Back to top

Termőföldtől az asztalig újratöltve - Az adat és az élelmiszer jövője

A járvány megmutatta, hogy a globális élelmiszerlánc törékeny - és ennek egy fő oka, hogy sok esetben átláthatatlan, miként kerül az emberek asztalára az élelmiszer. Ezen segíthet a blokklánc technológia. De mi is ez a blockchain és hogyan teheti az élelmiszertermelést, kereskedelmet és fogyasztást biztonságosabbá?

A blokklánc technológia egy adatblokkokból álló digitális lánc terminológiája. Az angolul blockchain technológiának nevezett adatkezelés lehetővé teszi a biztonságos adathordozásnak azt a formáját, ahol a blokkokban tárolt adatok egymást követően kódjeleket alkalmazva sorba rendeződnek és így egy láncot alkotnak. Mivel mindig, mindenki ugyanazokat az adatokat látja, ezért hamisítani szinte lehetetlen az információkat és a sok szereplő miatt mindig a lehető legnaprakészebb információkat találni egy ilyen rendszerben.

A Big Data applikáció lehetőséget biztosít hatékonyabban eljuttatni az élelmiszert a vásárlóknak.

Fotó: pixabay.com

Az olyan globális méreteket öltő élelmiszerrendszerek, mint például a tenger gyümölcsei, amelyeknek közel 40 százalékával kereskednek világszerte, az adatok átláthatósága és nyomon követhetősége olyan technológiákon keresztül, mint a blokklánc, fontosak a társadalmi és környezettudatos döntéshozatalban, valamint az érdekeltek közötti bizalom elősegítésében.

Információ gyűjtés

A blockchain technológia használható a vetőmag minőségével kapcsolatos információk összegyűjtésére, a növények növekedésének nyomon követésére és a gazdaságot elhagyva a kereskedelmi út rögzítésére egyaránt. Például Kanadában a Grain Discovery - egy online blockchain piac - példa arra, hogy az élelmiszerrendszerben résztvevők felhasználják az adatokat a globálisan versenyképes növények termesztése és forgalmazása érdekében.

Az adatok növelhetik az ellátási láncok átláthatóságát azáltal, hogy aktuális információkat szolgáltatnak a termőföldtől az asztalig.

Az ilyen adatok megkönnyíthetik az információátadást az ellátási lánc minden szakaszában és megakadályozhatja az illegális és etikátlan termelést és terjesztést, amely aláássa a fenntarthatóságot és a közösségi élelmezésbiztonságot.

Például a Walmart, a Tsinghua Egyetem és az IBM láncalapú élelmiszer nyomonkövetési platformjai elősegítették a sertés és a mangó nyomonkövetését Kínában, illetve az Egyesült Államokban, mindez pozitív eredmény hozott a bizalom és az átláthatóság megteremtésében.

Ez az átláthatóság azt is jelenti, hogy a fogyasztók megalapozott döntéseket hozhatnak a kiszolgáltatott termelők és a környezet védelme érdekében.

A termékadatokhoz való hozzáférés lehetővé teheti a fogyasztók számára, hogy a számukra kedvelt és jól bevált termelőknek borravalóval hálálják meg munkájukat. Ez tökéletes lehetőség arra, hogy a kistermelők háztáji áruja előtérbe kerülhessen a tömeggyártott árukkal szemben.

Nyomkövetés

Jelenleg kevés bizonyíték támasztja alá azt az állítást, miszerint a blockchain és a big data technológiák hozzájárulnak a globális élelmezésbiztonsághoz. Annak ellenére, hogy a gazdaság 2050-re átlagosan az előrejelzések szerint 4,1 millió adatpontot fognak generálni, szemben a 2014. évi 190 000 adatponttal, a globális élelmezésbiztonság egyelőre nem mondható minden tekintetben átláthatónak.

Az IBM és a Walmart összefogtak, hogy nyomon kövessék az élelmiszert a termőföldtől az asztalig. Az ellátási láncban résztvevő gyártóknak és feldolgozóknak meg kell adniuk az információkat az IBM blokkláncába, hogy a folyamat teljes mértékben átlátható legyen a fogyasztók számára.

Mindazonáltal sokan szkeptikusak az IBM blokklánc meghatározása körül, mivel a magántulajdonban lévő blokkláncokat könnyebben lehet manipulálni, és kevésbé biztonságosak.

Ennek oka, hogy a privát blokkláncok biztonsága továbbra is nagymértékben függ a magánszervezetek alkalmazott biztonsági beállításaitól.

