.

Mi a hosszú élet titka?

Az emberek többségének az álma, hogy idősebb korában lássa felnőni az unokákat és aktívan részt vegyenek az ő életükben. Ezért is nagyon fontos a megfelelő táplálkozás, aminek elengedhetetlen eleme a zöldség-, gyümölcsfogyasztás.

Új fajták és takarmányok

A takarmányozás mindig is az állattenyésztéssel kapcsolatos kutatásoknak azon területe volt, ahol a gazdasági élet szereplői szívesen együttműködtek az egyetemekkel, hisz a takarmányozási költségek csökkentése meghatározó az állati termék előállításának rentabilitásában.