0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Sokoldalú árnyékoló hálók: mire használhatók a fényvédelem mellett?

Az árnyékoló hálókról rengetegen úgy gondolják – nevükből is adódóan – hogy kizárólag a káros napsugárzás ellen védenek, mérsékelik a fényt. Pedig ez egyáltalán nincs így, sőt: számos egyéb területen felhasználhatók a kertben és a kisebb-nagyobb gazdaságokban is.

Árnyékoló hálók a teraszon

Lakossági felhasználásukat illetően a teraszon, kertben tesznek jó szolgálatot az árnyékoló hálók.

Alkalmazhatóak paravánokra szerelve térelválasztásra, vagy kerítésre erősítve belátásgátlásra, illetve, kifeszített formában napvitorlaként is. Fény- és belátásvédelmi funkciójuk mellett a szelet és a hőt is képesek valamennyire felfogni az árnyékoló hálók, így több szempontból is védett területet biztosíthatunk általuk a teraszon vagy a kertben.

A kertes házak mellett, egyre többen választják társasházi erkélyük belátás-, fény-, illetve szélvédelmére is az árnyékoló hálókat, hiszen megbízható, tartós és megfizethető megoldást jelentenek.

Árnyékoló hálók egyéb felhasználási lehetőségei

Amikor építkezünk, esetleg felújítást végzünk, és szeretnénk elrejteni a munkaterületet a kíváncsi szemek elől, akkor is kiválóan alkalmazhatóak a különféle szövési sűrűségű árnyékoló hálók. Egy vastagabb változattal akár 100%-os belátásvédelem is lehetséges!

Gyakran választják teniszpályák, illetve kültéri úszómedencék takarására is ezt a megoldást, hiszen nem kimondottan drága, a célnak teljes mértékben megfelelő, könnyen beszerezhető és nagyon könnyen telepíthető is.

A gazdaságokban, kertészetekben, sok esetben lazább szövésű árnyékoló hálók mellett döntenek a termelők, amelyekkel az erős UV-sugárzástól és a széltől is védeni tudják növényeiket. Ráadásul még a terményt dézsmáló madarak ellen is hasznos a telepítésük!

Árnyékoló hálók egyéb felhasználása:

  • jégkár ellen;
  • utánfutó takarásra;
  • ipari csomagoláshoz;
  • dekorációként.

Mi kell az árnyékoló hálók felszereléséhez?

  • Kötözőelemek: gyorskötöző vagy drót,
  • illetve olló, amivel könnyedén méretre vágható.
A vágás és a 30-50 centiméterenként ideális rögzítés mindössze egy párórás tevékenység, és onnantól kezdve akár 5-10 évig is problémamentesen a helyén marad a háló.

Nem kell foglalkozni az ápolásával, gondozásával, hiszen a jobb minőségű árnyékoló hálók erős, UV-fénynek is ellenálló, formatartó anyagból készülnek, HDPE vagy PVC-bevonattal.

Telepíthetők kerítésre, térelválasztó paravánra, lugasra, fa kocsibeállóra is akár – a lehetőségek szinte végtelenek.

Stílusos árnyékoló hálók – a praktikum mellett ez is lényeges

Bár kétségkívül a klasszikus fűzöld árnyalatú árnyékoló hálók a legismertebbek, ha nem nyeri el tetszésünket ez a szín, másfélét is választhatunk. Népszerűek például a kékes, az antracit, illetve a földszínek, a bézs és a barna is: ezek az árnyékoló hálók stílusukban is magas színvonalat képviselnek.

Lakossági felhasználásra különleges választás még a mintás árnyékoló háló: bambuszos, virágmintás és dekoratív szőtt mintázatú változatok is elérhetőek. (x)
Forrás: Profigazda.hu