0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Szúnyogmonitor egy újabb járvány kialakulásának megelőzéséért

Az ELKH Ökológiai Kutatóközpont (ÖK) egy új weboldalt hozott létre azzal a céllal, hogy a lakosság bevonásával feltérképezzék azokat az invazív szúnyogfajokat, amelyek az emberre veszélyes kórokozókat, vírusokat terjesztik.

A szunyogmonitor.hu egy lakossági megfigyeléseken alapuló, közösségi tudományra épülő kezdeményezés, melyet április 1-jével indított el a kutatóközpont.

Az oldal létrehozása az elmúlt évtizedeken fokozódó globális kereskedelem következtében Európa-szerte megjelenő inváziós szúnyogfajok felmérésében játszik jelentős szerepet.

Magyarországon összesen 50 őshonos csípőszúnyogfaj él, de az elmúlt tíz év során három új inváziós faj is érkezett, amelyek potenciálisan számos, emberre és háziállatra veszélyes betegség kórokozóit terjeszthetik. Ezért a további járványok megelőzéséért  a kutatás első lépése megismerni, hogy ezek a szúnyogfajok az ország mely területein találhatók, milyen módon terjednek, illetve mikor jelennek meg. Ezeknek az információknak a hatékony begyűjtésére kérik a kutatók a lakosság segítségét.

Fotókat vagy befogott példányokat várnak a kutatók az ország különböző helyeiről, ezek az adatok pedig a weboldalra felvezetve — az infografikai ábrázolásoknak köszönhetően — térben és időben is láthatóvá válnak az inváziós szúnyogfajok elterjedésére és aktivitására vonatkozólag.

(Egy fejlesztés segítségével pedig mobilapplikációs (MosquitoAlert) felületen keresztül is tudnak az emberek fényképeket és egyéb információkat küldeni a kutatáshoz.)

A kutatók támogatnák, ha az országos szúnyogirtás gyakorlatába is figyelembe vennék a Szúnyogmonitor projekt eredményeit, hiszen ha a hatóságok a járványügyi fenyegetettség okán terveznek invazív csípőszúnyogirtást, akkor azt ott tegyék, ahol ezek a rovarok ténylegesen előfordulnak.

Ha azonban a környezetet megterhelő szúnyogirtási programot a célfajok elterjedésének figyelmen kívül hagyásával szervezik, akkor az ország nagy területét feleslegesen fújják be káros rovarirtó szerekkel.

A kezdeményezés lényegében egy ökológiai koncepció, mely során a problémakezelés ne egy újabb járvány esetleges megjelenését követően történjen, hanem a lakosság által begyűjtött adatok alapján megfelelő ökológiai diagnózis készüljön, amivel a járványt megelőzendő szükséges preventív lépéseket a kutatók megtehessék.

Hiszen napjainkra a modern járványügyi védekezési stratégia az ökológiai monitorozáson alapul, amely minél hatékonyabb, annál kisebb a járványveszély lehetősége.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu