Back to top

Női gazdák Azerbajdzsánban

A nők 77 százaléka vidéken él Azerbajdzsánban és 32 százalékuk dolgozik a mezőgazdaságban, míg a férfiak között csak 24 százalék ez az arány. A nőknek azonban számos olyan kihívással kell szembenézniük, mint a nemek közötti bérszakadék, a többszörös munkaterhelés és a szociális szolgáltatásokhoz való rossz hozzáférés. Összességében hat órát dolgoznak ingyen naponta, míg a férfiak csak kettőt.

Az azeri kormány tavaly óta működik együtt a FAO-val
Húsz régióból több mint száz nő tagja a mezőgazdászhálózatnak
Fotó: FAO/Abdul Mustafazade
A FAO és az azeri kormány szerint a mezőgazdaságban vállalkozó nők megerősítése jelentős gazdasági lehetőség. 2020 óta működnek együtt a vidéki női gazdálkodók támogatásában - egyebek mellett az innovatív technológiák megismertetése révén a zöldség- és gyümölcstermesztésben, valamint a szarvasmarha- és baromfitenyésztésben.

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete közvetítő szerepet játszik a női mezőgazdasági termelők, valamint az állami és magánszolgáltatók között.

Hálózatba szervezi a női gazdákat, hogy így segítse őket az ingyenes tanácsadások, kedvezményes kölcsönök és egyéb szolgáltatások megismerésében.

A cél, hogy minél több információval rendelkezzenek az értékesítésről, a marketingről, a mikrohitelekről és a nem pénzügyi szolgáltatásokról. A hálózathoz eddig húsz régióból több mint száz termelő csatlakozott.

A hálózat mentora egy 52 éves gazdálkodó, Olga Babajeva, aki az Azerbajdzsán északnyugati részén fekvő Samukh régióban él, és közösségének elismert üzletasszonya.

Folyamatosan kommunikál a hálózat tagjaival és mobil üzenetek segítségével osztja meg velük gazdálkodással kapcsolatos ismereteit.

Az ezernégyszáz fős vetőmag-szövetkezetet Azerbajdzsán "áldásának" tartják
Babajeva az egyik legnagyobb hagyma-, koriander-, kapor-, retek- és petrezselyem-vetőmagtermelő
Fotó: FAO/Abdul Mustafazade

Azonkívül, hogy az egyik legnagyobb hagyma-, koriander-, kapor-, retek- és petrezselyem-vetőmagtermelő, arról is híres, hogy határozottan támogatja a nők mezőgazdasági tevékenységét.

Már kisgyermekként vonzotta a tanyasi élet, a nyári szünetekben a szülei zöldségültetvényeit gondozta. Az 1990-es években, a Szovjetunió összeomlása után tizenkilenc évesen 10 hektáros telket bérelt, amin céklát termesztett, és az első női gazda lett Fuzuli faluban.

Jelenleg összesen 14 hektárt művel.

A termesztésen túl ezernégyszáz fős vetőmag-szövetkezetet irányít, amit áldásnak tartanak Azerbajdzsánban, és létrehozott egy laboratóriumi vizsgálatokat is biztosító válogató, szárító céget, amely külföldre is értékesít.

Ha a női gazdák pénzügyileg stabilabbak lesznek, megerősödik a hangjuk is, hogy egyenlőnek ismerjék el őket.
A férfi traktorosok nem művelték meg a földjét
Fotó: FAO/Abdul Mustafazade
Kezdetben nem volt könnyű dolga.

Előfordult, hogy a férfi traktorosok nem művelték meg a földjét, mert nő, vagy az önkormányzati tisztviselők hanyagolták a kérvényeit, mivel nem fogadták el, hogy nőként érthet a mezőgazdasághoz.

Szerinte az azeri nők ma is gyakran hallják, hogy a konyhában van a helyük, nem a földeken.

„Mivel elváltam egy kisfiúval és egy kislánnyal, nem volt más lehetőségem, mint dolgozni a megélhetésünkért, de

sokkal keményebben kellett dolgoznom, mint bármelyik férfitársamnak, mivel hármas felelősséget viseltem: a gazdaságban, a háztartásban és falusi kezdeményezésekben.

A gyermekeim már felnőttek, de a kihívások nem sokat változtak” - jegyzi meg.

A FAO gazdálkodási és üzletvezetési oktatással készítette fel a női gazdálkodók támogatására, és jelenleg egy oktatók számára szervezett képzésre készül.

"Nagyon örülök, hogy részese lehetek a nagy változásoknak!" – nyilatkozott Olga. „A nők hálásak, amikor megértik, hogy nincsenek egyedül, és támogatást kapnak.

Ha pénzügyileg stabilabbak lesznek, megerősödik a hangjuk is, hogy egyenlőnek ismerjék el őket.”

