Back to top

A szárazság eddig a kártevőket hozta helyzetbe – Növényvédelmi előrejelzés 15. hét

A mintegy negyed éve tartó szárazság eddig elsősorban a rovarkártevőknek kedvezett, a kórokozók jelentősebb fellépéséhez hiányzott a csapadék. A megelőző védekezés mindenesetre száraz időben is ajánlott volt az almafa-varasodás és a csonthéjasok virág- és hajtásfertőző moníliája ellen, ha pedig csapadékosra fordul az idő, akkor csak így kerülhető el a járvány.

Március végén az évszaknak megfelelő időjárás köszöntött be országszerte, gyakran 20 °C-ot is meghaladó hőmérséklettel. A kedvező változás hatására

felgyorsult a gyümölcstermő növények fejlődése, amit a húsvét idejére megérkezett lehűlés sem gátolt meg, pedig szinte minden éjszaka fagyott,

nappal pedig alig emelkedett 10 °C fölé a hőmérséklet. Jelentősebb mennyiségű csapadék továbbra sem esett, a talajok felső rétegének vízkapacitása országszerte 30% körüli, ez alól csupán a keleti-északkeleti tájegységei jelentenek kivételt. A mandula és a kajszi elvirágzóban van, a fagykárok gyakran 50%-osak, vagy e fölöttiek.

Fővirágzásban van az őszibarack, virágzik a szilva és a körte, pirosbimbós az alma. A cseresznye és a meggy is néhány napon belül virágozni kezd.

A negyed éve tartó szárazság most elsősorban a rovarkártevőknek kedvez, a kórokozók jelentősebb fellépéséhez több csapadékra lenne szükség.

Alma levélpirosító levéltetve. A mintegy negyed éve tartó szárazság eddig elsősorban a rovarkártevőknek kedvezett
Fotó: Dr. Aponyi Lajos
A gyümölcsfák lombozatát, feslő leveleit a korán megjelenő rovarkártevők közül a barna gyümölcsfa-lombormányos és a kendermagbogár károsítja most. A kendermagbogár előszeretettel odvasítja ki a szőlő duzzadó rügyeit is. A szőlőtőkéken már látni párosodó púposszú-imágókat. Ez a faj azért veszélyes, mert megtámadja az élő fás részeket, gyümölcsfákon és szőlőtőkén egyaránt.

Az almafákon már szívogatnak a levélpirosító levéltetű áttelelt tojásokból kikelt ősanyái, melyek hamarosan megszülik utódaikat is.

Az almafa-varasodás a kórokozó számára kedvezőtlen feltételek miatt továbbra sem fertőz, de a fiatal leveles állapot és a kezdődő virágzás érzékeny fenológiai fázis, ezért a megelőző védekezés megkezdése a száraz idő ellenére javasolt. Már jól láthatók a lisztharmattal fertőzött, „gyertyás” vesszők, ezeket távolítsuk el a fákról.

A körteültetvényekben a körtelevélbolhák tojásrakása tömegessé vált, de az első lárvák még nem kelnek, ezen az idő felmelegedése hamarosan változtat.

A virág- és hajtásfertőző monília elleni védekezések minden csonthéjas gyümölcsfa esetében időszerűek,

a száraz idő ellenére is. Amennyiben eső esne, csak így kerülhető el a járványszerű megbetegedés.

A hűvös idő miatt továbbra is folytatni kell az őszibarack tafrinás levélfodrosodás elleni kezeléseket, egészen a tartós felmelegedésig.

A virágzó szilvafákra helyezzük ki a fehér színű ragacsos fogólapokat a poloskaszagú szilvadarazsak rajzásmegfigyelésére.

Bár még nem veszélyeztetnek, de aktivizálták magukat a meztelencsigák és az ázsiai márványospoloskák, ezért figyeljünk rájuk.

Frissen trágyázott kertekben már a lótücsök mohón veti magát a kelő vagy elültetett növényekre, így meg kell akadályozni további kártételét, valamint a lárvák kelését.

Részletes növényvédelmi előrejelzésért látogassák meg a www.magyarnovenyorvos.hu honlapot.

MMG Gazdahang

Hetente jelentkezik az MMG Gazdahang podcast adása, a legfontosabb hírekkel, izgalmas beszélgetésekkel és érdekességekkel a nagyvilágból. Hallgatni arany! Kattintson a lejátszóra és hallgassa meg a többi között interjúnkat az Borbély Tamással, Az Év Bortermelőjével, vagy nézze meg az MMG Direkt adását youtube csatornánkon.

