Back to top

Egy "emlékezetes" aljnövény

A meténg erdei aljnövény, kiváló talajtakaró árnyéki dísznövény, emellett a gyógyszeripar is használja, hiszen a Cavinton gyógyszer hatóanyagát ebből állítják elő. Ez az agyi vérkeringési problémákra, így az emlékezőképességre is jó hatással van…

Erdei aljnövény, dísznövény, gyógynövény...
Fotó: wikipedia
Kék virágaival egy csepp „tenger” az erdőben, de dísznövényként is gyakorta ültetik, mert jó árnyéki talajtakaró, bár a taposást nem jól viseli. A kis meténg szívesen látott talajtakaró félcserje. Kevésbé közismert róla, hogy gyógyhatásai is vannak, pedig még a gyógyszeripar számára is hatalmas mennyiségben termesztik. A Cavinton alapanyaga, mely az agyi vérkeringés zavarával járó megbetegedések gyógyszere.

Kék takaró

A meténgfélék családjába tartozó, örökzöld kis meténg (Vinca minor) lombhullató erdőkben érzi jól magát, ahol biztosított számára az árnyékos, félárnyékos hely. Ilyen körülmények mellett idővel szép összefüggő szőnyeget képez, mely tavasszal a rengeteg égszínkék virággal felékítve szinte tengerként tündököl.
Ha gyógynövényként is használnánk, helyesebb egy foltot tervezni belőle saját kertünkbe, mint természetes élőhelyén bolygatni. Ugyan még nem védett, mint a pusztai meténg (Vinca herbacea), de a szakszerűtlen bánásmóddal komoly károkat okozhatunk neki. Laza szerkezetű, gazdag talajba, hasonló feltételek mellett telepítve csodálatosan fedő, sűrű talajtakaró válik belőle.

Fehér és lila virágú, sőt teltszirmú díszváltozata is van
Fotó: wikipedia
Gyönyörűek a változatai, a V. minor ’Alba fehér, míg az ’Atropurpurea’ lila virágokat hoz, a ’Plena’ teltvirágú, a ’Variegata’ különlegessége, hogy szép tarka leveleket nevel, az 'Illumination' pedig szinte ragyog. Faiskolákból, kertészetekből könnyen beszerezhetünk néhány tövet ebből a hasznos és szép növényből, ha gyorsan fejlődő, élő „szövetet” szeretnénk.
Az ősszel lehullott leveleket nyugodtan hagyjuk rajta, mert humifikálódva fontos tápanyagot szolgáltatnak.

A varázslatos koszorú

A boszorkányibolya illetve a varázslók ibolyája elnevezésből arra következtethetünk, hogy ősidők óta mágikus növénynek tekintették. A kis propellerekre emlékeztető virágainak varázserőt tulajdonítottak, szerelmi bájitalt késztettek belőle.

A franciák a barátság szimbólumának tartották, az angolszászok védő talizmánként használták a gonosz lelkek távoltartása végett. Ukrajnában az ifjú pár az esküvőn meténgből font koszorút visel, a hűségesen kitartó szerelem szimbólumát.

Vinca minor - egyszerűen szép...
Fotó: wikipedia
Az orvostudomány kegyeltje

A kis meténg a gyógyszeripar által elismert gyógynövény, ami többek között a Cavinton alapanyaga is. Tehát hasznos gyógynövény, de a házilag készített termékei belsőleg nem alkalmazhatók, így csak gyógyszeripari, sztenderdizált hatóanyagú készítményeket alkalmazzunk! Belsőleg történő használatát csak orvossal történő konzultáció után szabad elkezdeni.
Vinkamin nevű hatóanyaga nyugtató hatású a központi idegrendszerre, tágítja az ereket, fokozza az agy vér- és oxigénellátását, valamint csökkenti a vércukorszintet. A vinkamint és az izovinkamint a magas vérnyomás kezelésére is használják.

a "Variegata" díszváltozat a leveleivel is díszít
Fotó: wikipedia
Készítményei belső vérzések, erős menstruáció, fejfájás, szédülés, koncentrálási problémák, időskori hallászavarok esetén javasoltak.
Vérzéscsillapító hatása miatt orrvérzés esetén használhatunk néhány megmorzsolt levelet feltekerve, majd finoman az orrnyílásba helyezve. A friss levelekből görcsoldó és sebgyógyító pakolás készíthető, vérző aranyér esetén is érdemes kipróbálni. Forrázatával enyhíthető a tejmirigyek gyulladása, borogatása megnyugtatja az irritált bőrt. Szájüregi tünetek (afta, más szájfekélyek, fogíny-, és torokgyulladás) kezelésében gargalizálószerként használhatjuk a kivonatát.