MMG Gazdahang

Hetente jelentkezik az MMG Gazdahang podcast adása, a legfontosabb hírekkel, izgalmas beszélgetésekkel és érdekességekkel a nagyvilágból. Hallgatni arany! Kattintson a lejátszóra és hallgassa meg a többi között interjúnkat az Borbély Tamással, Az Év Bortermelőjével, vagy nézze meg az MMG Direkt adását youtube csatornánkon.

MMG Direkt

Elindult a Magyar Mezőgazdaság új műsora, az MMG Direkt. Ezen a héten Viniczai Sándor, a Borászati Füzetek felelős szerkesztője beszélget Borbély Tamással, Az Év Bortermelőjével, a Borbély Családi Pincészet fiatal szakemberével és Nagy Ticiánával, a MATE szőlész-borász mérnök szakos hallgatójával. A fő téma a generációváltás, illetve beszélgettek a Badacsonyi borvidék sajátosságairól és a fogyasztásai szokások átalakulásáról is. A teljes adást holnap, 2021.04.14-én nézheti meg a youtube csatornánkon.

De már most bepillanthat a beszélgetésbe – MMG Direkt röviden:

MMG - Direkt röviden | Hősokk és savak – Milyen bor „terem” Badacsonyban? | Teljes adás holnap!

 

Forrás: 
fao.org

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kiskertek öntözése: már most is szükséges lehet…

Már idén is voltak meleg napok, amikor csapadékhiány volt tapasztalható a kertekben: a zöldségeskertekben elvetett magok kelesztő öntözés nélkül nem tudnak kicsírázni, és a palántázás után is szükség van vízpótlásra… Bár most esős napok vannak országszerte, ez nem marad így sokáig...

Új rododendron fajt fedeztek föl

Az oldenburgi egyetem kutatója elsőként számolt be a napokban arról, hogy az Egyesült Államokban található Great Smoky Mountains Nemzeti Park területén új rodondron fajra bukkant.

Hurrá! Végre jöhet a kukacropi!

A szárított sárga lisztkukac lett a nyerő, ez az első ehető rovar, amely élelmiszerként megszerezte a forgalomba hozatali engedélyt az EU-ban.

Kevesebb holland tulipán lesz jövőre

A holland tulipán népszerűsége évek óta töretlen, ráadásul a tulipánszezon ideje is hosszabb lett. Az idei fagykárok miatt azonban jövőre kevesebb tulipán fog virágozni Hollandiában.

Végre berobbant a spárgaszezon

Az időnként már túlzottan is meleg napokon lendületesen fejlődnek a sípok, így akár reggel és este is végig kell menni a sorokon a szedőknek. A napi hozam pedig az előző hetinek a háromszorosa, tudtuk meg Gulyás Jánostól, az 50 hektár, zömében zöldspárga ültetvénnyel rendelkező Bács-Zöldért Zrt. igazgatójától.

Alkalmazkodnak a növények a klímaváltozáshoz

Első ízben összesítették a világszerte rendelkezésre álló adatokat a kutatók azzal kapcsolatban, hogyan reagálnak a növénypopulációk az éghajlatváltozásra. A tudósok megállapították, hogy a rövid élettartamú és gyors nemzedékváltással rendelkező növények rosszabbul viselik az éghajlatváltozással együtt járó szélsőségeket, mint a hosszú életű fajok.

Változatos levéltetvek

A szúró-szívó szájszervvel rendelkező levéltetvek minden évben tetemes kárt okoznak a gyümölcsfák leveleinek, fiatal hajtásainak szívogatásával. A megtámadott levelek összesodródnak, torzulnak, elszíneződhetnek, és már a nyár elején lehullanak. Az új levelek lassabban képződnek, ami a hajtások növekedésének leállásához is vezethet.

Baromfihús hiány az Egyesült Államokban

Az amerikai piacon jelenleg gondot okoz a baromfihús iránti kereslet kielégítése. A csirkehúsos szendvicsek a vártnál jobban fogynak, de a hústermelők nem tudnak lépést tartani a megnövekedett igényekkel.

Értékteremtő tevékenységnek tekinti a kiskertek művelését az agrártárca

Országos jelentőségű, értékteremtő tevékenységnek tekinti az Agrárminisztérium (AM) a kiskertek művelését - jelentette ki a tárca mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára a Kiskert program 2020-2025 pénteki sajtótájékoztatóján Budapesten.

Kevesebb jég, kevesebb kár

Április közepén megnyomták a gombot, s ezzel üzembe helyezték az országos jégkármérséklő rendszert. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) által üzemeltetetett, az ország 986 pontjáról ezüst-jodidot a felhőkbe juttató rendszer minden évben több milliárd forint kárt előz meg a mezőgazdaságban, emellett lakossági, ipari, állami létesítményeket, ingatlanokat és ingóságokat is véd.