MMG Direkt

Elindult a Magyar Mezőgazdaság új műsora, az MMG Direkt. Ezen a héten Viniczai Sándor, a Borászati Füzetek felelős szerkesztője beszélget Borbély Tamással, Az Év Bortermelőjével, a Borbély Családi Pincészet fiatal szakemberével és Nagy Ticiánával, a MATE szőlész-borász mérnök szakos hallgatójával. A fő téma a generációváltás, illetve beszélgettek a Badacsonyi borvidék sajátosságairól és a fogyasztásai szokások átalakulásáról is. A teljes adást holnap, 2021.04.14-én nézheti meg a youtube csatornánkon.

De már most bepillanthat a beszélgetésbe – MMG Direkt röviden:

MMG - Direkt röviden | Hősokk és savak – Milyen bor „terem” Badacsonyban? | Teljes adás holnap!

 

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kiskertek öntözése: már most is szükséges lehet…

Már idén is voltak meleg napok, amikor csapadékhiány volt tapasztalható a kertekben: a zöldségeskertekben elvetett magok kelesztő öntözés nélkül nem tudnak kicsírázni, és a palántázás után is szükség van vízpótlásra… Bár most esős napok vannak országszerte, ez nem marad így sokáig...

Új rododendron fajt fedeztek föl

Az oldenburgi egyetem kutatója elsőként számolt be a napokban arról, hogy az Egyesült Államokban található Great Smoky Mountains Nemzeti Park területén új rodondron fajra bukkant.

Kevesebb holland tulipán lesz jövőre

A holland tulipán népszerűsége évek óta töretlen, ráadásul a tulipánszezon ideje is hosszabb lett. Az idei fagykárok miatt azonban jövőre kevesebb tulipán fog virágozni Hollandiában.

Végre berobbant a spárgaszezon

Az időnként már túlzottan is meleg napokon lendületesen fejlődnek a sípok, így akár reggel és este is végig kell menni a sorokon a szedőknek. A napi hozam pedig az előző hetinek a háromszorosa, tudtuk meg Gulyás Jánostól, az 50 hektár, zömében zöldspárga ültetvénnyel rendelkező Bács-Zöldért Zrt. igazgatójától.

Alkalmazkodnak a növények a klímaváltozáshoz

Első ízben összesítették a világszerte rendelkezésre álló adatokat a kutatók azzal kapcsolatban, hogyan reagálnak a növénypopulációk az éghajlatváltozásra. A tudósok megállapították, hogy a rövid élettartamú és gyors nemzedékváltással rendelkező növények rosszabbul viselik az éghajlatváltozással együtt járó szélsőségeket, mint a hosszú életű fajok.

Változatos levéltetvek

A szúró-szívó szájszervvel rendelkező levéltetvek minden évben tetemes kárt okoznak a gyümölcsfák leveleinek, fiatal hajtásainak szívogatásával. A megtámadott levelek összesodródnak, torzulnak, elszíneződhetnek, és már a nyár elején lehullanak. Az új levelek lassabban képződnek, ami a hajtások növekedésének leállásához is vezethet.

Méregtelenítő kúrák - használ vagy inkább árt a testünknek?

A méregtelenítő kúrák célja a szervezet méregtelenítése a mérgező anyagoktól, népszerűek az egészségük javításában érdekelt emberek körében. De vajon ezek hasznosak vagy inkább károsak?

Értékteremtő tevékenységnek tekinti a kiskertek művelését az agrártárca

Országos jelentőségű, értékteremtő tevékenységnek tekinti az Agrárminisztérium (AM) a kiskertek művelését - jelentette ki a tárca mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára a Kiskert program 2020-2025 pénteki sajtótájékoztatóján Budapesten.

Kevesebb jég, kevesebb kár

Április közepén megnyomták a gombot, s ezzel üzembe helyezték az országos jégkármérséklő rendszert. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) által üzemeltetetett, az ország 986 pontjáról ezüst-jodidot a felhőkbe juttató rendszer minden évben több milliárd forint kárt előz meg a mezőgazdaságban, emellett lakossági, ipari, állami létesítményeket, ingatlanokat és ingóságokat is véd.

A paradicsom térhódítása az olasz gasztronómiában

Legyen szó egy pizzáról vagy egy spagettiről Olaszország legikonikusabb ételei mind tartalmaznak paradicsomot. De ez nem volt mindig így. Valójában a paradicsom csak a 19. században vált az olasz gasztronómia szerves részévé, azelőtt pedig azt gondolták erről a növényről, hogy mérgező.