0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Horvátország szenved a fagyoktól

A mínusz 12 Celsius-fokos hideg elpusztította a gyümölcsöket, a cseresznye 90 százaléka oda lett.

Horvátországot is elárasztotta a sarkvidéki hideghullám a napokban. A gazdák és a gyümölcstermesztők három napig küzdöttek a dermesztő hideggel, és megpróbálták megvédeni növényeiket a fagyástól. Azonban erőfeszítéseik kudarcot vallottak.

Több régióban is az éjszakai hőmérséklet messze fagypont alá süllyedt. Gospićban, az ország középső részén, nem túl messze a tengerparttól, például a hőmérők -12 Celsius-fokot mutattak.

A gazdák három éjszakán át gyújtottak füstölőket a gyümölcsösökben, hogy kissé felmelegítsék a növények környezetét. Számos modernebb fagyvédelmi módszert is alkalmaztak, de így sem tudták megakadályozni a pusztító fagykárt. A legsúlyosabb károkat a cseresznye szenvedte el.

– Láthatjuk, hogy a veszteség az idei termés legalább 90 százaléka. Megpróbáltuk melegen tartani a kerteket, de nem értünk el eredményt
– mondta Stanko Ćać, az egyik helyi gyümölcstermesztő. Számos gazda azt jósolja, hogy a gyümölcsfák 90 százaléka nem képes tovább fejlődni.
Az extrém időjárás miatt a gazdák azt kérték a kormánytól, hogy természeti katasztrófának minősítse a történteket. A hatóságok azonban úgy döntöttek, hogy ennek a kérésnek nem tesznek eleget, bár Marija Vucković mezőgazdasági miniszter bejelentette, hogy a kormány pénzügyi alapot különít el a termelők számára, a fagy következményei miatti túlélés érdekében.
Forrás: sadyogrody.pl