Back to top

Tavaszi két méhcsaládos felerősítés

A koratavasz a méhesben a méhcsaládok kiegyenlítésének az időszaka. A méhész ilyenkor készíti fel az állományát a reményteli hordásokra, legfőként a főhordásra, az akácra. Az alábbiakban egy idehaza kevésbé ismert kiegyenlítési módszert szeretnék bemutatni, melyet néhány éve sikerrel alkalmazok.

A kiegyenlítés legismertebb eljárása:  

a méhész a közepes családokhoz fokozatosan fias kereteket helyez, melyeket az erős családokból vesz el,

(max. 1-et, kivéve, ha az erős család rajzókedvét is vissza kell fognia). A gyengéket  pedig feloszlatja, egyesíti (közepesekkel) vagy meghagyja tartalék családoknak anyaveszteség esetére.

Az alábbiakban egy idehaza kevésbé ismert módszert szeretnék bemutatni, melyet három éve használok és bevált a mi méhészkedési viszonyaink között is (Dél-Alföld). Akácra termelő családdá fejleszthetők vele a közepes családok!

A módszert Dr. Gerhard Liebig az Einfach Imkern című könyvében írja le és rakodó kaptárokkal alkalmazható. A német méhész a módszert elsősorban a gyenge családok felhozásához ajánlja. Én közepes családok termelő családdá fejlesztéséhez alkalmazom a következő módon:

A két méhcsaládos felerősítés menete

Koratavasszal egy közepes család fészekfiókját délután a hordás után egy erős család fészekfiókjára helyezzük anyaráccsal és egy átlyuggatott újságpapírral elválasztva az alsó fészektől.

A módszer akkor a leghatékonyabb, ha minél korábban (március elején, közepén) sikerül elkezdeni. 

Az erős család "fölösleges" népe átvonul a ráhelyezett családhoz és segíti a fiasítás bővítését. Egy-két nap múlva nézzünk bele a felső fészekbe és szűkítsünk, vagyis csak annyi keretet hagyjunk, amennyit a méhek fednek. Ezt a felső fiókot folyamatosan bővítjük új lépekkel illetve, ha szükséges, helyezzünk fel mézteret is. A méhek az alsó fészek kijáróján közlekednek. Etetés és takarás ajánlott. 

Amennyiben két hét múlva a családok nem érik el  az adott időszak megkívánt fiasítás mennyiségét (például cseresznyevirágzáskor 5-5,5 NB keretnyi fias), továbbá maradt még más erős családunk, a különálló erősekből vegyünk el fiasítást és tegyük be az erős családra állított méhcsaládhoz.

Fotó: Csatlós Norbert

3,5-5 hét múltán hozzávetőlegesen néhány nappal azelőtt, hogy a felső fészekben a fiasítás egy jó részének a kelése várható, délután a hordás megszűnése után, vagy alkonyatkor vegyük le a felső fészket az alsó méhcsaládról.

Ha van másik telephelyünk, vigyük oda.

Ha nincs, az áthelyezett kaptár kijáratára helyezzünk egy újságpapírt, melyet szurkáljunk meg tűvel, vagy ceruzával, hogy a kijáró méhek egy része kirágja azt és újra tájoljon. Természetesen mindkét családra tegyük fel a méztereket.

Általában az a jó, ha repcehordás elején, közepén (április közepén, utolsó harmadában) már 6,5-7 keretnyi táblás fiasításunk van NB mérettel számolva. Ezek a családok teljes értékű termelő családokká vállnak akáchordásra, megfelelő mennyiségű kijáró méhhel.

Tapasztalatom szerint ennek az eljárásnak megvan az az előnye, hogy ha megfelelően párosítjuk a "fejlesztő" és "fejlesztendő" méhcsaládot, kevesebb kaptárbontással tudjuk megoldani a felfejlesztését.

Figyelem, új módszereket, technikákat mindig csak állományunk kisebb részével próbáljunk ki, míg a pontos menetét el nem sajátítottuk. Jegyzeteljünk, figyeljünk és tanuljunk a hibákból.

