Back to top

A jövő termőterülete a tenger

A gazdálkodás hagyományos receptje, melyben a jó minőségű termőföld, az ivóvíz és a napfény játszotta a főszerepet, hamarosan átalakulhat. A legfontosabb összetevők mennyisége véges, így itt az ideje, hogy alternatív megoldásokat is figyelembe vegyünk a jövő növénytermelését illetően. Akár folyókon és tengereken ringatózó üvegházakban is folyhat majd a termelés...

Csepp a tengerben

Tengerek és folyókon is horgonyozhat az üvegház
Fotó: youtube
A Föld vízkészletének 97% tengervíz, 1% jégbe van zárva, tehát a megmaradó 2% az az édesvíz mennyiség, amellyel gazdálkodhatunk. Akarunk, de vajon meddig lesz elég, ha ilyen átgondolatlanul és pazarlóan használjuk? A nyugati országokban olyan magától értetődő, hogy az ivóvíz mindig rendelkezésre áll, hogy

csak ritkán gondolunk arra, hogy vannak helyek, ahol alig tudnak hozzájutni tiszta vízhez.

Szintén nem szívesen ismerjük be, hogy ez a készlet bizony korlátozott, és egyre közeledünk a végéhez. Pedig a földi élet édesvíz nélkül egyelőre aligha elképzelhető.

Sós föld

Az utóbbi időkben a tengerszint emelkedése révén egyre több terület vált terméketlenné.

A sós víz beszivárogva tönkre teszi a földalatti édesvíz készleteket, vagy egyszerűen csak elárasztja a part menti szakaszokat.

Ezért egyes földterületek a magas sótartalom miatt már nem alkalmasak a művelésre. A szikes talajok mennyiségének növekedése is egy a klímaváltozás negatív következményi közül. Ezeket a feltételeket csak nagyon gyér növényzet tolerálja, ezért érdekes és létfontosságú kihívás, hogy kiszélesítsük az élelmiszernövények körét a sótartalommal szemben ellenállóbb fajokkal.

A fény és a víz adott...
Fotó: youtube

Tengernyi termőterület

Hogyan lássuk el mégis élelemmel a lakosságot miközben mind a termőföld, mind az édesvízkészletünk riasztó mértékben apad, és a légszennyezés problémája sem elhanyagolható? Egy újfajta szerkezettel alkalmassá tehetjük a tengerek felszínét a növénytermesztésre.

A Cristiana Favretto és Antonio Girardi által megálmodott vízen lebegő üvegház a kutatók szerint megoldással szolgálhat az előbbi kérdésre.

A vízen lebegő üvegház nem foglal termőterületet és helyváltoztatása is megoldott
Fotó: youtube
A lebegő üvegház

A Jellyfish Barge vagyis a medúza bárka az emberiség mentőcsónakja lehet, mely alig igényel energiabefektetést, mégis számos előnnyel kecsegtet. A modulos felépítésű, bővíthető favázból álló szerkezet a vízfelszínen lebeg, 96 műanyag dobon támaszkodva. Kulcsfontosságú kitétel volt, hogy a felhasznált elemek újrahasznosíthatók, és ami még fontosabb, hogy amennyiben lehetséges újrahasznosításból származók legyenek.

Ez a szerkezet képes édesvizet előállítani a tengervízből csupán a napenergia segítségével.

A Földközi- tenger klímáján ez több mint 200 litert jelent naponta. Aztán ezt használják fel a növénytermesztésben, de mivel a keletkezett víz túl tiszta, az ásványianyagok pótlása végett 10 százalékban tengervizet kevernek hozzá.

A rendhagyó épületben hidrokultúrás termesztés folyik
Fotó: youtube

Termőföld nélkül történik a termesztés. A növények vízkultúrában növekednek, de ez a konstrukció 70%-kal több vizet takarít meg a hagyományos hidroponikus rendszerekhez képest.

Havonta 1000-1500 konyhakerti növény előállítására alkalmas

A jövőben még szükség lehet arra, hogy a vízfelszíneket is hasznosítsuk.

