Back to top

Sikeres ÁTK 2021 pályázatok 12 értékelési pontja

ÁTK- Állattartó Telep korszerűsítés pályázatok 2021 értékelési szempontrendszere, legfontosabb értékelési kritériumok.

Hamarosan megjelenik az ÁTK Állattartó Telep Korszerűsítése 2021 pályázat, ezért az Annex Pályázati Iroda az alábbi rövid pályázati összefoglalón túl, készített egy javaslatot arra, hogy az alapjogosultsági kritériumok mellett milyen meghatározó értékelési szempontrendszert érdemes minden pályázónak figyelemmel kísérnie. A pályázat alapvető célkitűzése, a kisebb méretű állattartó telepek fejlesztéseinek támogatása. A támogatási kérelem benyújtása a tervek szerint szakaszosan 2021. május 12-től 2021. július 6-ig lehetséges. Az első értékelési szakasz határnapja 2021. május 25-ig tart.

A támogatásra rendelkezésre álló keretösszeg 30 milliárd Ft. A forráskimerülést elkerülendő, célszerű a potenciális pályázóknak a pályázati előkészítési folyamat minél előbbi elindítása.

Az alábbiakban röviden a támogatásról

A támogatás maximális mértéke:

  • Közép-magyarországi régióban az összes elszámolható költség 40%-a
  • Nem a Közép-magyarországi régióban az összes elszámolható költség 50%-a
  • Fiatal mezőgazdasági termelő által végrehajtott fejlesztés +10%-kal megemelt intenzitásra jogosult.
  • Kollektív módon kivitelezett projekt + 10%-kal megnövelt támogatási mértékre tarthat igényt.

Az igényelhető vissza nem térítendő támogatás összege:

  • Baromfi- és sertéstartó telepeknek max. 100 millió Ft,
  • Szarvasmarhatartó telepeknél max. 50 millió Ft,
  • Juh- és kecsketartó telepek esetén, valamint egyéb állattartó telepek tekintetében max. 20 millió Ft.

Támogatásra jogosult:

Az a mezőgazdasági termelő, aki a pályázat benyújtását megelőző teljes lezárt üzleti évben-, fiatal mezőgazdasági termelő esetében lezárt üzleti évben legalább 6 000 euró STÉ üzemmérettel rendelkezett, és árbevételének legalább 50%-a mezőgazdasági tevékenységből származott.

Támogatható tevékenységek:

  • A versenyképesség javítása érdekében építéssel járó technológiák kialakításának, valamint az állattartáshoz szükséges gépek beszerzésének támogatása:
  • Az állategészségügyhöz, a takarmányozáshoz, az állattartáshoz kapcsolódó, valamint az előállított termék és a takarmány kezelésére, tárolására szolgáló építéssel járó technológiák beszerzése.
  • Az energiafelhasználás csökkentését célzó korszerűsítések, valamint a megújuló energia felhasználására irányuló technológiák alkalmazása: Épületek hőtechnikai adottságainak javítása, valamint világítási rendszerek korszerűsítése, illetve beépített technológiai berendezések korszerűsítése. Fűtési-/hűtési energiaigény, használati melegvíz-igény, villamosenergia-igény részbeni vagy teljes kielégítése megújuló energiaforrásból

Sikeres ÁTK 2021 pályázatok 12 szempontja

Mint bármelyik Európai Uniós pályázat, úgy a mezőgazdasági. illetve vidékfejlesztési pályázatok esetében sem tekinthetünk el az egyes a pontozási elemek fontosságától. Mindegyik vidékfejlesztési kiírásnál 100 pont az adható maximum, amiből természetesen a beérkezett pályázatok mennyiségétől és azok minőségétől függően állapítják meg kiírók a támogathatósági ponthatárt.

Az elmúlt 18 évi mezőgazdasági pályázatokkal összefüggő tapasztalatunk alapján többnyire arra törekedtünk, hogy az ügyfeleink a gazdálkodási adottságaikhoz képest a legmagasabb pontszámot érjék el.

A következőkben 12 értékelési pontban összegyűjtöttük azokat a fontosabb szempontokat, amelyek megalapozhatják, hogy a beadott pályázataink pozitív eredménnyel zárulhassanak.

Természetesen csak törekedni tudunk arra, hogy a 100 pontos határhoz minél szorosabban közelítsünk, elérni egy az egyben szinte lehetetlen küldetés, hiszen bizonyos értékelési szempontok teljesen függetlenek attól, hogy pl. milyen az éves beszámolónk, ill. hogy tervezünk-e a pályázatban megújuló fejlesztést vagy sem. Ilyen kategória például, a térségi szempontok szerinti besorolás, ami a projekt megvalósítási helyével összefüggő települési lista alapján ad egy objektív pontszámot.

Mindezek ellenére jól körülhatárolhatóak azok az értékelési szempontok, amelyek alapján tervezhető egy egy pályázat összpontszámának a bázisa.

