0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Kereskedelmi forgalomba kerül az aranyos rezgőgomba

Új gombafaj került a belga Fresh Mushroom Europe cég kínálatába, a főként Kínában fogyasztott Tremella aurantia. A különleges gombát Ázsiából exportálják a világ minden részére. Az FME kínálatában egész évben megtalálható lesz, és a forgalmazó szerint itt az ideje, hogy az európai konyhákban is teret nyerjen..

Főként levesekben és ragukban használják, jól illik hozzá a fokhagyma, vöröshagyma, gyömbér, koriander, kakukkfű, paprika, sárgarépa, valamint a tofu, a halak, a baromfi, a húsos szalonna, a szezámolaj, a szójaszósz és az ecet.

A Tremella aurantia gombát Kína Jünnan tartományában termesztik, és kis-közepes méretben kerül piacra, 5-10 centiméteres átmérővel. Apró, narancssárga karfiolra hasonlít a megjelenése.

Szárítva nem olyan mutatós, mint visszanedvesedett állapotban, akkor gyönyörű sárga vagy narancssárga lebenyekből álló, kissé zselés állagú gomba.

Frissen hűtőszekrényben egy hétig tárolható, szárítva három hónapig, ha jól záródó dobozban tartjuk. Egészséges táplálék, sok káliumot, vasat és kalciumot tartalmaz, valamint hasznos mikroelemek forrása is, például sok benne a mangán. A belga forgalmazó szerint itt az ideje, hogy az európai konyhákban is teret nyerjen.

Kínában gyógyhatásúnak is tartják, a májfunkció javítására és a koleszterinszint csökkentésére javasolják.

Európában boszorkányvajnak nevezik, Amerikában és a világ nagy részén aranyfül néven ismerik.

Maga a Tremella aurantia nem csak Ázsiában él, Észak-Amerikában és egész Európában is megtalálható lombhullató fák tönkjén vagy lehullott ágain, leggyakrabban a bükkön és a tölgyön. Ősszel és télen a legfeltűnőbb, de egész évben előfordulhat. Külön érdekessége, hogy az élő fákat károsító borostás réteggomba (Stereum hirsutum) által fertőzött fákon él és parazitálja a kártevő gombát.

Magyarul rezgőgombának nevezzük a Tremella fajokat, mindegyik a taplógombákon él. Hazánkban közeli rokona, az aranyos rezgőgomba (Tremella mesenterica) is csak ritkán található meg, igaz a két faj csak mikroszkópos vizsgálattal különböztethető meg egymástól, külsőre gyakorlatilag egyformák.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/freshplaza.it