Back to top

Tavasszal angyali türelem kell a kaktuszokhoz, különben elpusztulnak

A kaktuszok és a többi pozsgás növény legtöbb faja nem képes szabadföldön áttelelni nálunk, hűvös, világos helyen, teljes nyugalomban vészelik át a hideg hónapokat. Tavasszal már mindenképp gondoskodni akarunk róluk, de nagyon óvatosan kell eljárnunk. A legtöbb pozsgást kora tavasszal öltem meg puszta jóindulatból, egyetlen, túl korai locsolással. Mi a legfontosabb teendőnk ilyenkor?

Elsősorban angyali türelemre van szükség, ne öntözzük, ne mozgassuk ezeket a szárazságtűrő növényeket. Nem vehetjük egy kalap alá őket, a kaktuszok még a többi pozsgásnál is kényesebbek az öntözésre.

Télen teljesen szárazon kell tartanunk a gömbkaktuszokat és az oszlopos növekedésű fajokat, lehetőleg 6-8 °C-os, világos helyen.

Az eredetileg fán lakó levélkaktuszok viszont a szobában telelnek, optimális számukra a 15-18 C-fok, és visszafogott öntözésre is szükségük van.

Világos lépcsőházban telelnek a pozsgások körülbelül még egy hónapig
Fotó: Horváth Csilla
A többi pozsgás (varjúhájak, aloék, agávék, szenéciók, kövirózsacserjék) igényei nemzetségtől, fajtól függően eltérők, de inkább tartsuk szárazabban mindegyiket, mint hogy túlöntözzük, és attól pusztuljanak el.

Az alsó levelek összezsugorodnak és leszáradhatnak, de nem baj, attól még nem kell vizet adni a növénynek.

A finomabb, keskeny levelű fajokra figyeljünk jobban, azok a levélvégek száradásával jelzik, hogy nedvességre van szükségük.

Sajnos nem lehet sokkal konkrétabb tanácsot adni a teleltetéshez, mert mint minden esetben, a hőmérséklet, a fényviszonyok és a növény igényei döntik el, mennyi nedvesség optimális a számukra.

Minél hűvösebb és sötétebb a telelőhely, annál kevésbé öntözzünk.

MÉg tavaly tavasszal égtek meg a hajtáscsúcs levelei. Látszik, hogy a sérülés alatt új elágazás fejlődik, de még mindig nem nőtte ki magát a növény
Fotó: Horváth Csilla
A nem télálló fajok közül a legedzettebbek 4 C-fok körüli hideget viselnek el, tehát

tavasszal akkor vigyük ki a szabadba, amikor már éjszaka is legalább 5-6 C-fok van.

Fényigényes növények, de nem mindegyik viseli el a tűző napot, mások viszont bronzosra vagy élénkebb sárgára színeződnek a napfény hatására.

A téli nyugalmi állapot után pedig mindenképpen fokozatosan szoktassuk őket a jobb fényviszonyokhoz, ne tegyük azonnal tűző napra. Ha lehet, először északi vagy keleti fekvésbe kerüljenek, vagy nagyobb növények árnyékába. Ha másképp nem tudjuk megoldani, fátyolfóliával, Raschel-hálóval takarjuk le a növényeket.

Saját káromon tanultam meg ezt is: a legfiatalabb levelek szenvednek napégést ilyenkor, és bár a növény túléli a sérülést, elveszíti szép tömött formáját.


 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kiskertek öntözése: már most is szükséges lehet…

Már idén is voltak meleg napok, amikor csapadékhiány volt tapasztalható a kertekben: a zöldségeskertekben elvetett magok kelesztő öntözés nélkül nem tudnak kicsírázni, és a palántázás után is szükség van vízpótlásra… Bár most esős napok vannak országszerte, ez nem marad így sokáig...

Eső formájában érkezik a májusi arany

A jó májusi időhöz csapadék és meleg kell. Az elkezdődő csapadékos időszak országszerte hoz esőt, nagy valószínűséggel megáznak az állományok a jövő hét elejéig. Szükség is van a csapadékra, a talaj fölső rétege ugyanis nagy területen száraz, a frissen kelt kapás növények, és az őszi vetések is meghálálják majd. A fejlődésben egyébként 1-2 hetes lemaradás van a hideg tavaszi idő miatt.

Mozgásba hozza az öntözőrendszert

Az Alliance - a Yokohama Off-Highway Tires csoport tagja a forgó öntözőrendszerekhez alkalmas, új gumiabroncsot mutatott be Alliance 768 Value Plus néven.

Bőrök növényekből: nem muszáj állatot ölni a bőrcipőért

A növényi bőrökkel nem csak az állatvédőket és vegetáriánusokat célozzák meg, hanem mindenkit, aki lelkifurdalás nélkül szeretne bőrcipőt viselni vagy bőrtáskát hordani. Mangóból, almából, ananászból és kaktuszból is készül alternatív bőr, sőt eredetileg a linóleum is egy természetes, lenolaj alapú anyag...

Levendulaültetvény, gépi betakarítással

Bajától nem messze létesített mintagazdaságot és látogatóközpontot Nagy Norbert és felesége, Nagyné Vácity Eszter. Jól éltek a pályázati lehetőségekkel, levendulást telepítettek, és saját betakarítógépe is lett az üzemüknek.

Az évszázad végére eltűnhetnek az észak-amerikai gleccserek

Az évszázad végére eltűnhetnek az észak-amerikai gleccserek, fogyatkozásuk súlyosan veszélyeztetheti a régió vízellátását.

Szőlőtőkék terhelése - Engedjük be a fényt

Több lehetőség is nyílik a szőlőtőkék terhelésének szabályozására. Tőketerhelésen a tőkék vegetatív és generatív részei közötti egyensúly megteremtését értjük. Beszélhetünk rügyterhelésről, hajtásterhelésről és fürtterhelésről.

Befejeződött a Homokhátság vízpótlását segítő beruházás

A Homokhátság vízpótlását segítő beruházás, a vajdasági Magyarkanizsa szennyvíztisztító-telepének korszerűsítése, valamint egy mobil árvízvédelmi fal beszerzése valósult meg egy magyar-szerb projekt keretében, amelyet csaknem 6 millió euróval (2,16 milliárd forint) támogatott az Európai Unió - tájékoztatta az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság kedden az MTI-t.

Kísérletezzünk új ágyástípusokkal!

A tavasz a természet megújulásának időszaka, amikor mi is nyitottabbak vagyunk az újításokra. Ebben a részben néhány olyan ökológiai szemléletű ágyást mutatunk be, amivel megreformálhatjuk az eddig megszokott termesztési eljárásainkat, adott esetben növelhetjük a terméshozamot is a lassan megszokottnak mondható időjárási viszontagságok közepette.

Klímaszabályozás és biológiai védelem

A növényházi palántanevelés és árutermelés során nagyon fontos a megfelelő klímaszabályozás. Minél jobban tudjuk ellenőrizni a berendezés klímáját, annál egészségesebbek és szebbek lesznek a növények. A sikeres biológiai védekezéshez is nélkülözhetetlen az egyenletes, az adott kultúra számára kedvező klíma tartása.