Back to top

A járvány mellékhatása a szorongás, de helyes étkezéssel és mozgással tehetünk ellene

A rendszeres testmozgás és az egészséges táplálkozás következtében az egereknek felnőtt korukra nagyobb méretű lett az agytérfogata és kevésbé szorongtak, mint azok a társaik, akik nem így nevelkedtek – áll a kaliforniai egyetem kutatásában.

Noha a diétát és a testmozgást következetesen ajánlják az egészség megőrzése érdekében, ez a tanulmány az első, amely megvizsgálja mindkét tényező hosszantartó együttes hatásait.

„Ha valaki súlyproblémáival orvoshoz fordul, akkor majdnem mindig a megfelelő tanács a rendszeres mozgás és a kevesebb táplálékbevitel.”

– mondta Marcell Cadney, a kaliforniai egyetem  (University of California - UCR) fiziológus doktorandusza, a kutatás vezetője. "Meglepő, hogy a legtöbb tanulmány a táplálkozást és a testmozgást külön vizsgálja. Ebben a tanulmányban a kettőt együtt vizsgáljuk."

Minden tradicionális, hegyvidéki és bioterméknek, valamint az egészséges élelmiszereknek csökken az áfája
Minden tradicionális, hegyvidéki és bioterméknek, valamint az egészséges élelmiszereknek csökken az áfája

A kutatók megállapították, hogy a korai életkorban történő testmozgás általában csökkenti a felnőttek szorongó viselkedését. Ez a felnőttek izom- és agytömegének növekedéséhez is vezetett. A magas zsír- és cukortartalmú "nyugati" stílusú étrend táplálásával az egerek nemcsak elhíztak, hanem felnőtt korukra is az egészségtelen ételeket részesítették előnyben.

Ezeket a megállapításokat a közelmúltban tették közzé a Physiology and Behavior folyóiratban.

A kutatók négy csoportba osztották fel a fiatal egereket – az első csoportnak biztosítva volt a mozgás, a második csoportnak nem, a harmadik csoport egészséges táplálékkal volt etetve, a negyedik csoportot pedig „nyugati” táplálékkal etették.

A csoportok kialakítása után 3 hétig folyt a kísérlet, amíg az egerek el nem érték a nemi érettséget. Az ezt követő 8 hétben az egereket egészséges táplálékkal etették és a kutatók viselkedéselemzésbe kezdtek.

A zsírsejtekben képződő hormon a leptin. A leptin az étvágyat az agy megfelelő szabályozó területeiben receptorokon keresztül szabályozza. Ha a leptin a receptorhoz kötődik, akkor telítettség érzetet vált ki, és az étvágy csökken. Ha azonban kevés a leptin, kevesebb receptor van kötött állapotban, az éhségérzet pedig fokozódik. A korai életkorban testmozgást végző egyedeknél felnőtt korukra, függetlenül a későbbi táplálkozás minőségétől megnőtt a leptin szint.

Korábban a kutatócsoport megállapította, hogy gyermekként a túl sok zsír és cukor elfogyasztása megváltoztathatja a mikrobiómát az élet számára, még akkor is, ha később egészségesebbek. A továbbiakban a csapat azt vizsgálja, hogy a zsír vagy a cukor felelős-e jobban a nyugati táplálékkal táplált egerekben mért negatív értékekért.

Mindenképp javasolt a gyermekeknél időben szokássá alakítani az egészséges táplálkozást, valamint a rendszeres testmozgás szeretetét.

"Eredményeink relevánsak lehetnek az elhízáshoz kapcsolódó aktivitás csökkenés és étrendi változások lehetséges hatásainak megértésében" - mondta Theodore Garland, az UCR fiziológusa.

Az élet korai szakaszában az egészséges életmód kialakítása rendkívül fontos, és a pandémiát követően különösen nagy jelentősége lesz ismét.

