0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

A zord időjárás a cukorrépát sem kíméli

Franciaország nagy részén a fagyos hőmérséklet súlyos károkat okozhat az újonnan elültetett cukorrépában, mellyel tovább fokozódnak a növénytermesztési ágazat nehézségei a növénybetegségek és a termések alacsony árai mellett.

Az időjárás miatt a cukorrépán kívül a repce is károsodott a virágzási szakasza közben, bár az Európai Unió legnagyobb növénytermesztőjének gabonaféléin ezt kevésbé érzékelték – közölték az elemzők. Franciaország egyes részein rekord nullpont alatti hőmérsékletet jósolnak áprilisra, ami arra készteti a termelőket, hogy fagyvédő rendszerekkel próbálják megvédeni a szőlőket és gyümölcsösöket a károsodástól.

A szántóföldi növények általában erősebbnek bizonyulnak, mint a gyümölcsök, de az intenzív hideg beköszöntével, a cukorrépa egy része megsemmisülhet – közölte a CGB termelői csoport.

A CGB első becslése szerint nagyjából 10-40 000 hektárnyi frissen vetett cukorrépában okozott hatalmas károkat az időjárás, így ezeket újra kell vetni – mondta Timothe Masson, a CGB elemzője.

Ez a hatalmas mennyiség az idei cukorrépa-területek 10%-át jelenti. A teljes termőterületet pedig 400 ezer hektárra becsüli a CBG, ami már így is közel 6%-kal kevesebb, mint 2020-ban.

A Tereos, Franciaország legnagyobb cukorgyártója Twitteren közölte, hogy a szövetkezeti termelőivel felmérték a károkat, és a „példátlan jelenség” után kapcsolatba lépett a vetőmag-beszállítókkal.

„A veszteséggel sújtott gazdák ismét elültethetik a cukorrépákat, de ez a folyamat a vetőmag elérhetőségtől és a költségektől is függ” – mondta Masson.

Azok a jogszabályok szintén befolyásolhatják a növénytermesztéssel kapcsolatos döntéseket, amelyek engedélyezték a – korábban tiltott – neonikotinoid növényvédő szerek használatát.

Franciaország mezőgazdasági minisztériuma még nem adott választ arra a kérdésre, hogy a törvény miként vonatkozna a cukorrépa újraültetésre.

Forrás: esmmagazin.com