Back to top

Kereskedelmi forgalomba kerül az aranyos rezgőgomba

Új gombafaj került a belga Fresh Mushroom Europe cég kínálatába, a főként Kínában fogyasztott Tremella aurantia. A különleges gombát Ázsiából exportálják a világ minden részére. Az FME kínálatában egész évben megtalálható lesz, és a forgalmazó szerint itt az ideje, hogy az európai konyhákban is teret nyerjen..

Így néz ki a kereskedelmi forgalomban
Főként levesekben és ragukban használják, jól illik hozzá a fokhagyma, vöröshagyma, gyömbér, koriander, kakukkfű, paprika, sárgarépa, valamint a tofu, a halak, a baromfi, a húsos szalonna, a szezámolaj, a szójaszósz és az ecet.

A Tremella aurantia gombát Kína Jünnan tartományában termesztik, és kis-közepes méretben kerül piacra, 5-10 centiméteres átmérővel. Apró, narancssárga karfiolra hasonlít a megjelenése.

Szárítva nem olyan mutatós, mint visszanedvesedett állapotban, akkor gyönyörű sárga vagy narancssárga lebenyekből álló, kissé zselés állagú gomba.

Frissen hűtőszekrényben egy hétig tárolható, szárítva három hónapig, ha jól záródó dobozban tartjuk. Egészséges táplálék, sok káliumot, vasat és kalciumot tartalmaz, valamint hasznos mikroelemek forrása is, például sok benne a mangán. A belga forgalmazó szerint itt az ideje, hogy az európai konyhákban is teret nyerjen.

Kínában gyógyhatásúnak is tartják, a májfunkció javítására és a koleszterinszint csökkentésére javasolják.

Káros taplógombán fejlődik az aranyos rezgőgomba
Fotó: Wikipedia
Európában boszorkányvajnak nevezik, Amerikában és a világ nagy részén aranyfül néven ismerik.

Maga a Tremella aurantia nem csak Ázsiában él, Észak-Amerikában és egész Európában is megtalálható lombhullató fák tönkjén vagy lehullott ágain, leggyakrabban a bükkön és a tölgyön. Ősszel és télen a legfeltűnőbb, de egész évben előfordulhat. Külön érdekessége, hogy az élő fákat károsító borostás réteggomba (Stereum hirsutum) által fertőzött fákon él és parazitálja a kártevő gombát.

Magyarul rezgőgombának nevezzük a Tremella fajokat, mindegyik a taplógombákon él. Hazánkban közeli rokona, az aranyos rezgőgomba (Tremella mesenterica) is csak ritkán található meg, igaz a két faj csak mikroszkópos vizsgálattal különböztethető meg egymástól, külsőre gyakorlatilag egyformák.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/freshplaza.it

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kevesebb holland tulipán lesz jövőre

A holland tulipán népszerűsége évek óta töretlen, ráadásul a tulipánszezon ideje is hosszabb lett. Az idei fagykárok miatt azonban jövőre kevesebb tulipán fog virágozni Hollandiában.

Végre berobbant a spárgaszezon

Az időnként már túlzottan is meleg napokon lendületesen fejlődnek a sípok, így akár reggel és este is végig kell menni a sorokon a szedőknek. A napi hozam pedig az előző hetinek a háromszorosa, tudtuk meg Gulyás Jánostól, az 50 hektár, zömében zöldspárga ültetvénnyel rendelkező Bács-Zöldért Zrt. igazgatójától.

Baromfihús hiány az Egyesült Államokban

Az amerikai piacon jelenleg gondot okoz a baromfihús iránti kereslet kielégítése. A csirkehúsos szendvicsek a vártnál jobban fogynak, de a hústermelők nem tudnak lépést tartani a megnövekedett igényekkel.

Nézd meg a kezét, vedd meg a sajtját!

Magyarországon egyre többen készítenek tehén- és kecsketejből tejfölt, túrót, sajtokat, ám olyan szakember még mindig kevés van, aki a juhtejre alapozza vállalkozását. Rácz Miklós Tamás sajtkészítő Miskolctól 15 percnyi autózásra, Újcsanáloson ezt tette, amikor pár éve az öltönyt lecserélte gumicsizmára, s ezt azóta sem bánta meg.

Szamócamálna – akkora, mint a szamóca, de málna

A Kerti Kalendárium szerkesztőségéhez érkezett a kérdés, hogy hogyan kell ápolni a szamócamálnát, latin nevén a Rubus illecebrosus málnafajt. Ez a távol-keleti növény könnyen nevelhető nálunk is, de nem különösebben jóízű. Téli hidegre nem érzékeny, talajban nem válogat, viszont nagyon szúrós és szerteágazó gyökérzetével meredek rézsűk megfogására alkalmas.

Ilyen még nem volt: umami ízű lila paradicsom

Megjelenésében és beltartalmában is egyedi terméket vezet be a piacra a Syngenta. A sötétlila bogyójú, umami ízélménnyel megajándékozó koktélparadicsomot YOOM™ néven forgalmazzák. Az izgalmas ízű, színű csemegét hazánkban kizárólag a Trivega Kft. termesztheti, a fogyasztók pedig 250 grammos, fenntartható erdőgazdálkodásból származó alapanyagokból készült tálcás kiszerelésben vásárolhatják meg.

Felvásárlás Ausztriában

Bővíti talajművelőgép-kínálatát a legnagyobb osztrák munkagépgyártó, a Pöttinger. Felvásárolta az alsó-ausztriai Stoitzendorfban működő Cross Farm Solution vállalatot, amely elsősorban vegyszereket kiváltó mechanikus gyomirtó berendezések – kultivátorok, küllőskapák, csillagkerekes forgókapák és rugósfogú gyomboronák – gyártásában szerzett magának elismerést és piaci részesedést.

Alacsony a magyar tejtermékek aránya az élelmiszerüzletekben

Hivatkozással a Nébih 2021. évi kutatási jelentésére (Magyar termékek aránya az élelmiszer-kiskereskedelmi láncok kínálatában – 2020) a magyar termékek kínálatának csökkenése egyértelműen megállapítható.

Töretlen a gomba népszerűsége

A különféle táplálkozási irányzatok terjedésével, és az egészségesebb étkezést követők táborának bővülésével növekszik a gombafogyasztás is. Magas fehérje- és alacsony kalória-,szénhidrát-, illetve zsírtartalmánál fogva ugyanis a gomba jól illeszkedik például a hús nélküli táplálkozásba, illetve a diétázók étrendjébe is.

Az integráció nem a vitákról szól

Hatalmas erőfeszítéseket tesz az Európai Unió a leszakadó országok gazdasági felzárkóztatásáért, a közös gazdasági erőt biztosító integráció elmélyítéséért, és még sok tennivaló van ennek érdekében. Erőfeszítések ide vagy oda, az biztos, hogy a COVID után gazdasági értelemben is más lesz a világ.