Back to top

Optimális tápanyag ellátás – MAGAS HOZAM

Az optimális tápanyag ellátás nélkülözhetetlen a növények stressztűrő képességének növeléséhez, és így a magas hozamok eléréséhez. A jó tápanyag ellátottságú talajokon termesztett növények jobban tűrik a szárazságot, ezért például a kukorica esetében – ahol a vegetációs periódus nagy része nyárra esik – a megfelelő NPK komplex műtrágyázás elengedhetetlen.

A kukorica tápanyag igénye

A kukorica kezdeti gyökérfejlődése gyenge. A csírázás és kezdeti fejlődés elősegítése érdekében a vetést nem szabad 8-10 C talajhőmérséklet alatt megkezdeni. Annak érdekében, hogy a fiatal növények tápanyag igényét ki lehessen elégíteni, a műtrágya kijuttatás nagy része – akár egésze – a magágykészítés előtt meg kell hogy történjen. A szükséges foszfor és kálium hatóanyagok kijuttatása mindenképp vetés előtt történik.

A foszfor a talajban nem mobilis elem, így a talajoldatban a gyökér közelében kell, hogy a növény számára felvehető legyen. Ha a foszfor ellátottság nem elegendő, a növény jellegzetes hiánytüneteket mutat a kezdeti fejlődés során. A vetés előtti NPK komplex műtrágya kijuttatás megfelelő foszfor koncentrációt biztosít a gyökérzónában.

Foszfor hiánytünet kukoricában, lila levél és szár
Fotó: IPNI Fényképezte M.K Sharma és P. Kuma
A növények akkor tudják felvenni a talajból a nitrogént, foszfort, káliumot, kalciumot és mikroelemeket, ha a talajnedvesség megfelelő. Minden tápelem fontos, de a káliumnak (K) van központi fiziológiai szerepe a szárazságtűrésben.

A sejtek ozmotikus koncentrációjának fenntartásában nélkülözhetetlen a kálium, valamint a sztómák nyitódása és záródása is kálium segítségével végbemenő folyamat. Ha a növény kálium ellátottsága rossz, akkor a sztómák sem működnek rendesen, így a megnövekedett párologtatás révén a növény vizet veszít. A kálium javítja a növények vízfelhasználási hatékonyságát, ami azt eredményezi, hogy egységnyi szárazanyag előállításához kevesebb vízre lesz szükségük.

Ezért például a kukorica esetében – ahol a vegetációs periódus nagy része nyárra esik – a megfelelő NPK komplex műtrágyázás elengedhetetlen.

További fontos szempont a megfelelő nitrogén tápanyag forma kiválasztása. Meleg és száraz tavaszi körülmények között sokat számít, hogy a kijuttatott nitrogén mekkora hányada hasznosul a növények által, és mekkora rész veszik el ammónia formájában a levegőbe. A nagyobb mértékű nitrogén hasznosulás természetesen magasabb hozamot eredményez.

A nitrát formában történő nitrogén kijuttatás sokkal hatékonyabb, mivel az ammónia formájában fellépő veszteség ez esetben szinte nulla - szemben a karbamiddal, ahol a veszteség akár 13% is lehet.

A Borealis L.A.T ajánlata

Az NPK alaptrágyázás által a talaj K és P szintjének fenntartása szükséges. Ajánlott a jó minőségű NPK komplex műtrágyák használata, mint például a COMPLEX 15/15/15 +7SO3+Zn. Komplex műtrágyáink akár starter trágyaként is felhasználhatók, köszönhetően alacsony portartalmuknak, és egységes szemcseméretüknek.

A nitrát tartalmú nitrogén műtrágyák használata a növény tápanyagfelvétele, és környezetvédelmi szempontból is előnyös, kínálatunkban ilyen ajánlott műtrágya az NAC 27 N.