Ajánljuk még: 

Így lesz hatékony az atkakezelés: kontroll, protokoll, b-terv

Időjárás előrejelzés kertészeknek, méhészeknek

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Mitől gyógyhatású a méz?

A mézben található fehérjék, enzimek, peptidek, vitaminok és ásványianyagok továbbá a méz fizikai tulajdonságai adják azokat az együtthatókat, melyek a mézet kiváló és természetes gyógyhatású készítménnyé teszik és megkülönböztetik a kristálycukortól vagy az egyéb édesítőszerektől. De melyek is pontosan ezek a hatóanyagok?

Mézmelegítés olcsón, kíméletesen

Évek óta használtam már elektromos mézkimelegítő készüléket, a folyamatos kimelegítgetés helyett azonban kerestem egy egyszerűbb megoldást. Azt a módszert, amellyel a több hordó méz állandó jelleggel a kívánt hőmérsékleten van és bármikor üvegezhető.

Európai Bíróság: nem volt törvénytelen a neok betiltása a méhek érdekében!

Az Európai Bíróság tegnap megerősítette, hogy az Európai Bizottság jogosan tiltotta meg a neonikotinoidok használatát a méhek számára vonzó növényeken 2013-ban, a Bayer által az Európai Bizottsághoz benyújtott fellebbezéssel kapcsolatos ügyben hozott ítéletében. A luxembourgi székhelyű intézmény támogatta az elővigyázatosság elvének alkalmazását, és azt, hogy az Európai Bizottság még bizonytalanság esetén is jogosult volt ilyen korlátozásokat bevezetni.

Napraforgó tányérdeformációi és torzképződményei

Egyes évjáratokban visszatérő jelenség a napraforgótányér élettani eredetű deformációja, torzulása. A tányérvirágzat kaszat felőli oldalán megjelenő „tumorszerű” pikkelylevél-kinövések, a tányér hasadása, a hasadás közelében gyakran előforduló nyelvesvirág-tömörülés, stb.

Beperelték a legnagyobb mézimportőröket

Az amerikai méhészek utolsó reménye a most indított per, melyet kiszerelők, importörök és egy mézvizsgáló szervezet ellen kezdeményeztek.

Mit várnak a méhészek a repcétől?

Még korai jóslatokba bocsátkozni, de várhatóan a repce sem hoz megváltást a méhészeknek – az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke gyenge méztermésre számít.

Megsemmisített repcetáblák Baranyában - meg kell előzni a tömeges méhpusztulást

Az előző héten több Baranya megyei virágzó vagy virágzás előtt álló repcetáblából mintát vettek a megyei kormányhivatal növényvédelmi szakemberei a méhészek jelzésinek következményeképpen. Az állami laborvizsgálatból kiderült, hogy a növényállományok kockázatot jelentettek a beporzókra, különös tekintettel a méhekre. Bross Pétert, az OMME elnökét kérdeztük az eset kapcsán.

Magyar Méhek Napja: Ügyfeleivel közösen támogatja a méhészeti szektort a Takarékbank

A Magyar Bankholding csoporthoz tartozó Takarékbank a hazai pénzügyi piacról eddig hiányzó, a fenntartható fejlődést támogató lakossági terméket vezet be. A bank így reagál a klímaváltozásra, a társadalom egyre erősödő környezettudatossági igényére, valamint a Magyar Nemzeti Bank elvárásaira.

Trükközni kell a háziméhekkel, ha zárt térben, irányított beporzásra akarjuk rávenni őket

Számos olyan eset lehetséges, amikor a gazdálkodónak zárt térben kell használnia a háziméhek elengedhetetlen munkájára. Ilyen eset lehet például a növénynemesítés bizonyos formái, mely során a méheknek sátorban kell teljesíteni a kötelességüket. Ennek mikéntjéről kérdeztük Bross Pétert, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnökét.

Állattartó telepek kisebb értékű fejlesztéseit támogató pályázat nyílt

Harmincmilliárd forint keretösszeggel, állattartással foglalkozó gazdálkodók számára hirdetett újabb pályázatot az agrártárca - jelentette be Nagy István agrárminiszter.