0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Az esőerdők második legnagyobb pusztítója az Európai Unió

A Természetvédelmi Világalap felmérése és elemzése szerint közvetve az Európai Unió a második legnagyobb pusztítója az esőerdőknek azzal, hogy olyan fogyasztási cikkekre tart igényt nagy mennyiségben, ami az erdők kivágásához vezet.

A World Wide Fund for Nature (WWF), azaz a Természetvédelmi Világalap tanulmányt készített az esőerdők pusztításának okairól. Az elkészült tanulmány a 2005 és 2017 közötti évek műholdképeinek és kereskedelmi forgalmi adatainak vizsgálatán alapul. A jelentés azt mutatja, hogy az esőerdők legnagyobb pusztítói közvetve Kína és az Európai Unió.

A szójabab, a pálmaolaj, a sertéshús, a kakaó és a kávé iránti nagy kereslet hozzájárul az erdők pusztításához. A WWF jelzi, hogy

az Európai Unió nemzetközi kereskedelemhez kapcsolatható fogyasztása 16 százalékáért felelőse a globális erdőirtásnak. Ezért elmondható, hogy az EU közvetett módon 203 000 hektárnyi erdőt szüntetett meg és 116 millió tonna szén-dioxid-kibocsátásért is felelős.

A világ legnagyobb esőerdő-pusztítója Kína, részarányuk a globális erdőirtásban 24%. Az EU mögött India (9%), az Egyesült Államok (7%) és Japán (5%) sorakozik.

Az Európai Unió fejlett gazdaságai, mint például Belgium, Franciaország, Spanyolország, Hollandia, Németország, Lengyelország, Nagy-Britannia és Olaszország 2005 és 2017 között nagy részt vették ki részüket az erdőirtásban.

Ez úgy lehetséges, hogy hatalmasra nőtt az olyan áruk iránti kereslet, mint a szójabab és a sertéshús, aminek az előállítása tönkreteszi az erdei ökoszisztémákat, a gyepeket vagy a vizes élőhelyeket.

Az erdőirtás és az ökoszisztémák átalakítása a világ minden táján elősegíti az éghajlatváltozást és a biológiai sokféleség válságát, tönkreteszi az élettereket és veszélyezteti az egészségünket . Jelenleg az EU része ennek a problémának, de megfelelő jogszabályok meghozatala mellett a megoldás részesei lehetünk – mondta Anke Schulmeister-Oldenhove, a WWF európai vezető erdészeti szakpolitikai referense, a jelentés egyik szerzője. – tette hozzá.

A WWF jelentése kiemeli, hogy sürgősen vizsgálni kell, hogy az EU fogyasztása milyen hatással van bolygónk erdeire és más ökoszisztémákra.

Az Európai Bizottság javaslatokat kíván benyújtani az új erdőirtási jogszabályokra.

A nemzetközi szervezet arra számít, hogy az új uniós törvény biztosítani fogja, hogy az erdőirtáshoz hozzájáruló vagy annak kockázatát jelentősen növelő termékek és áruk ne kerüljenek az EU piacára. A WWF számít arra is, hogy az Európai Unió szorosabban együttműködik más országokkal az erdőirtás, a természet pusztításának és az emberi jogok megsértésének felszámolására irányuló globális erőfeszítések támogatása érdekében.

Forrás: gazeta.pl