Az energiahatékonyság fejlesztésére és a környezetvédelmi szempontokra bizonyos feltételek teljesítésével 15-15 pont adható. Az előző évek gazdálkodását is preferálják a pontozásnál, ld. kockázatosság, vagy eredményesség 10-10 pont. Mivel állattenyésztéssel összefüggő pályázatról beszélünk, nagyon fontos szempont még, hogy mekkora az állattenyésztésből származó üzemméret, és mióta foglalkozik a szakmával a pályázó (10-10 pont).

Mindezeket a nagyon értékes pontgyűjtő tételeket az alábbi infografikában kívánjuk bemutatni.

Ha még ezen felül további kisebb pontszámokat a felsorolt 12 sikerkritériumból össze tudunk gyűjteni, annak csak örülhetünk, mert közelítünk az optimális értékelési ponthatárhoz. (x)

Amennyiben felkeltettük szíves érdeklődését, keressen bizalommal, forduljon irodánkhoz:

Gönczi Éva

annexpalyazat.hu

E-mail: annex@annexpalyazat.hu

Mobil: +36-20-9312-336

Forrás: 
annexpalyazat.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ahol hisznek a boldog állattartásban

Lassúság. Lelassulás. Lassítás. Mindenkinek mást jelentenek e szavak. Van, aki egyfajta figyelmeztetésnek, jelnek tekinti az élettől, hogy ideje visszavenni tempót, és a folytonos sietség, kapkodás, a munkák, a tárgyak, az élmények halmozása helyett megélni a mindennapok apró örömeit. Akár az állattartásban is.

A precíziós gazdálkodást kutatják a Széchenyi István Egyetem óvári karán

A győri Széchenyi István Egyetem hagyományosan rendkívül erős gyökerekkel rendelkezik a műszaki és informatikai tudományok terén, s erre építve valósít meg a mosonmagyaróvári Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kar egy olyan projektet, amelynek középpontjában a precíziós gazdálkodás áll.

Terménytárolók, szárítók és tisztítók támogatására is lehet pályázni

Az Agrárminisztérium a megújuló vidék, megújuló agrárium program keretében 50 milliárd forintos keretösszeggel pályázatot hirdet terménytárolók, szárítók és tisztítók támogatására. A támogatási kérelmek benyújtására 2021. augusztus 2-től lesz lehetőség - jelentette be Nagy István agrárminiszter.

Az úszó város lehet az éghajlatváltozás elleni küzdelem egyik módja

Úszó város épül a Maldív-szigeteken partjainál. Ez a világszinten is úttörő jelentőségű építmény elsősorban a lakosok védelmét szolgálja az emelkedő óceánszint ellen.

Egyáltalán nem vicces a tehénriogatós kihívás

Vonat gázolt a napokban egy tehenet Bajorországban, a rendőrség két fiatal lányt keres, akik vélhetően a „kulikitaka-challenge” keretében riasztották meg az állatot. Állattartók már régóta figyelmeztetnek a kihívás őrült és veszélyes voltára, és a Tik Tok is számos ilyen videót törölt már, de úgy tűnik, még mindig nincs vége.

Már nem kötelező zártan tartani a baromfikat

A kedvező járványügyi helyzet alapján az országos főállatorvos visszavonta a baromfik zárt tartására vonatkozó előírást. Az enyhítő intézkedés részleges, hiszen az állatok zártan etetése és itatása továbbra is kötelező marad. Fontos, hogy az állattartók a jövőben is betartsák a járványvédelmi minimumfeltételeket, hiszen csak ezzel a felelős magatartással minimalizálható annak kockázata, hogy a madárinfluenza újból megjelenjen hazánkban.

Rovartenyésztés felsőfokon: Amusca és Mavitec innovációja

A mérnöki, építési és tesztelési időszak után már rendelhető az első méretezhető, mobil rovartenyésztő "istálló". A forradalmi ötlet dr. Walter Jansentől, a rovarfehérjék előállításával foglalkozó Amusca rovarszakértőjétől származik, célja pedig az élő rovarlárvák előállítása fehérjetermelés céljából, a baromfi- és vízitakarmány-ipar számára.

Aszály sújtja a brazil kukoricát, a takarmányköltségek fenyegetik a húsipart

A száraz időjárás és a rosszul időzített ültetés nehezíti Brazília idei második kukoricatermését, felélesztve a takarmányárak újabb megugrásától való félelmeket, és emlékeztetve a húsipar 2016-os aszály utáni válságára.

Végre berobbant a spárgaszezon

Az időnként már túlzottan is meleg napokon lendületesen fejlődnek a sípok, így akár reggel és este is végig kell menni a sorokon a szedőknek. A napi hozam pedig az előző hetinek a háromszorosa, tudtuk meg Gulyás Jánostól, az 50 hektár, zömében zöldspárga ültetvénnyel rendelkező Bács-Zöldért Zrt. igazgatójától.

Afrikai sertéspestis elleni vakcinát tesztelnek

Az afrikai sertéspestis elleni új vakcina klinikai tesztelése zajlik a Fülöp szigeteken, ahol nagy méreteket öltött a járvány.