A vállalati tulajdonban lévő, központosított információs adatbázisok nem felelnek meg a blokklánc hagyományos definíciójának, amely a demokrácián és a bizalmon alapul.

Az adat és az élelmiszer jövője

Mielőtt a blokklánc és más adattechnológiák segíthetnek az élelmezésbiztonság kezelésében, számos kihívással kell szembenézni.

A blokkláncokat először a kistermelők és a vidéki emberek bevonásával decentralizálni kell.

Ez lehetővé teszi a fenntartható és méltányos élelmiszer-rendszereket, és lehetővé teszi a fogyasztók számára, hogy megalapozott döntéseket hozhassanak.

A valódi decentralizációt viszont megnehezíti, hogy világszerte sokan nem használnak digitális eszközöket, ezáltal ők nem tudnak részt venni a folyamatban.

Forrás: 
theconversation.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kevesebb holland tulipán lesz jövőre

A holland tulipán népszerűsége évek óta töretlen, ráadásul a tulipánszezon ideje is hosszabb lett. Az idei fagykárok miatt azonban jövőre kevesebb tulipán fog virágozni Hollandiában.

Végre berobbant a spárgaszezon

Az időnként már túlzottan is meleg napokon lendületesen fejlődnek a sípok, így akár reggel és este is végig kell menni a sorokon a szedőknek. A napi hozam pedig az előző hetinek a háromszorosa, tudtuk meg Gulyás Jánostól, az 50 hektár, zömében zöldspárga ültetvénnyel rendelkező Bács-Zöldért Zrt. igazgatójától.

Méregtelenítő kúrák - használ vagy inkább árt a testünknek?

A méregtelenítő kúrák célja a szervezet méregtelenítése a mérgező anyagoktól, népszerűek az egészségük javításában érdekelt emberek körében. De vajon ezek hasznosak vagy inkább károsak?

Baromfihús hiány az Egyesült Államokban

Az amerikai piacon jelenleg gondot okoz a baromfihús iránti kereslet kielégítése. A csirkehúsos szendvicsek a vártnál jobban fogynak, de a hústermelők nem tudnak lépést tartani a megnövekedett igényekkel.

A paradicsom térhódítása az olasz gasztronómiában

Legyen szó egy pizzáról vagy egy spagettiről Olaszország legikonikusabb ételei mind tartalmaznak paradicsomot. De ez nem volt mindig így. Valójában a paradicsom csak a 19. században vált az olasz gasztronómia szerves részévé, azelőtt pedig azt gondolták erről a növényről, hogy mérgező.

Kezdődik az egyéni gazdaságok összeírása

Országszerte mintegy 21 ezer egyéni gazdaság részvételével kezdi meg május 15-én a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) az egyéni gazdaságok összeírását. A válaszadók május 25-ig online, azt követően pedig június 15-ig összeírók segítségével, személyesen vagy telefonon keresztül válaszolhatnak a kérdésekre.

Kéthetente egy haláleset az Egyesült Királyság gazdaságaiban

Harmincnégyen haltak meg az Egyesült Királyságban az elmúlt tizenkét hónapban (HSE 2021. március) a mezőgazdaságban. A legnagyobb kockázatot a gépek, a magasságban végzett munka, illetve az állatállomány jelentette – tájékoztatott az innovatív biztonságtechnikai megoldásokkal foglalkozó Agri-TechE.

Húsmentesre váltott a New York-i sztár étterem

Daniel Humm, a három Michelin-csillaggal rendelkező Eleven Madison Park étterem séfje szerint a mai modern élelmiszer-előállítás fenntarthatatlan. New York egyik legfelkapottabb étterme étlapjáról elhagyja a húst és növényi menüt állít össze, miután séfje és tulajdonosa üzenetet tett közzé a weboldalán, miszerint a modern élelmiszer-rendszer „egyszerűen fenntarthatatlan”.

Nézd meg a kezét, vedd meg a sajtját!

Magyarországon egyre többen készítenek tehén- és kecsketejből tejfölt, túrót, sajtokat, ám olyan szakember még mindig kevés van, aki a juhtejre alapozza vállalkozását. Rácz Miklós Tamás sajtkészítő Miskolctól 15 percnyi autózásra, Újcsanáloson ezt tette, amikor pár éve az öltönyt lecserélte gumicsizmára, s ezt azóta sem bánta meg.

Mi a hosszú élet titka?

Az emberek többségének az álma, hogy idősebb korában lássa felnőni az unokákat és aktívan részt vegyenek az ő életükben. Ezért is nagyon fontos a megfelelő táplálkozás, aminek elengedhetetlen eleme a zöldség-, gyümölcsfogyasztás.