0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Végveszélybe kerülhetnek a Duna tokhalfajai az orvhalászat miatt

Egyes példányok akár több mint hétméteresre is megnőhetnek, tömegük pedig meghaladhatja az egy tonnát. A tokhalkaviár ára az egekben van.

A Dunában található hat tokhalféléből kettő már kihalt, négy pedig súlyosan veszélyeztetett – állapította meg a Természetvédelmi Világalap (WWF) friss jelentése, amely szerint az elmúlt öt évben a természetvédők 214 orvhorgászati esetet dokumentáltak a Duna alsó szakaszán és a Fekete-tengeren. A feltáratlan esetek száma ezt jelentősen meghaladhatja – írja a hvg.hu.

A WWF-riport alapján minden harmadik tokhaltermék illegális kereskedelemből származik.

A szervezet a tokhalak élőhelye szempontjából Európa négy legfontosabb országában, Bulgáriában, Romániában, Szerbiában és Ukrajnában végzett piacelemzése szerint a tokhaltermékek egyharmada illegális forrásból kerül piacra.

A tokhalfélék a világ legveszélyeztetettebb fajcsoportjának számítanak.

Egyes egyedek akár több mint 100 évig is élhetnek, több mint hétméteresre nőhetnek, súlyuk meghaladhatja az egy tonnát.

Európában a tokhalfélék leginkább a Duna alsó szakaszán, a fekete-tengeri torkolatig fordulnak elő.

Korábban a kontinens sok folyójában éltek, a Duna felsőbb szakaszán is. A vadon élő egyedek kifogása a legtöbb országban szigorúan tiltott, nagy összegű bírsággal sújtják, ennek ellenére a jelentős kereslet miatt óriási problémát okoz a tokhalfélék orvhalászata.

A tokhalkaviár csillagászati ára hajtja a világ legveszélyeztetettebb fajcsoportjának illegális halászatát. Ha nem parancsolunk megálljt a profitéhségnek, a tokhalfélék a múzeumokban végzik” – közölte Jutta Jahrl, a WWF osztrák tokhalszakértője.

Forrás: hvg.hu/MTI