0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Közös feladatunk az erdők felkészítése a klímaváltozásra

A klímaváltozás és a hozzá történő alkalmazkodás az erdőgazdálkodás elmúlt száz évének talán legnagyobb kihívása - jelentette ki Nagy István agrárminiszter az Európai Erdők 8. Miniszteri Konferenciáján, szerdán.

A miniszter arra hívta fel a figyelmet, hogy mivel a klímaváltozás üteme messze meghaladja az erdők biológiai alkalmazkodó képességét, ezért kiemelten fontossá vált a tudományosan megalapozott, a gyakorlati tapasztalatokat integráló, a dinamikusan alkalmazkodó, aktív beavatkozásokon alapuló erdőgazdálkodás. Hozzátette:

Az elmúlt évtizedekben egyre határozottabban fogalmazódtak meg az erdők klímavédelemével, a biológiai sokféleség megőrzésével és a rekreációs szolgáltatásokkal kapcsolatos elvárások.

Nagy István szerint a helyi körülményekre kidolgozott beavatkozásokkal biztosíthatjuk erdeink és szolgáltatásaik teljes körű megőrzését és fenntartását.

A tárcavezető kiemelten fontosnak tartja a fenntartható erdőgazdálkodásban az erdész szakemberek, mint integrátorok szerepét. Az ő feladatuk, hogy a társadalmi igényeket összhangba hozzák a reális és hosszú távon is eredményes gyakorlati megoldásokkal.

Kifejtette, hazánk korábban javaslatot tett az erdészeti monitoring rendszer megerősítésére, ami a klímaváltozás erdőkre gyakorolt hatásainak pontosabb és összehangolt megfigyelése érdekében kulcsfontosságú feladat.

Nagy István fontos előrelépésnek nevezte, hogy ez a javaslat is beépült az elfogadásra kerülő pozsonyi miniszteri határozatba. A konferencián elfogadott dokumentumok a klímaváltozáshoz alkalmazkodó gazdálkodás európai szinten támogatott fejlesztéséhez összességében olyan fenntartható jövőképet vázolnak fel az erdők kezelésének terültén, amellyel Magyarország is egyetért és azonosul – hangsúlyozta Nagy István.

 

Forrás: AM Sajtóiroda