Remek ötlet tavasszal virágzó hagymásokkal kombinálni, mivel mire azok visszahúzódnak a meténg diszkréten eltakarja az árulkodó nyomokat. Különben pedig jó, ha mindig kéznél van, mert elég néhány levélke, hogy kezelhessük a kisebb kerti sérüléseket.
Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Új rododendron fajt fedeztek föl

Az oldenburgi egyetem kutatója elsőként számolt be a napokban arról, hogy az Egyesült Államokban található Great Smoky Mountains Nemzeti Park területén új rodondron fajra bukkant.

Értékteremtő tevékenységnek tekinti a kiskertek művelését az agrártárca

Országos jelentőségű, értékteremtő tevékenységnek tekinti az Agrárminisztérium (AM) a kiskertek művelését - jelentette ki a tárca mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára a Kiskert program 2020-2025 pénteki sajtótájékoztatóján Budapesten.

Gyógynövények - Nem is gondolnánk…

A világon rengeteg, megközelítőleg 12 000 gyógynövényfaj él, ebből hazánkban 300-350-et használtak kisebb-nagyobb jelentőséggel történelmünk során. Jól látszik, hogy a körülbelül 30 gyakori, közismert gyógynövényen túl még sok olyan növény él hazánkban, amelyek valamilyen gyógyhatással, vagy kedvező élettani hatással rendelkeznek. Néhány meglepő képviselőjüket mutatjuk be.

GMO-mentesek a Nébih által vizsgált kisvirágú petúniák

Idén, kora tavasszal is a kormányhivatalokkal együttműködve vizsgálta a Nébih a dísznövény-szaporítóanyagok GMO-mentességét. Az ellenőrzés célnövénye a kisvirágú petúnia (Calibrachoa sp.) volt, melynek vizsgált tételei nyugat-európai üzemekből érkeztek a hazai dísznövény-termesztőkhöz. Jó hír, hogy a 12 üzemből vett 103 kisvirágú petúnia tétel mindegyike genetikai módosítástól mentesnek bizonyult.

Amit a növényútlevélről tudni kell

Az új növényegészségügyi szabályozás célja a növényi kártevőkkel és betegségekkel szembeni hatékonyabb védekezés, hogy biztonságosabbá váljon a kereskedelem, és csökkenjen a károsítók unió területére való behurcolásának és elterjedésének kockázata.

Gombaevéssel a rák és a szellemi hanyatlás ellen

A gombafélék elég megosztók a tányéron: vannak akik nagyon kedvelik a belőlük készült ételeket, mások pont ellenkezőleg. Azt azonban már számos kutatás igazolta, hogy nagyon jó hatással van a gombafogyasztás az egészségi állapotunkra.

Levendulaültetvény, gépi betakarítással

Bajától nem messze létesített mintagazdaságot és látogatóközpontot Nagy Norbert és felesége, Nagyné Vácity Eszter. Jól éltek a pályázati lehetőségekkel, levendulást telepítettek, és saját betakarítógépe is lett az üzemüknek.

Áldás vagy átok a gyom?

A kertészkedők egyik legnagyobb kihívása a gyomok elleni küzdelem. A kertművelésre fordított idő jelentős hányadát általában gazolás teszi ki, aminek érdekében sokan hajlandók minden eszközt, akár vegyszereket is bevetni.

Koronavírus elleni gyógynövények

Sok gyógynövény rendelkezik antivirális hatóanyaggal, ám ez még kevés ahhoz, hogy gyógyítsa is a Covid19 okozta betegséget. De akkor sem haszontalan a vírusgátló gyógynövények alkalmazása...

Koronavírus idején hogyan erősítsük immunrendszerünket?

Az immunrendszer a sejtek, folyamatok és vegyi anyagok összetett gyűjteményéből áll, amely folyamatosan védi a szervezetet a betolakodó kórokozókkal szemben, beleértve a vírusokat, toxinokat és baktériumokat.