Digitális tápanyag utánpótlás tervező alkalmazásunk, a Nutriguide® segítségével a várható hozam, talaj tápanyag ellátottság, elővetemény figyelembe vételével kiszámolható az adott növénykultúra tápanyag igénye. A program segítségével az NPKS igény mellett a kijuttatás optimális ideje, valamint a legjobb termék ajánlat is meghatározásra kerülhet. (x)

Forrás: 
Borealis L.A.T.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Vírussal is fertőz a kajszi új kártevője

A kajszilevéltetű néhány éve már megérkezhetett hazánkba, mielőtt a kutatók azonosították. Gyakorlati szakembereket kérdeztünk, mekkora veszélyt jelent az új kártevő és hogyan védekeznek ellene. Mint kiderült, a tavalyi viszonylag gyér előfordulás után az idén tavasszal országszerte komoly gondot okozott és legalább egy permetezés irányult ellene.

Gombával a rák ellen

Egy új tanulmány szerint napi 18 gramm gomba elfogyasztása csökkentheti a rák kialakulásának kockázatát. Akik naponta megesznek két közepes méretű gombát, 45%-kal kisebb eséllyel lesznek rákos betegek, mint a gombát nem fogyasztók. Ez a Pennsylvaniai Egyetemen készült kutatás következtetése, amelyet az Advances in Nut­rition című cikkben publikáltak.

Mindig zsenge a karalábé

Annak idején édesapámnak megengedték, hogy ne egye meg a karalábélevest, és gyerekkoromban én sem szerettem ezt a zöldséget. Azóta sok új fajta született, amelyek zsengék maradnak és kellemes ropogós állagúak, jóízűek, nyersen is jól fogyaszthatók. Érdemes a házikertben is termeszteni, május elejétől palántázható.

Májusi cseresznye...

Május közepén érik a legkorábbi magyar nemesítésű cseresznye, majd sorban követik a többiek. A hazai fajták közt több öntermékeny is van, amikhez nem kell porzópartnert ültetnünk a kertbe. Akinek csak kevés helye van, ilyet válasszon!

Tartós hatású gyeptrágya csillagfürtből?

A tartós hatású nitrogén műtrágya különösen fontos a gyep ápolásához, mivel ezeknél a trágyáknál a kimosódás minimális, a fű tápanyag igénye pedig hosszú időn keresztül kielégíthető. Egy németországi vállalat csillagfürt magjából tartós hatású műtrágyát készít.

Minél többet dolgozunk, annál többet takarítunk meg – precíziós növénytermesztés Mezőhegyesen

Mezőhegyesen a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt-nél még 2018-ban kezdték el a precíziós növénytermesztés előkészítését. A hároméves programban elkészültek a minden eddiginél részletesebb talajtérképeik, és meghatározták azokat az úgynevezett menedzsmentzónákat, amelyek a gazdálkodásuk alapját képezik.

Dióolaj zöld dióból

Június második felében végre elérkezik a zöld dió szedésének az ideje. Megéri kísérletezni vele, mert a zsenge termés igazán különleges és ínycsiklandó finomságokhoz használható.

Szamóca, a csábító

A szamóca olyan gyümölcs, amit senkinek nem kell bemutatni. Csábító már a színe is, nem beszélve az illatáról, és persze a zamatáról. Jó hatással van az egészségre. Egyetlen hátránya, hogy meglehetősen sokba kerül, legalábbis az idei szezonban. Ettől függetlenül közkedvelt, fogyasztják frissen, vagy sokan lekvárt is készítenek belőle.

Rengeteg munka, magas foglalkoztatás, kelendő termény - hogy áll a hazai dohánytermesztés?

A dohányágazatban a tavalyi év koránt sem volt kedvező a termelőknek, ami egyrészt a palántanevelés időszakában az időjárás kiszámíthatatlanságából fakadt, emellett a pandémia okozta munkaerőhiányt is megsínylette az ágazat. Az idei év kilátásairól, a palántanevelésről és az ágazat helyzetéről Kenyeres Sándor, a tisztújítás során a MADOSZ frissen választott elnöke számolt be lapunknak.

Nem a helyi gazdákkal versenyeznek

Két magyar is felkerült az amerikai Forbes magazin 30 under 30 listájára. Észak-Amerikában már 10 éve minden évben összeállítja a kiadó a harminc legtehetségesebb 30 évesnél fiatalabb személy listáját, több kategóriában – művészet, média, oktatás, sport, tudomány, technika, üzlet, vállalkozás –, és hatodik éve európai top harmincas listát is készít.