"A COVID-19 lezárások miatt, különösen az első hónapokban, a gyerekek nagyon keveset mozogtak. Sokaknak, akik nem kertes házban vagy park közelében élnek, az iskola volt az egyetlen fizikai aktivitás forrása" - mondta Cadney. "Fontos, hogy odafigyeljünk a gyerekekre és segítsük őket elindulni a helyes úton.”

Tekintettel arra, hogy a rendszeres testmozgás a felnőttek szorongását is csökkenti, ezért aztán különösen fontos a gyermekek fizikai és mentális egészségét elősegíteni, hogy ezáltal kiegyensúlyozott felnőtt életet élhessenek.

Forrás: 
sciencedaily.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Új rododendron fajt fedeztek föl

Az oldenburgi egyetem kutatója elsőként számolt be a napokban arról, hogy az Egyesült Államokban található Great Smoky Mountains Nemzeti Park területén új rodondron fajra bukkant.

Afrikai sertéspestis elleni vakcinát tesztelnek

Az afrikai sertéspestis elleni új vakcina klinikai tesztelése zajlik a Fülöp szigeteken, ahol nagy méreteket öltött a járvány.

Méregtelenítő kúrák - használ vagy inkább árt a testünknek?

A méregtelenítő kúrák célja a szervezet méregtelenítése a mérgező anyagoktól, népszerűek az egészségük javításában érdekelt emberek körében. De vajon ezek hasznosak vagy inkább károsak?

Baromfihús hiány az Egyesült Államokban

Az amerikai piacon jelenleg gondot okoz a baromfihús iránti kereslet kielégítése. A csirkehúsos szendvicsek a vártnál jobban fogynak, de a hústermelők nem tudnak lépést tartani a megnövekedett igényekkel.

Pályáznak vagy bezárnak: sok állattartó számára vízválasztó a következő időszak

Harminc milliárdos pályázati keret nyílik meg május 28-án a kisebb állattartó telepek korszerűsítésére, és több mint ötszörösére emelte a kormány a tavaly hirdetett ÁTK-t.

Gyomorfekélyt jelezhet, ha bal oldalán fekszik a sertés

Gyomorfekély jele lehet, ha a sertések inkább a bal oldalukon fekszenek. Ezt állapította meg az Agri-Food and Biosciences Institute (AFBI) és a belfasti Queens University (QUB) közös kutatása. A kutatásból az is kiderült, hogy a gyomorfekélyes sertések kevésbé hajlamosak veszélyes viselkedésre, például farokharapásra.

Nézd meg a kezét, vedd meg a sajtját!

Magyarországon egyre többen készítenek tehén- és kecsketejből tejfölt, túrót, sajtokat, ám olyan szakember még mindig kevés van, aki a juhtejre alapozza vállalkozását. Rácz Miklós Tamás sajtkészítő Miskolctól 15 percnyi autózásra, Újcsanáloson ezt tette, amikor pár éve az öltönyt lecserélte gumicsizmára, s ezt azóta sem bánta meg.

Mi a hosszú élet titka?

Az emberek többségének az álma, hogy idősebb korában lássa felnőni az unokákat és aktívan részt vegyenek az ő életükben. Ezért is nagyon fontos a megfelelő táplálkozás, aminek elengedhetetlen eleme a zöldség-, gyümölcsfogyasztás.

Számítógépes analízis a jó emésztés szolgálatában

Egy új matematikai modell segíthet a bélben lévő baktériumok kölcsönhatásának feltérképezésében, mely a különböző betegségek kivédése szempontjából fontos új probiotikumok és speciális étrendek kialakításában játszhat majd szerepet. A svéd Chalmers Műszaki Egyetem kutatását nemrég a PNAS folyóiratban tették közzé.

Mitől gyógyhatású a méz?

A mézben található fehérjék, enzimek, peptidek, vitaminok és ásványianyagok továbbá a méz fizikai tulajdonságai adják azokat az együtthatókat, melyek a mézet kiváló és természetes gyógyhatású készítménnyé teszik és megkülönböztetik a kristálycukortól vagy az egyéb édesítőszerektől. De melyek is pontosan ezek a hatóanyagok?