0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Női gazdák Azerbajdzsánban

A nők 77 százaléka vidéken él Azerbajdzsánban és 32 százalékuk dolgozik a mezőgazdaságban, míg a férfiak között csak 24 százalék ez az arány. A nőknek azonban számos olyan kihívással kell szembenézniük, mint a nemek közötti bérszakadék, a többszörös munkaterhelés és a szociális szolgáltatásokhoz való rossz hozzáférés. Összességében hat órát dolgoznak ingyen naponta, míg a férfiak csak kettőt.

A FAO és az azeri kormány szerint a mezőgazdaságban vállalkozó nők megerősítése jelentős gazdasági lehetőség. 2020 óta működnek együtt a vidéki női gazdálkodók támogatásában – egyebek mellett az innovatív technológiák megismertetése révén a zöldség- és gyümölcstermesztésben, valamint a szarvasmarha- és baromfitenyésztésben.

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete közvetítő szerepet játszik a női mezőgazdasági termelők, valamint az állami és magánszolgáltatók között.

Hálózatba szervezi a női gazdákat, hogy így segítse őket az ingyenes tanácsadások, kedvezményes kölcsönök és egyéb szolgáltatások megismerésében.

A cél, hogy minél több információval rendelkezzenek az értékesítésről, a marketingről, a mikrohitelekről és a nem pénzügyi szolgáltatásokról. A hálózathoz eddig húsz régióból több mint száz termelő csatlakozott.

A hálózat mentora egy 52 éves gazdálkodó, Olga Babajeva, aki az Azerbajdzsán északnyugati részén fekvő Samukh régióban él, és közösségének elismert üzletasszonya.

Folyamatosan kommunikál a hálózat tagjaival és mobil üzenetek segítségével osztja meg velük gazdálkodással kapcsolatos ismereteit.

Azonkívül, hogy az egyik legnagyobb hagyma-, koriander-, kapor-, retek- és petrezselyem-vetőmagtermelő, arról is híres, hogy határozottan támogatja a nők mezőgazdasági tevékenységét.

Már kisgyermekként vonzotta a tanyasi élet, a nyári szünetekben a szülei zöldségültetvényeit gondozta. Az 1990-es években, a Szovjetunió összeomlása után tizenkilenc évesen 10 hektáros telket bérelt, amin céklát termesztett, és az első női gazda lett Fuzuli faluban.

Jelenleg összesen 14 hektárt művel.

A termesztésen túl ezernégyszáz fős vetőmag-szövetkezetet irányít, amit áldásnak tartanak Azerbajdzsánban, és létrehozott egy laboratóriumi vizsgálatokat is biztosító válogató, szárító céget, amely külföldre is értékesít.

Kezdetben nem volt könnyű dolga.

Előfordult, hogy a férfi traktorosok nem művelték meg a földjét, mert nő, vagy az önkormányzati tisztviselők hanyagolták a kérvényeit, mivel nem fogadták el, hogy nőként érthet a mezőgazdasághoz.

Szerinte az azeri nők ma is gyakran hallják, hogy a konyhában van a helyük, nem a földeken.

„Mivel elváltam egy kisfiúval és egy kislánnyal, nem volt más lehetőségem, mint dolgozni a megélhetésünkért, de

sokkal keményebben kellett dolgoznom, mint bármelyik férfitársamnak, mivel hármas felelősséget viseltem: a gazdaságban, a háztartásban és falusi kezdeményezésekben.

A gyermekeim már felnőttek, de a kihívások nem sokat változtak” – jegyzi meg.

A FAO gazdálkodási és üzletvezetési oktatással készítette fel a női gazdálkodók támogatására, és jelenleg egy oktatók számára szervezett képzésre készül.

„Nagyon örülök, hogy részese lehetek a nagy változásoknak!” – nyilatkozott Olga. „A nők hálásak, amikor megértik, hogy nincsenek egyedül, és támogatást kapnak.

Ha pénzügyileg stabilabbak lesznek, megerősödik a hangjuk is, hogy egyenlőnek ismerjék el őket.”

MMG Gazdahang

Hetente jelentkezik az MMG Gazdahang podcast adása, a legfontosabb hírekkel, izgalmas beszélgetésekkel és érdekességekkel a nagyvilágból. Hallgatni arany! Kattintson a lejátszóra és hallgassa meg a többi között interjúnkat az Borbély Tamással, Az Év Bortermelőjével, vagy nézze meg az MMG Direkt adását youtube csatornánkon.

MMG Direkt

Elindult a Magyar Mezőgazdaság új műsora, az MMG Direkt. Ezen a héten Viniczai Sándor, a Borászati Füzetek felelős szerkesztője beszélget Borbély Tamással, Az Év Bortermelőjével, a Borbély Családi Pincészet fiatal szakemberével és Nagy Ticiánával, a MATE szőlész-borász mérnök szakos hallgatójával. A fő téma a generációváltás, illetve beszélgettek a Badacsonyi borvidék sajátosságairól és a fogyasztásai szokások átalakulásáról is. A teljes adást holnap, 2021.04.14-én nézheti meg a youtube csatornánkon.

De már most bepillanthat a beszélgetésbe – MMG Direkt röviden:

youtube://v/AMeQzt4Y2Co

 

Forrás: fao.org