A Pnat által készített, napelemekkel felszerelt prototípus egy új ellátási modellt testesít meg, mely ideális alternatíva a partmenti régiókba.

A projekt több nemzetközi díjat nyert, mivel a termesztéshez csupán természetes energiaforrásokat használ, anélkül, hogy kizsigerelné a környezetet.

Green Milan: The Jelly Fish Barge | Italia Slow Tour

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kiskertek öntözése: már most is szükséges lehet…

Már idén is voltak meleg napok, amikor csapadékhiány volt tapasztalható a kertekben: a zöldségeskertekben elvetett magok kelesztő öntözés nélkül nem tudnak kicsírázni, és a palántázás után is szükség van vízpótlásra… Bár most esős napok vannak országszerte, ez nem marad így sokáig...

Új rododendron fajt fedeztek föl

Az oldenburgi egyetem kutatója elsőként számolt be a napokban arról, hogy az Egyesült Államokban található Great Smoky Mountains Nemzeti Park területén új rodondron fajra bukkant.

Kevesebb holland tulipán lesz jövőre

A holland tulipán népszerűsége évek óta töretlen, ráadásul a tulipánszezon ideje is hosszabb lett. Az idei fagykárok miatt azonban jövőre kevesebb tulipán fog virágozni Hollandiában.

Végre berobbant a spárgaszezon

Az időnként már túlzottan is meleg napokon lendületesen fejlődnek a sípok, így akár reggel és este is végig kell menni a sorokon a szedőknek. A napi hozam pedig az előző hetinek a háromszorosa, tudtuk meg Gulyás Jánostól, az 50 hektár, zömében zöldspárga ültetvénnyel rendelkező Bács-Zöldért Zrt. igazgatójától.

Alkalmazkodnak a növények a klímaváltozáshoz

Első ízben összesítették a világszerte rendelkezésre álló adatokat a kutatók azzal kapcsolatban, hogyan reagálnak a növénypopulációk az éghajlatváltozásra. A tudósok megállapították, hogy a rövid élettartamú és gyors nemzedékváltással rendelkező növények rosszabbul viselik az éghajlatváltozással együtt járó szélsőségeket, mint a hosszú életű fajok.

Változatos levéltetvek

A szúró-szívó szájszervvel rendelkező levéltetvek minden évben tetemes kárt okoznak a gyümölcsfák leveleinek, fiatal hajtásainak szívogatásával. A megtámadott levelek összesodródnak, torzulnak, elszíneződhetnek, és már a nyár elején lehullanak. Az új levelek lassabban képződnek, ami a hajtások növekedésének leállásához is vezethet.

Méregtelenítő kúrák - használ vagy inkább árt a testünknek?

A méregtelenítő kúrák célja a szervezet méregtelenítése a mérgező anyagoktól, népszerűek az egészségük javításában érdekelt emberek körében. De vajon ezek hasznosak vagy inkább károsak?

Értékteremtő tevékenységnek tekinti a kiskertek művelését az agrártárca

Országos jelentőségű, értékteremtő tevékenységnek tekinti az Agrárminisztérium (AM) a kiskertek művelését - jelentette ki a tárca mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára a Kiskert program 2020-2025 pénteki sajtótájékoztatóján Budapesten.

Kevesebb jég, kevesebb kár

Április közepén megnyomták a gombot, s ezzel üzembe helyezték az országos jégkármérséklő rendszert. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) által üzemeltetetett, az ország 986 pontjáról ezüst-jodidot a felhőkbe juttató rendszer minden évben több milliárd forint kárt előz meg a mezőgazdaságban, emellett lakossági, ipari, állami létesítményeket, ingatlanokat és ingóságokat is véd.

A paradicsom térhódítása az olasz gasztronómiában

Legyen szó egy pizzáról vagy egy spagettiről Olaszország legikonikusabb ételei mind tartalmaznak paradicsomot. De ez nem volt mindig így. Valójában a paradicsom csak a 19. században vált az olasz gasztronómia szerves részévé, azelőtt pedig azt gondolták erről a növényről, hogy mérgező.