0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

FAO-magyar együttműködés a fenntartható élelmezésért

A világ élelmezési rendszereinek fenntarthatóvá alakítása nemcsak a FAO számára fontos, hanem összhangban áll a magyar nemzeti érdekekkel is. Erről Bencsik Dávid, az Agrárminisztérium nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára videokonferencia keretében egyeztetett az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének főigazgató-helyettesével, Vlagyimir Rahmanyinnal.

A felek hangsúlyozták, hogy a FAO-magyar együttműködés révén közelebb juthatunk a fenntartható mezőgazdasághoz és élelmezéshez.

Magyarország egy évtizede ad otthont a FAO Európai és Közép-Ázsiai Regionális Hivatalának, valamint globális Szolgáltató Központjának.

Emellett agrár-ösztöndíjprogrammal és a szervezet munkájának szakmai támogatásával évről-évre aktívan segíti a fenntarthatósági célok elérését.

A helyettes államtitkár elmondta, hogy az Agrárminisztérium tevékenyen részt vállal az ENSZ szeptemberre tervezett Élelmezési Rendszerek Csúcstalálkozójának előkészítésében, továbbá hangsúlyozta, hogy a program magyar koordinátoraként a magyar álláspont kialakítása mellett kezdeményezni fogja a V4-tagállamok szempontjainak közelítését is, amellyel kapcsolatban a főigazgató-helyettes is felajánlotta együttműködését.

A felek várakozással tekintenek a 2021. novemberi Planet Budapest rendezvény elé, ahová a tervek szerint ellátogat a FAO főigazgatója, a kínai Qu Dongyu is.

Végezetül Bencsik Dávid tájékoztatta tárgyalópartnerét arról, hogy a FAO Tanácsának független elnöki pozíciójára Kálmán Zoltán nagykövet is benyújtotta pályázatát.

Forrás: Agrárminisztérium