Back to top

Továbbra is kockázati alap létrehozását várják

Az utóbbi évek éghajlati változásai, a kiszámíthatatlanná vált időjárás kilengései jócskán megnehezítik a szlovákiai agrártermelők munkáját és életét. A kíméletlen szárazság és az azt követő, özönvízszerűen lezúduló esőzések nem csupán megtizedelték a termést, hanem a megmaradt termés minőségében is komoly kárt okoztak.

 Nem beszélve arról, hogy az előző évben az ősziek betakarítása a kiadós esőzések miatt jelentősen elhúzódott, olyannyira, hogy emiatt az ország több részében még december közepén is a termés begyűjtésén fáradoztak a gazdálkodók.

A szélsőséges időjárás viszontagságai már vagy ötödik éve keserítik a mezőgazdasági termelők életét.

– Határozottan rendszerjellegű intézkedésekre volna szükség ahhoz, hogy a lehető legkisebbre csökkentsük a mezőgazdasági termelés kockázatait. El kellene érni, hogy célszerűen növeljük az ágazatban az állami szabályozást, kihasználva a vidékfejlesztésre szánt eszközöket, továbbá rá kell bírni a legmegfelelőbb növénykultúrák és -fajták termesztesére a gazdákat, valamint figyelemmel kell követni az egyes növénykultúrákat fenyegető károkat. Egyértelműen szükség volna egy kockázati alap létrehozására, és ésszerű stratégiai tervet kellene összeállítani a az előttük álló évekre – írja állásfoglalásában a Szlovák Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kamara (SPPK).

Megsült a kukorica a hatalmas szárazságban

Ugyanebben a hangnemben nyilatkozott és szintén rugalmas megoldásokra vár a Szlovákiai Agrárkamara (AKS) is. A klíma egyre jelentősebb változását egyelőre az ország déli részében érzékelik a leginkább.

– A kedvezőtlen időjárási jelenségek nem láthatók előre, és rengeteg bizonytalanságot okoznak a gazdáknak. A bizonyalanság enyhítésére és az időjárás okozta károk orvoslására ez ideig egyetlen kormány sem hozott kézzelfogható intézkedéséket, például kockázati alap létrehozásával, amit már régóta szorgalmazunk – mutattott rá Patasi Ilona, az AKS elnöke.

A mezőgazdasági minisztérium még 2019-ben jelezte, hogy elkészült a kockázati alap tervezetével.

„Az alap előkészítése végső szakaszához érkezett. A nem biztosítható kockázatokra szánt összeg mintegy évi 31,8 millió euró. Ennek az összegnek a 82 százalékát a mezőgazdasági minisztérium fedezné, 18 százalékát pedig a gazdák befizetései” – jelentette be bő 1 évvel ezelőtt az agrártárca.

A minisztérium új vezetése tavaly júniusban még nyilvános vitára bocsátotta a biztosított és a be nem biztosított kockázatokról szóló szakmai anyagot, amiben egyebek mellett leszögezte, hogy a problémák egyik megoldása a kockázati alap létrehozása volna, ami a minisztérium számításai szerint 31 millió euróval gazdálkodhat.

Idén azonban már egészen más eszközök és formák bevezetését fontolgatja az agrártárca a kockázatok mérséklésére.

– A 2020–2021-es átmeneti időszakra, mint a vidékfejlesztési program irányító szerve, új eszközök bevezetésében gondolkodik a tárca a kockázati tényezők kezelésére. Mégpedig kereskedelmi biztosítási szolgáltatások kidolgozása formájában mezőgazdasági károkra, konkrétan természeti katasztrófákra, állati és növényi betegségekre, kedvezőtlen időjárási körülményekre és a kártevők okozta kiesésre fókuszálva, a biztosítási díjak dotálásával – részletezte Anežka Šrojta Hrdá, a mezőgazdasági minisztérium szóvivője.

Az agrártárca közleménye kiemeli továbbá, hogy a következő időszakban támogatni kívánja a vízgazdálkodást és a zöldítést, ami szintén hozzájárulhat az időjárási szélsőségek mérsékléséhez. Mint írják, az tárca által újonnan javasolt támogatási stratégia az unió Közös Agrárpolitikájából indul ki.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2021/15 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Aszály sújtja a brazil kukoricát, a takarmányköltségek fenyegetik a húsipart

A száraz időjárás és a rosszul időzített ültetés nehezíti Brazília idei második kukoricatermését, felélesztve a takarmányárak újabb megugrásától való félelmeket, és emlékeztetve a húsipar 2016-os aszály utáni válságára.

Végre berobbant a spárgaszezon

Az időnként már túlzottan is meleg napokon lendületesen fejlődnek a sípok, így akár reggel és este is végig kell menni a sorokon a szedőknek. A napi hozam pedig az előző hetinek a háromszorosa, tudtuk meg Gulyás Jánostól, az 50 hektár, zömében zöldspárga ültetvénnyel rendelkező Bács-Zöldért Zrt. igazgatójától.

Értékteremtő tevékenységnek tekinti a kiskertek művelését az agrártárca

Országos jelentőségű, értékteremtő tevékenységnek tekinti az Agrárminisztérium (AM) a kiskertek művelését - jelentette ki a tárca mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára a Kiskert program 2020-2025 pénteki sajtótájékoztatóján Budapesten.

Kevesebb jég, kevesebb kár

Április közepén megnyomták a gombot, s ezzel üzembe helyezték az országos jégkármérséklő rendszert. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) által üzemeltetetett, az ország 986 pontjáról ezüst-jodidot a felhőkbe juttató rendszer minden évben több milliárd forint kárt előz meg a mezőgazdaságban, emellett lakossági, ipari, állami létesítményeket, ingatlanokat és ingóságokat is véd.

Kezdődik az egyéni gazdaságok összeírása

Országszerte mintegy 21 ezer egyéni gazdaság részvételével kezdi meg május 15-én a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) az egyéni gazdaságok összeírását. A válaszadók május 25-ig online, azt követően pedig június 15-ig összeírók segítségével, személyesen vagy telefonon keresztül válaszolhatnak a kérdésekre.

Nyárindító programkínálat a nemzeti parkjainkban

Romantikus csillagles, baráti kerekezés, kalandos vízitúra, orchideakeresés, madárhangverseny – változatos kínálattal várja az érdekélődőket Magyarország tíz nemzeti parkja. A nyár közeledtével biztonságos és megfizethető programok közül válogathatnak a látogatók. Az igazgatóságok ökoturisztikai létesítményei és programjai minden korosztály számára kínálnak tartalmas kikapcsolódást.

Megújuló agrárium, megújuló vidék

Tisztes eredményt tudhat maga mögött a magyar agrárium. Az elmúlt években tapasztalt termelékenység és hatékonyság növekedés, a megtermelt javak minőségének javulása büszkeségre adhat okot - fogalmazott az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára az Agroinform online rendezvényének megnyitóján.

18. alkalommal rendezik meg a Balatoni Borok Versenyét

Az idei évben 18. alkalommal rendezik meg a Balatoni Borok Versenyét, amely a Balatoni Borrégió egészét lefedi. Az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) programhoz kapcsolódó verseny kiváló lehetőséget teremt a balatoni borok számára a nemzetközi porondon való megmutatkozáshoz – mondta az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára Veszprémben.

Új fajták és takarmányok

A takarmányozás mindig is az állattenyésztéssel kapcsolatos kutatásoknak azon területe volt, ahol a gazdasági élet szereplői szívesen együttműködtek az egyetemekkel, hisz a takarmányozási költségek csökkentése meghatározó az állati termék előállításának rentabilitásában.

Eső formájában érkezik a májusi arany

A jó májusi időhöz csapadék és meleg kell. Az elkezdődő csapadékos időszak országszerte hoz esőt, nagy valószínűséggel megáznak az állományok a jövő hét elejéig. Szükség is van a csapadékra, a talaj fölső rétege ugyanis nagy területen száraz, a frissen kelt kapás növények, és az őszi vetések is meghálálják majd. A fejlődésben egyébként 1-2 hetes lemaradás van a hideg tavaszi idő miatt.